Kalitea - iskustva i utisci članova grupe Grčka Info
08/02/2022 Tekst ažuriran 24/06/2023 Iskustva 4

Mesto Kalitea mnogi smatraju najlepšim letovalištem na Kasandri, dok njenu plažu svrstavaju među najatraktivnije na celom Halkidikiju, pa i šire. Komentari u Grčka Info Facebook grupi to samo dodatno potvrđuju.


Reči hvale i pozitivni utisci nižu se jedan za drugim i izdvaja se samo jedna stvar koja bi mogla biti prepreka da svoje sledeće letovanje organizujete upravo ovde.


Naime, Kalitea je mesto izgrađeno na padini, zbog čega je kretanje po njoj malo otežano. Kako je plaža u podnožju, pristup njoj je najteži - možete ići nizbrdicom ili kroz šumicu gde Vas čeka stotinak stepenica. Naravno, pri povratku Vas čeka uspon, što je još napornije, naročito imajući u vidu visoke temperature.


Do plaže je moguće doći i automobilom, mada treba obratiti pažnju na večiti problem sa pronalaskom mesta za parkiranje. U Kalitei postoji nekoliko javnih parkinga oko magistrale, ali su gužve tokom sezone neizbežne.


Dakle, za osobe sa određenim zdravstvenim tegobama ipak je bolje rešenje da izaberu neko drugo letovalište iz raskošne grčke ponude. No, velika većina naših članova u grupi je saglasna da im ta šetnja nije predstavljala nikakav problem, kada se ima u vidu lepota i iskustvo koja pruža boravak na Kalitea plaži, ali i u celom mestu.

Dakle, čime je to Kalitea osvojila svoje posetioce?


Plaža u Kalitei

Na prvom mestu je, svakako, plaža. Srpski turisti odlično znaju sve prednosti Kasandre, prvog prsta Halkidkija, ali znamo i da se ne nailazi često na plaže koje se mogu porediti sa onim ostrvskim.


Ipak, plaža Kalitea donosi dašak egzotike na Kasandru i spada u TOP 5 najlepših plaža Kasandre. Naše turiste očarali su najfiniji beli pesak i kristalno čisto more u kome se prelivaju sve nijanse tirkiza. Ulaz u vodu je postepen, plićak dugačak, bez trave i meduza, a more toliko prozirno da se svaki kamenčić na dnu vidi.


Uz obalu ušuškanu u borove nižu se brojni i raznovrsni plažni barovi gde se često organizuju dnevne žurke, ali se mogu naći i oni sa mirnijem ambijentom, prikladnijim za porodice sa decom. Dostupan je i veliki izbor sportova na vodi. Naravno, ovako atraktivna plaža privlači ogroman broj turista svakog leta, pa članovi naše grupe upozoravaju da se treba pripremiti na velike gužve, s obzirom da ona nije mnogo prostrana.


Kalitea noću

Turisti su imali samo lepe reči i za sve ono van plaže - dopao im se duh mesta, ljubazni meštani, atmosfera, celokupan ambijent. Iako nema one uobičajene staze uz obalu, ima sasvim dovoljno prostora za divne večernje šetnje, a naročito prilika za nezoboravan noćni provod. 


Kada su u pitanju turistički sadržaji u Kalitei, akcenat je na ugostiteljskim objektima. Upravo zbog bogatog noćnog života, dugo je ovo letovalište imalo reputaciju mesta za mlade željne uzbudljivih izlazaka. Ipak, Kalitea svojom lepotom i egzotičnom plažom već godinama privlači i porodice, kao i nešto starije generacije.


Noćni klubovi, popularni širom regije, smešteni su na periferiji gradića, i u njima često nastupaju poznate grčke muzičke zvezde. Zato njih često posećuju i turisti iz drugih mesta u blizini, poput Kriopigija i Polihrona, ali i sa celog Halkidikija. 


U samoj Kalitei nesumnjivo je da svako može pronaći nešto za sebe. Obilazite barove i restorane, uživajte u koktelima i nargilama, a tu su i tri parka za one koji vole nešto mirnije večeri. Članovi naše grupe su posebno preporučili delicije iz Lemoni poslastičarnice i morske specijalitete iz taverni načičkanih uz obalu.

,,Kalitea’’ inače znači ,,dobar pogled’’, te ne propustite priliku da se osvežite u nekom od kafića upijajući zadivljujuću panoramu.


Letovanje u Kalitei

Sve u svemu, ovo ljupko mesto ima šta da ponudi svim tipovima turista, ali imajte u vidu da je ipak reč o vrlo živahnom i dinamičnom letovalištu. Zato se u našoj grupi mogu pronaći saveti da je za one koji žele sasvim miran odmor najbolje rešenje da u svim čarima Kalitee uživaju van glavne sezone.


Nasuprot njima, ljubitelji provoda treba da dođu upravo ,,u špicu sezone’’, kako bi iskusili pun potencijal noćnog života Kalitee.


Treba napomenuti i da u Kalitei postoji veliki super market Masoutis, a Lidl je udaljen svega desetak minuta vožnje, tako da snabdevanje nije nikakav problem. Zaljubljenici u šoping, a posebno kožu i krzno, takođe će biti zadovoljni ponudom. 


Tu su, naravno, i mogućnosti za izlete i obilaske. Do Soluna je potrebno oko sat i po vožnje, u okolini se nalazi nekoliko izuzetno zanimljivih arheoloških mesta, no većina naših članova posebno ističe posetu Afitosu, još jednom biseru Kasandre.


Maleni, romantični Afitos je poseban doživljaj čak i bez kupanja, tako da ako se desi da neki dan tokom Vašeg boravka bude nepogodan za uživanje na plaži, skoknite do ovog svega pet kilometara udaljenog mesta, i dan Vam sigurno neće biti protraćen!


Mogu se naći komentari da su cene u Kalitei nešto više u odnosu na okolinu, ali ne stiče se utisak da su u pitanju drastične razlike. 


Isto važi i za smeštaj, čiji je dijapazon cena vrlo širok. Naravno, pojas uz obalu je prepun apartmana, hotela i vila, ali naši putnici savetuju da je, zbog samog položaja, ipak zgodnije potražiti smeštaj u gradu, koji je svakako i povoljniji.


Pogledajte našu ponudu povoljnog smeštaja na Kasandri kao i apartmane i hotele u Kalitei.


Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.
 


Autor: Ivana Smiljanić


 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar
4218 Milos Rakic   07/03/2022
Cene su prosle sezone bile ooozbiljno jače od Sartija. Restorani, marketi, sve.
4219 Brankica   08/03/2022
Ne razumem bas ovaj deo u opisu vezano za najatraktivniju plazu obzirom da je plaza vecim delom uska, 3-4 max reda suncobrana i pretrpana nekim "mini kamenim dokovima". Iako boja mora jeste tirkizno prelepa, ovako usku plazu u kombinaciji sa guzvom, koja generalno krasi Kaliteu (inace volim zivahna mesta) nikako ne bih svrstala u top 5. A najveca mana joj je sto sunce rano zalazi, vec oko 18h obzirom da je okrenuta ka istoku, a prilaz plazi je dosta strm. Za smestaj svakako preporucujem Kaliteu, ima dosta sadrzaja uvece i divno je, sarmatno mesto, ali plaze bih izabrala na suprotnoj strani poluostrva, prostranije su i sa zalaskom sunca u more, a udaljene 15ak min voznje.
4399 Rade   01/06/2022
Ne razumem osobe koje porede Kaliteu i Sarti po cenama. Uvek kazem da je najjefinije u Srbiji! Kalitea je prelep mali grad u kom smo prvi put letovali u Grckoj i vracali se jos 4 x u istu tu Kaliteu. Celokupnu severnu obalu Grcke smo obisli i mogu reci samo Apartman u Kalitei (prelepoj) auto i po gasu i u istrazivanje svega sto vam se svidja.
5270 Sanja Joric   09/07/2023
jel moze neka informacija o vili Kiriakos


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu