Vurvuru (Sitonija - Halkidiki)
24/03/2016 Tekst ažuriran 17/10/2022 Iskustva 3

Kilometri hotela, apartmana, studija, restorana, picerija i prodavnica mešovite robe – to je Vurvuru. Između drveća se naziru novoizgrađene vile pošto je ovo postalo omiljeno mesto za beg Grka tokom vikenda.


Vourvourou ili Vurvuru je popularno mesto za odmor na istočnoj obali Sitonije udaljeno oko 120km od Soluna. Glavni put Sitonije odvaja se u glavnu ulicu mesta Vurvuru i prati obalu. 

Prvi utisak o mestu Vurvuru koji možete imati dok dolazite automobilom u mesto je ”Gde je centar?”. Vurvuru nema centar ili šetalište pored plaže i to je upravo ono što ga izdvaja od drugih mesta za odmor na Sitoniji.

Lociran na istočnoj obali poluostrva Sitonija, sa malim arhipelagom od devet ostrva, ovo je fenomenalno mesto na Sitoniji koje će vas nagraditi opuštajućim odmorom. Duga uska plaža koja prati zaliv nije posebna u odnosu na druge plaže na Sitoniji, ali postoje neke plaže u tom području, kao što je plaža Karidi, koja je kasifikovana kao jedna od najlepših plaža Sitonije.


Hoteli i apartmani u Vurvuru

U mestu postoji više privatnih porodičnih hotela, apartmana, studija i vila duž obale i glavne ulice letovališta Vurvuru. Ako dolazite autom, istražite i sporedne puteve u mestu u potrazi za drugim vilama koje bi vam mogle odgovarati. Cene smeštaja mogu biti nešto više nego u mestima poput Sartija, ali i standard je viši. Ovde su u ponudi i luksuzne vile, jer Vurvuru privlači bogatije turiste.


Plaža Vurvuru

Sam Vourvourou ima nekoliko malih zaliva koji su relativno mirni, čak i u glavnoj letnjoj sezoni. Ipak, na glavnoj plaži Karidi može biti gužve, naročito u avgustu. More je veoma plitko tako da je idealno za porodice sa malom decom. Može se ići metrima duboko u vodu, a da ne postane duboko. Koralni reljef dalje od obale je magnet za ronioce.

Karidi plaža ima prirodni hlad, a tu su i dve mobilne kantine ukoliko poželite neki sendvič ili piće. Plićak i peščani sprudovi do 30m od obale, sitni beli pesak na obali i na dnu, za decu savršeno i potpuno bezbedno. Ponekad zna da bude pri obali malo trave. Preskočite je i prepustite se predivnoj tirkizno-plavoj boji mora.

Iza glavne plaže Vurvurua je laguna Livari, izdvojena od mora dugom peskovitom plažom.

Predlažemo da obavezno obiđete i ostale plaže u okolini Vurvuru: Trani Ammouda, Latoura, Lagonisi, Talgo, Fava, Zografou, Bahia. 


Ostrvo Diaporos

Vurvuru je mesto koje nudi nešto što nema nijedna druga destinacija Sitonije, a to je ostrvo Diaporos koje ima svoje male rajske peskovite plaže. Turisti mogu da iznajme čamac za plovidbu do ostrva. Diaporos štiti Vurvuru od mora i čini zaliv neverovatanim velikim bazenom! Voda je ovde uvek mirna.

Lokalni vlasnik hotela nam kaže da turisti dolaze da odmaraju na plažama Vurvurua, ali propuštaju najbolji deo. Ideja je da se iznajmi čamac, ode na ostrvo Diaporos i uživa - možda na usamljenoj plaži ili da se ode na piknik, u šetnju, a svakako ne propustite da obiđete i “Plavu lagunu” na istočnoj strani ostrva.

Dok krstarite duž izobličene obale ostrva Diaporos, sigurno ćete primetiti neobičan broj velikih jedrilica usidrenih u zalivu. Možda ćete naići i na nekoliko luksuznih jahti. Bogati Rusi usidravaju ih na Mediteranu - ovo je mesto gde oni dolaze da uživaju. Vlasnik hotela nam govori da Vurvuru zauzima posebno mesto u srcima turista, a naročito Rusa. Većina njegovih gostiju dolazi iz Moskve i možda nikada nisu čuli za Santorini, ali su svi čuli za Vurvuru.

Malo ljudi imaju privilegiju da žive na Diaporosu, ali on nam pokazuje veliku vilu u rimskom stilu. Dok krstarimo on prekida tišinu – “Ova vila pripada vlasniku lanca restorana TGI Fridays”. Bez obzira da li je to istina ili ne, neko sa dubokim džepom je kupio sebi komadić raja.


Istorija mesta Vurvuru

Poznato je da je u V veku pre nove ere ovde postojao grad Siggos. To je bio jedan od najvećih gradova na poluostrvu, a  po njemu je i zaliv Siggitikos dobio ime, a nalazi se između Sitonije i poluostrva Atos. Kada su Rimljani došli ovde, ovo područje postaje letovalište. Rimljani su izgradili bogate vile na ostrvima i na području današnjeg mesta Vurvuru.

Kako su manastiri na poluostrvu Atos postajali sve uticajniji, ovaj deo Sitonije postao je zemljište za crkve sve do nedavno. Do kraja 19. veka zemlja je prodata ruskim monasima koji su na kraju bili priseljeni od strane lokalnog stanovništva da napuste svoje novostečeno zemljište.


Šta raditi u mestu Vouvourou

Opustite se! Uostalom to je ono zbog čega ste na odmoru. Osim kupanja i odmaranja na plažama, iznajmite čamac za ostrvo Diaporos. Provedite dan, ili čak i više, istražujući neke od najizolovanijih i najlepših plaža na Sitoniji. Voda je ovde topla, jer ostrva štite ovo područje od svih vetrova. Tvrdi se da su ovo neke od najtoplijih voda u Grčkoj i možete, ako ste dovoljno hrabri da se kupate tokom cele godine.

Ako ne želite da sami iznajmite čamac, šta kažete onda na turu krstarenja? Čak i u januaru se ovde nudi zimsko jedrenje u arhipelagu.

Takođe morate obavezno da vidite Plavu lagunu na istočnoj strani Diaporosa. Njena kristalna akvamarin voda će vas oboriti s nogu, a mnogi turisti dolaze iz svih krajeva poluostrva u turama brodom, samo da bi videli ovaj deo obale.

Ako ste avanturista, pođite u šetnju i popnite se na greben. S njega možete imati nezaboravan pogled sa visine na zaliv, Diaporos i ostalih osam ostrva, arhipelag koji čini Vurvuru posebnim mestom koje treba posetiti i videti.

Napiši komentar
96 Suzana Ristic   29/10/2016
bas tako... posle voda Vurvurija sve druge su nedovoljno bistre.. nedovoljno tople.. pravi raj
1097 Stojan   12/07/2017
Ja sam upravo u Vourvourouu, sa suprugom i petoro dece. Dovukli smo na prikolici Elanovu pasaru sa vanbrodskim motorom Honda 8ks. Tu smo već osam dana. Ostaćemo još sedam. Obilazili smo razne plaže, uvale, Plavu lagunu, pravili krugove oko Diaporosa. I decu sam obučio da upravljaju motornim čamcem. Neverovatno je koliko se ovo mesto razlikuje od drugih mesta na kojima smo letovali i kolika je razlika obilaziti razna mesta sa mora, umesto kolima, iako su mnoga, zapravo, nepristupačna za dolazak kolima budući da se nalaze na moru ili na ostrvima. Ima dosta glisera, jedrilica, kajaka, ronilaca, ribarskih brodića... takoreći, velika mirna uvala, okružena malim pustim ostrvima i jednim većim, Diaporosom, koji zaista štite zaliv od vetra i talasa. Pri obilasku Diaporosa bili smo svaki put izloženi dosta nemirnom moru i veliki talasi su nas podizali po metar i više a pasara se dobro držala i Honda nas nijednog trenutka nije ostavila na cedilu. Najmanje dete mi ima 19 meseci i ostalo su mala deca, pa sve to dovoljno govori kolika je avantura ići sa tako nestabilnim čamcem. Međutim, svaki sledeći put sve više uživamo u plovidbi. Mislim da ćemo i sledeće godine u Vourvourou. Sve je tako lepo.
2459 Biljana   12/07/2019
Nemamo obicaj da letujemo u istom mestu ali prosle godine smo bili u Vurvuruu i ove godine idemo opet tako da smo napravili presedan. Plaze su stvarno lepe a voda cista i topla, toplija nego bilo gde drugde. Ovo nije mesto za one koji idu na letovanje zbog provoda, ovo je mesto za one koji na odmor idu zbor odmora.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu