Najlepši izlet čamcem na Sitoniji - Ostrvo Diaporos, Mirsini plaža i Plava laguna
16/03/2023 Tekst ažuriran 24/06/2023 Iskustva 1

Preko puta obale letovališta Vurvuru, na 1.5 kilometar udaljenosti vazdušnom linijom, nalazi se kompleks od devet malih ostrva od kojih je najveće ostrvo Diaporos površine 3.2 kvadratna kilometara. Ostrvo je prekriveno borovom šumom, sa samo dvadesetak kuća u skrivenim uvalama.
 

Ne postoji trajekt ili drugi organizovani prevoz do ostrva, tako da morate iznajmiti čamac da biste obišli okolinu Diaporosa i uživali u svim lepotama koje ovaj deo Sitonije krije. Ako to uradite doživećete jedan od najlepših izleta na Sitoniji koji možete organizovati za vašu porodicu ili prijatelje.

 

U Vurvuru postoji dosta agencija kod kojih možete iznajmiti čamac, a cene za manje čamce se kreću od 80 € do 110 € za 8 sati korišćenja, najčešće od 9h ujutru (ukoliko je more nemirno polazak se može pomeriti na 11h ili 12h) pa sve do 18h kada je potrebno da čamac vratite. Manji čamci primaju 4-5 osoba dok su veći čamci sa jačim motorima, koji primaju više osoba, dosta skuplji (oko 200 € dnevno). 


U navedene cene nije uracunato gorivo. Na polasku ćete dobiti pun rezervoar i rezervu što bi trebalo da bude više nego dovoljno da se obiđe ostrvo. Ipak, pazite na nivo gasa, posebno ako neko vreme vozite protiv vetra. U zavisnosti od toga koliko ćete se voziti, cena utrošenog goriva može varirati, ali se otprilike kreće negde oko 20-30€ za ceo dan. 


Korisni saveti za iznajmljivanje čamca

Za manje čamce do 30 konjskih snaga i dužine do 5 m nije potrebna dozvola za upravljanje. Na dan polaska potpisaćete ugovor i imaćete brzu obuku kako da vozite čamac i kako da upalite motor kada je čamac u plitkom moru. Takođe ćete dobiti mapu i uputstva kuda da idete i gde možete stati. Pokazaće vam i granicu u okviru koje se možete kretati.


Svi dobijaju prsluke za spasavanje kao i ručni frižider u koji možete staviti svoje piće, hranu ili voće ukoliko želite. Većina čamaca ima tende, mali stočić, radio i USB ulaz za muziku. Čamci su takođe opremljeni GSP sistemom za praćenje u hitnim slučajevima.


Na čamcu se zbog vetra ne oseća koliko je sunce jako i mnogi izgore. Zato ne zaboravite da ponesete sa sobom kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom. Ponesite maske za ronjenje i peraja, kape ili šešire za sunce.


Rezervacija unapred je neophodna, posebno vikendom i u sezoni. Izbegavajte iznajmljivanje čamca vikendom, jer tada cirkuliše veliki broj čamaca i velika je gužva u moru.  


Rezervacija putem interneta nije moguća. Možete pronaći kompanije na internetu i pozvati ih, ali je najbolje da odete direktno. Čim se približite mestu Vurvuru videćete veliki broj reklamnih tabla za najam čamaca sa obe strane puta. Obiđete nekoliko kompanija i prethodno vidite čamce i mesto odakle ćete početi plovidbu. U pojedinim slučajevima možete se odlučiti između potpuno automatskog i poluautomatskog motora. Poluautomatski znači da ćete startovati motor povlačenjem užeta što nije lako ako nemate iskustva.


Takođe bi trebalo da pogledate stepenice iza čamca. Neke od njih mogu biti prilično komplikovane za izlazak iz vode posebno ako ćete među putnicima imati starije osobe ili one koje se teže kreću.


Većina kompanija je pet friendly što znači da sa sobom na ovaj lep izlet čamcem možete povesti i svog ljubimca. Ako se vaš pas ne plaši vožnje automobilom ne bi trebalo da se plaši ni tokom vožnje čamcom.


Šta sve možete videti u okolini Diaporosa

Ako krenete ka istočnoj strani ostrva prva plaža na koju ćete naići je Mirsini. Malo dalje, proći ćete kroz Plavu lagunu, moreuz između Diaporosa i ostrvca Agios Isidoros. Plava laguna je najpopularnije mesto na ostrvu na kome staju svi čamci kako bi putnici uživali u neverovatnoj boji mora, plivali i napravili nekoliko prekrasnih fotografija.



Zatim ćete proći pored rta Karakies i ući u dugi zaliv. Ovde nema talasa. Možete se usidriti i uživati u pogledu, plivati ili se igrati sa galebovima. Nedaleko se nalazi i preslatka Agios Andreas plaža sa kristalno čistim morem, a možete se uputiti ka kopnu, pored malog ostrva Kalogria. Postoji nekoliko taverni kojima možete prići sa mora i ostaviti svoj čamac na pesku ispred. Većina ovde dolazi direktno sa mora, tako da će vam osoblje rado pomoći.


Na zapadnoj strani ostrva postoji još nekoliko lepih plaža na kojima možete uživati pre nego što se vratite u Vurvuru


Takođe čamcem možete posetiti plaže Karidi, Lagonisi, Trani Amouda... Dolazak na ove plaže morskim putem je poseban doživljaj.


Plaža Mirsini

Plaža Mirsini je mali deo raja koji se nalazi na istočnoj strani ostrva Diaporos, nedaleko od obale Sitonije. Takođe je zovu Bela plaža i Havaji zbog svetle boje peska koja more čini izuzetno kristalno plavim i providnim. Beli pesak, stene izbeljene od sunca i zeleni borovi upotpunjuju egzotičan pejzaž. Zahvaljujući svom položaju, Mirsini plaža je zaštićena od vetrova, a more je uvek plitko i mirno.


Ova zaista lepa plaža u karipskom stilu je definitivno mesto koje treba da stavite na svoju listu obaveznih poseta.


Plava Laguna

Plava laguna je još jedna neverovatna lepota Sitonije koje se ne može videti nigde drugde na Halkidikiju. Nalazi se u uskom prolazu između ostrva Diaporos i drugog malog ostrva Agios Isidoros.


Plava laguna nije plaža već je plitak zaliv sa belim peščanim morskim dnom. Ova kombinacija belog peska i plitke vode omogućava vodi da poprimi veoma glečersko plavu boju. Kada je posmatrate odozgo izgleda kao da je neko uključio podvodna svetla da osvetli lagunu – neverovatno lepo!


Plivanje u ovom velikom prirodnom bazenu ostaće vam sigurno jedna od najlepših uspomena. 


Ukoliko niste u mogućnosti da iznajmite čamac, možete iskoristiti izlete koje organizuju pojedine agencije i iz Sartija svojim brodićima organizovano dovode turiste u ovaj deo Sitonije.


Upozorenje!

Nije vam potrebno prethodno iskustvo u vožnji čamcem, ali treba da obratite pažnju na ono što vam osoblje kaže. Imate nekoliko minuta da shvatite kako da povučete motor i kada da ga stavite u vodu. Takođe, osoblje će vas obavestiti koja su područja opasna jer se pod vodom nalaze grebeni i stene


Nemojte nositi alkohol na ovakve izlete i nemojte paliti motor čamca ukoliko se plivači nalaze u blizini. Izgurajte uvek čamac dalje od ljudi i tek onda upalite motor.


Vodite računa da postoji mnogo kupača koji istovremeno i rone.


Smeštaj i letovanje na Sitoniji

Ukoliko želite da pogledate našu ponudu za smeštaj na Sitoniji možete to uraditi na linku Sitonija letovanje.


Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.


Ukoliko planirate letovanje u Sartiju obavezno pročitajte Preporuke za najlepše plaže blizu Sartija koje možete posetiti.
 

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar
5272 Nadica   10/07/2023
Poštovani, Planirala sam izlet do Dijapirosa, ali... Malo sam se uspaničila zbog nedavnih kradja automobila, kao i zbog inače mogućeg obijanja auta, pa me interesuje gde je najbezbednije parkirati auto na tih nekoliko sati, dok smo na izletu? Hvala! Pozdrav!


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu