Nikiti iskrena iskustva i utisci turista sa letovanja
10/04/2022 Tekst ažuriran 25/06/2023 Iskustva 2

Kada je u pitanju letovanje i smeštaj na Sitoniji, Sarti je najvoljenije mesto među našim turistima. Međutim, zbog čestog vetra i velikih talasa, javlja se problem kod porodica koje letuju sa malom decom.


Tu se kao alternativa nameće Nikiti - malo, dobro pozicionirano letovalište koje je u potpunosti prilagođeno porodicama sa mališanima i koje može poslužiti kao odlična baza za obilazak poluostrva.


Na osnovu iskustava turista koji su već boravili u Nikitiju, pogledajte koje su prednosti i nedostaci ovog mesta!


Letovanje u Nikitiju

Nikiti je važio za malo i mirno letovalište, ali se počeo menjati zajedno sa celom Sitonijom dolaskom masovnog turizma. Turisti kažu da sada mesta na Sitoniji sve više počinju da liče na ona na Kasandri, konkretno Nikiti upoređujući sa Haniotijem.

To često ume da ima negativnu konotaciju (uz neizbežan epitet ,,vašarište’’), ali zapravo samo podrazumeva veliku gužvu, šareno i bučno šetalište, i mnogo načičkanih sadržaja njegovom dužinom.


Ipak, treba znati da su svi sadržaji u Nikitiju uglavnom prilagođeni porodicama i posebno deci. Ima restorana, poslastičarnica, ljupkih taverni uz obalu za svačiji džep, dečjih igraonica na otvorenom, ali nema nekih mogućnosti za noćni život i kupovinu.


Mesto je odlično snabdeveno - tu su apoteke, male radnje, veliki marketi poput Lidla i Masoutisa, a petkom se organizuje i pijaca. Roditeljima će biti značajno i da se u mestu nalazi pedijatar, a jedini dom zdravlja na Sitoniji udaljen je od Nikitija oko dvadeset kilometara. Nalazi se u prelepom, autentičnom selu Agios Nikolaos koje obavezno treba posetiti tokom letovanja, a turistima se dopada i blizina popularnog Neos Marmarasa.


U mestu postoji dugačka promenada i ima dovoljno prostora za lepe večernje šetnje. U Nikitiju se nalazi i stari grad, sa lepim trgom, crkvom Agios Nikitas, restoranima i tavernama. Članovi naše grupe Grčka Info smatraju da ovaj deo više odgovara parovima bez dece.


Takođe, treba biti pripremljen i na to da Nikiti ima šest vekova dugu istoriju proizvodnje meda koji je, inače, jedan od zaštitnih znakova cele Sitonije. Zbog toga se insekti ne zaprašuju, pa treba nabaviti proizvode za zaštitu od ujeda i, naravno, poneti suvenire pri povratku!


Kao posebna prednost, posebno kada se putuje sa decom, ističe se put do Nikitija koji je mnogo lakši nego do Sartija, jer nema tako mnogo krivina.


Smeštaj u Nikitiju

Turisti primećuju da su cene smeštaja u Nikitiju kao i na celoj Sitoniji, poslednjih godina porasle. Ako vas interesuje kako se kreću cene apartmana, hotela i vila, u ovom tekstu smo pisali o smeštaju u Nikitiju, ali i u ostalim letovalištima Sitonije.


Važan savet jeste da dobro proverite položaj smeštaja koji odaberete i njegovu udaljenost od plaže. Kako jedan naš član piše, gradić je koncipiran tako da ,,ulice idu u dužinu, a ne u širinu’’, zbog čega su neke smeštajne jedinice prilično udaljene od mora. 


Proverite naš smeštaj u Nikitiju direktno od vlasnika i po najpovoljnijim uslovima rezervacije i cenama.


Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.

 

Nikiti plaže

Kada je reč o gradskoj plaži u Nikitiju, utisci su pomešani. Turisti navode da je gradska plaža pogodna za decu, ali ipak prosečnog kvaliteta. Mahom je peščana, ali ima šljunka koji se skuplja na samom ulazu u more, što može biti malo neprijatno. Ipak, zakupci često taj deo čiste, pa se mogu pronaći delovi plaže bez šljunka. More u Nikitiju je čisto i izuzetno toplo, a ulaz u vodu postepen.


Preporuka je držati se krajnjeg levog dela plaže, kod kampa Seint George, jer je taj deo najlepši za kupanje. Mališane će obradovati i vest da u Nikitiju mogu iskusiti vožnju Nemo podmornicom


Inače, najveća mana plaže jeste nedovoljna uređenost - nema tuševa, toaleta, niti kabina za presvlačenje, a mnogima se ne dopadaju ni česti popodnevni talasi. Takođe, ima primedbi na vozače koji se parkiraju po obodu plaže.


Ipak, turisti koji su komentarisali su saglasni da najveća vrednost Nikitija leži u dobroj poziciji i lako dostupnim prelepim plažama u okolini, a lako se mogu istražiti i plaže na potezima prema Sartiju i Neos Marmarasu. Skoro sve poznate plaže su blizu, osim Orange koja je od Nikitija udaljena oko 35 km. 


Naravno, preporučuje se dolazak automobilom ili iznajmljivanje vozila kako biste mogli da istražujete, što se nekako i podrazumeva za Sitoniju, ali se spremite i za hroničan nedostatak parkinga.


Plaže u okolini su većinom peščane. Turisti posebno preporučuju plažu Kalogrija, koja je jedna od najpoznatijih na poluostrvu, a samim tim i nešto skuplja. Stvaraju se ogromne gužve, pa je najbolje doći rano ujutru, ukoliko letujete tokom špica sezone.


Samo pet kilometara od Nikitija nalazi se Koviou plaža, sa velikim plićakom i kristalno čistom tirkiznom vodom, koja još uvek nije svima poznata, pa su i gužve na njoj manje. Predstavlja pravi mali raj za ronioce. 


Turisti su oduševljeni i egzotičnom Lagonisi plažom, ali treba znati da postoji samo jedan mali deo na kraju plaže koji je slobodan. Ulaz se inače tokom sezone plaća čak 40 evra, a u tu cenu su uračunati parking, konzumacija pića i ležaljke. 


Posetioci kažu da cena važi do 17h, nakon čega se doplaćuje. Svojom lepotom se u okolini ističu i plaže Elia, Agios Giannis, Spathies, Trani Ammouda…


Ukoliko vam je potrebna još neka informacija iz prve ruke od turista koji su letovali u Nikitiju, slobodno se prodružite našoj Facebook grupi na sledećem linku Grčka Info | Facebook i postavite pitanje.


Autor: Ivana Smiljanić



 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar
4455 Новак   22/06/2022
Ко нема децу млађу од 7-8 година нека ни за живу главу не долази у Никити, екстремно досадно и без апсолутно никаквих садржаја. Уз исподпросечну плажу за Ситонију, ништа друго нема. Прескупи ресторани уз обалу без и једног јединог кафића, паба, бара где бисте могли попити пиће а да нисте условљени вечером. Пола улица је прашњави макадам, по "пекарама" продају пецива по неколико дана стара...катастрофа..да не бисте помислили да сам напаљени тинејџер који тражи само провод, мени је 57 година и ово је, као што сам рекао, добро место само и једино за породице са малом, предшколском децом, и који не траже ништа друго осим мора, исподпросечних плажа и спавања у 21-22 часа...
4662 Jelena   03/08/2022
bili u Nikitiju krajem jula... prednost je sto je blizu Soluna, pa se relativno brzo stigne iz Srbije. Lici manje vise na sva mesta u Grckoj, plaza ogromna, divna topla voda za decu idealno. nema nijedan tus. Grci jezivi kad je u pitanju odlaganje smeca. veliko mesto sa ogromnim brojem turista gde se iz kontejnera preliva djubre. nisu nista bolji od Crnogoraca... uvece setnja kroz guzvu, vecina turista su Srbi, Rumuni, Bugari i Makedonci. Sve plaze pored Nikitija su lepse, i vratila bih se tamo samo zbog dobre pozicije da se odatle ode na druge plaze. prirodna hladovina u Lagomandru, ni pod razno ici vikendom. izgleda kao kamp za izbeglice, lezaljke se iznajme za dva evra, pa zato ima mnooogo Srba, koji za sobom ostave veliki nered. pristojna i kulturna plaza koji bih izdvojila je Isla beach, placaju se lezaljke po 12 eur (tj obavezna konzumacija po osobi u tom iznosu), a prva dva reda uz vodu po 20;). cene su preko 30% vise nego prosle godine pa se taj iznos bas brzo dostigne;) opsti utisak Nikitija: pristojno.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu