Nea Potidea - kapija Kasandre
17/08/2022 Tekst ažuriran 09/01/2023 Iskustva 1

Nea Potidea je prvo mesto koje se nalazi na početku Kasandre, prvom prstu Halkidikija, i zato je zovu i "kapija" Kasandre.


U pitanju je jedno od sela koje su osnovale izbeglice koje su se ovde doselile iz Istočne Trakije. Nalazi se 30 km jugozapadno od Poligirosa, glavnog grada Halkidikija, a od Soluna je udaljena oko 70 km.


Kroz mesto prolazi kanal Potidea čime ga deli na dva dela i služi za manje brodiće koji ovim kanalom dolaze i odlaze u zaliv Toroneos u ribolov. Kanal je glavna atrakcija Nea Potidee, širok je 45 metara i spaja Toroneos i zaliv Thermaikos.


Ovaj kanal Kasandru praktično pretvara u ostrvo.


I zapadna i istočna strana Nea Potidee su okrenute ka moru. Organizovani barovi i kafići na plaži nalaze se na istočnoj strani koja gleda ka drugom poluostrvu Halkidikija, Sitoniji. Na zapadnim liticama do zaliva Toroneos nalazi se mala luka u kojoj ribari vezuju svoje čamce i istovaruju svoj ulov. Ovde se nalazi i jedna od najpoznatijih ribljih taverni Halkidikija, Marina.

Selo ima obdanište, školu, apoteku, lekara, tradicionalne taverne i nekoliko crkava, od kojih je najznačajnija crkva Svetog Đorđa. Tu su i supermarketi od kojih je jedan Masoutis.

 

U Nea Potidei postoji više opcija za smeštaj, za svačiji ukus. Tu su najmoderniji i najluksuzniji hoteli na Halkidikiju, čuveni Pomegranate Spa hotel, hotel Portes Beach i Istion Club & Spa.


Našu ponudu pristupačnog smeštaja u Nea Potidei pogledajte ovde, a celokupnu ponudu smeštaja u ostalim mestima Kasandre pogledajte ovde.


Kao mirno i opuštajuće mesto, Nea Potidea se preporučuje porodicama sa decom kao i onima koji žele pravi odmor na letovanju.


Plaža Nea Potidea

Plaža na istoku Nea Potidee je peščana, ima lepo i bistro toplo more. Prostrana je i dobro održavana, idealna za decu, a duga je skoro 2 km.
 

Kao što smo već naveli Nea Potidea ima dve obale: jedna okrenuta na istok prema zalivu Toroneos, a druga prema zapadu prema zalivu Thermaikos. Na zapadnoj strani nema plaža, jer je veći deo obale definisan niskim liticama.


Na plaži Potidea i u njenoj blizini postoje kafići, restorani, barovi na plaži, poslastičarnica i dečja igraonica na otvorenom. S obzirom na prostranost plaže postoji veliki broj delova na koje možete postaviti svoju opremu.


Pešačka zona iznad plaže je veoma živa tokom letnjih meseci, a Nea Potidea se u tom periodu pretvara u mesto gde turisti, porodice, mladi ljudi i parovi uživaju u suncu i moru.
Nea Potidea utisci

Prenosimo vam iskustva turista koji su imali prilike da letuju u ovom mestu. Ukoliko ste i vi imali priliku da ga posetite slobodno nam u komentarima ispod ovog teksta napišite kako vam se dopalo.
 

"Nea Potidea je malo mesto, dužina plaže je 1500m, ali je dosta široka. Nijedan smeštaj u njoj vam ne može biti daleko. Plaža je peskovita, dosta lepa, sa tuševima i kabinama za presvlačenje. Postoji deo sa ležaljkama i deo za sopstveni peškir i suncobran. Mi smo plaćali frape, neskafu ili Coca Colu po 3,5e, kafa espreso je 3e. More je čisto. 


Mesto nije samo za penzionere verujte mi da ima dosta mladih. Na plaži postoji dva bara koji su organizovali žurke sa živom muzikom. 


Sve što se tiče izdavanja sve je ispod magistrale, to su tri reda kuća i sve vam je veoma blizu. U Potidei ima tri veća marketa, dve mesare, trafika u centru, jedna apoteka. Uglavnom su veoma dobro snabdeveni i imaju sve. 


Sladoled je najbolji u pekari Lemonis: 1,4e je jedna kugla koja može imati dva ukusa. U Potidei nema pijaca, ali u Nea Mudanji ima sredom. Autobus staje na magistali, cena karte je 1,80e u jednom pravcu. Idete do autobuske stanice u Mudanji i tu je pijaca. Na pijaci je sve baš dosta jeftinije. 


Znači mesto je veoma malo i obiđete sve veoma brzo, ali da se odmorite možete sigurno. Nema ježeva, nema meduza. Komaraca nije bilo šest dana i onda sedmog dana naleti najezda. Sve u svemu mislim da vredi otići u Nea Potidea i uživati u letovanju."
 

Cene u mestu Nea Potidea

Cene u ovom letovalištu su slične kao i u drugim letovalištima na Kasandri, možda čak i malo jeftinije kada su određene namirnice u pitanju.


Giros pita košta 2.5 do 3 evra. Kafa, sokovi i pivo 3 do 3.5 evra. Giros u porciji kao i svuda košta 8 evra. Kokteli u Nea Potidei koštaju 10-ak evra. Večera u taverni oko 10-15 evra po osobi.

 

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!
Napiši komentar
4714 Кире Степaновски   20/08/2022
Био сам неколико пута. Предивно мирно место за фамилије са децом. посебно би потенцирао да је море чисто и мирно. Овде нема великих таласа од 5 дана може само једно поподне да има таласе. Поздрав


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu