Evia - iskustva turista, saveti, plaže, letovanje, izleti, smeštaj
04/11/2022 Tekst ažuriran 25/06/2023 Iskustva 5

Evia, drugo po veličini ostrvo u Grčkoj, dugo je odolevalo uticajima masovnog turizma i još uvek u dobroj meri uspeva u tome. Da je u pitanju jedna veoma specifična destinacija, potvrđuju i podeljena mišljenja.


Dok jedan deo turista koji je posetio Eviju kaže da se tamo nikada ne bi vratili, uz opaske da je to dosadno penzonersko odredište sa lošim plažama koje ne vredi dugog puta, drugi deo čine oni koji su na Eviji pronašli sve što su ikada tražili od letovanja, te joj se od tada stalno iznova vraćaju.


Upoznajte bolje Eviju kroz njihova iskustva, kritike i sugestije, i utvrdite kojoj od ove dve grupe pripadate!


Letovanje na Eviji

Kada je Evia počela da stiče veću popularnost među srpskim turistima, često je predstavljana kao ,,najjeftinije grčko ostrvo’’. Iako zaista jeste značajno povoljnije ne samo od drugih ostrva, nego i mnogih drugih destinacija, treba naglasiti da Evia ne nosi onaj kosmopolitski, glamurozni duh na koji nas asocira sam pomen grčkih ostrva.


Evia je još uvek čuvar grčke tradicije i kulture, običaja i gastronomije, a neposrednost i gostoljubivost meštana morali su pohvaliti čak i oni kojima se ostrvo nikako nije dopalo. Upravo zbog toga iskusni turisti često kažu da ih je boravak na Eviji podsetio na letovanja u Grčkoj tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.


Poznata po svojim bujnim šumama, maslinjacima i divljoj, neobuzdanoj prirodi, Evia je, nažalost, u avgustu 2021. doživela jedan od najdestruktivnijih požara u istoriji Grčke. Ovogodišnja turistička sezona protekla je uobičajeno, a priroda je počela da se obnavlja i zaceljuje.


Ipak, stručnjaci kažu da će biti potrebne godine, pa čak i decenije da se ostrvo vrati u prvobitno stanje. Tužni podsetnici na ovu tragediju su vidljivi uglavnom u unutrašnjosti ostrva - dok su glavna letovališta naših turista većinom neoštećena


Za koga je Evia

Zbog banje Edipsos, ali i manje zabavnih sadržaja, te većinom mirnog i tihog ambijenta na severu ostrva koji je turistički najrazvijeniji, često se može čuti da je Evia destinacija samo za starije generacije. Njima ovo ostrvo svakako pogoduje, ali komentari pokazuju da se tamo odlično mogu provesti i porodice sa decom, svi oni koji koji žele pravi odmor od grada i stresne svakodnevice, ali i mlađa populacija i parovi koji su avanturistički nastrojeni, vole da putuju i istražuju.



Evia je ogromno ostrvo na kome se ima mnogo toga videti van samih letovališta, a njena pozicija pruža mogućnosti za neverovatne izlete, čime su posetioci posebno oduševljeni. Eviju čine plaže i planine, reke i vodopadi, crkve i manastiri, bogat biljni i životinjski svet, arheološka nalazišta i termalni izvori, i nadasve - autentični duh Grčke. Evia je prvenstveno spoj kulturnih i prirodnih atrakcija, ali to ne znači da ne možete pronaći mesto i za dobar noćni izlazak ili zanimljive plažne barove.


Evia možda ne nudi najatraktivnije plaže, najluđi noćni život i najbolji šoping, ali ima onaj neki ,,tajni začin’’ zbog koga se mnogi zaljube za ceo život.


Put do Evije

S obzirom da iz Beograda treba preći oko 1.000 kilometara, u zavisnosti od mesta u koje se ide, put do Evije za neke ume biti naporan, posebno ukoliko se putuje autobusom. Na ostrvu postoji autobuski prevoz, a izleti su odlično organizovani. Ipak, naši turisti kažu da imati sopstveno vozilo na raspolaganju podiže boravak na Eviji na potpuno novi nivo.


Evija je je povezana sa kopnom mostom kod glavnog grada Halkide, ali kada se ide na sever, obično se ide trajektom. Ta vožnja traje oko 20 minuta. Prva opcija je relacija Glifa - Agios Campos. Karte se kupuju u Glifi, a s obzirom da postoje 3 prevoznika i polasci su na svakih sat vremena, nema brige oko kašnjenja. Druga opcija je Arkitza - Edipsos. 


Gde je najbolje smestiti se na Eviji

Pefki

Pefki je malo, izuzetno mirno letovalište, sa osnovnim sadržajima i bez posebnih atrakcija, noćnog života i šopinga. Ima lepo šetalište uz koje se ređaju taverne i kafići, 2 veća marketa i nekoliko dobro snabdevenih prodavnica. Tu su i dve pekare i nekoliko restorana sa svežom ribom. Posetioci preporučuju da obavezno svratite do koktel bara Kaviros i isprobate picu u piceriji La Bene.


U Pefkiju postoji malo, slikovito pristanište odakle se kreće na izlete, u kom se mogu videti i simpatični ribarski brodići.


Plaža u Pefkiju je dugačka i široka, prekrivena krupnim šljunkom, i uglavnom bez gužve. Samo na malom, uskom delu na početku plaže ima peska. U vodi je svuda šljunak, a posle par metara kreće pesak. More je svetlije teget boje i malo hladnije nego na Halkidikiju. To je slučaj na celom ostrvu, osim u Edipsosu. Na plaži se može biti do 9 sati uveče, a izlasci i zalasci sunca u Pefkiju su spektakularni. Uz plažu su posađeni borovi, koji ujutru divno mirišu.


S obzirom da često duva vetar, ponegde ima krupnijeg kamenja pri ulasku u vodu i da brzo kreće duboka voda, često se polemiše o tome da li je Pefki pogodan za boravak sa malom decom. Kao i za sve ostalo vezano za Eviju, i ovde su mišljenja podeljena, ali je svakako mnogo porodica sa decom koje su u Pefkiju uživale.


Oni za boravak sa mališanima predlažu malu plažu ispod luke, kao i obaveznu zaštitu od komaraca! Postoje i dečja igrališta na plaži, kao i jedno na šetalištu. Ipak, ovde nema luna parkova i onog šarenila i atrakcija koje deca vole kao u nekim drugim letovalištima.


Pefki nije svima po ukusu - za neke je previše mirno i monotono letovalište. Turisti savetuju da ovde obavezno treba doći autom, da bi se odmor i relaksacija kombinovali sa obilascima, i kako bi mogle da se posećuju daleko lepše, peščane plaže u okolini. Kako gužvi nema, osim vikendom, uvek ima prostora za parkiranje.


Pefki, ostrvo Evia - pozitivni i negativni utisci, iskustva, smeštaj, plaže, šta videti


Edipsos

Za razliku od Pefkija, Edipsos je mnogo urbaniji, življi i sadržajniji gradić, najpoznatiji po svojim terminalnim izvorima lekovite vode koja izbija iz stena, ali i iz morskog dna, što je redak fenomen. Ima poseban spoj planinske i morske klime i čist, prijatan vazduh.


Glavna ulica u Edipsosu se uveče zatvara i postaje pešačka zona. Tu je mnogo lepih restorana, kafića, poslastičarnica i taverni, kao i suvenirnica, butika i dečijih sadržaja. Uz šetalište se nalazi restoran Old House, koji se posetiocima posebno dopao zbog odlične usluge, povoljnih cena i ukusne hrane. Oni preporučuju i restoran Captain Cook, kao i kafić 40 platana.



Cene su vrlo povoljne, u marketima često niže nego kod nas. Giros je oko 3 EUR, a pivo 3.5. Ovo važi za ceo severni deo ostrva, pa turisti kažu da im se posebno sviđa što nema potrebe brinuti o kuvanju, jer je sasvim isplativo hraniti se po restoranima.


Iako noćni život u Edipsosu nije mnogo razvijen, često se organizuju grčko-srpske večeri i žive svirke u tavernama, a postoji i odličan noćni klub smešten nekoliko kilometara izvan mesta. Zato uveče može postati i malo bučno. 


U Edipsosu ima mnogo privatnih banjskih objekata, SPA centara i bazena. Zanimljivo je da se u starom delu banje mogu videti napuštene, nekada raskošne vile, među kojima i one koje su pripadale Onazisu i Karađorđevićima. Zbog banjskog lečilišta, ovde je najveći postotak starijih turista.


Edipsos plaže

Edipsosu plaže nisu jača strana - ima ih više i sve su male, uske, pa se često stvaraju gužve. Većinom su kamenite, ima i šljunkovitih, ali i ježeva na koje treba pripaziti. Plaže su bez prirodnog hlada i nemaju dugačak plićak, ali je more, kao i na celom ostrvu, izuzetno čisto. Zbog termalnih izvora je i mnogo toplije nego u ostalim delovima Evije. Ležaljke i suncobrani se mogu iznajmiti samo na dve plaže, i na obe se dobijaju uz poručeno piće.


Naravno, najpopularnija je plaža na kojoj su kameni bazenčići sa termalnom vodom. Ima više od 80 izvora, sa temepraturom od 30 do 70 stepeni na izvorištu. Voda se pokazala lekovitom u lečenju brojnih tegoba poput raznih tipova artritisa, lumbaga, bolova u leđima i kostima, bolesti krvnih sudova itd. 


Posetioci poručuju da treba biti oprezan, jer kadice mogu biti klizave, a voda veoma vruća. Za mnoge je posebno uživanje brčkanje u ovim bazenčićima uveče, kada se gužva raziđe. Plaža je kamenita i dobro je nositi obuću za vodu. Na njoj su postavljeni suncobrani koji su besplatni.


U okolini se nalazi mnogo skrovitih, divljih plažica koje vredi istražiti, a lokalni autobusi idu do Neos Pirgosa i mesta Oreia.


Neos Pirgos

Neos Pirgos je veoma malo i mirno mesto, bez gužve, sa lepom plažom. Smešteno je u blizini Edipsosa i Pefkija, i povezano redovnim autobuskim linijama, pa se lako može ići do njih. Manje je vetrovito nego u ovim mestima, a plaža je prekrivena peskom i sitnim šljunkom, sa plićakom, pa više odgovara deci. 


Plaža u Neos Pirgosu je uređena, sa tuševima i svlačionicama, i ima mnogo prirodnog hlada. Samo mesto nema mnogo sadržaja - poneki restoran i tavernu. Pored njega se nalazi, po mišljenju mnogih, jedna od najlepših plaža Evije - Nisotisia. 


Šta obići na Eviji

Grad Orei udaljen je petnaestak kilometara od Edipsosa, odakle autobusi kreću na svakih sat. Ima prelepu plažu i čisto more, a možete i večerati u nekom od restorana pored marine. Poznat je po čuvenom mermernom biku iz IV veka pre nove ere, čija se fotografija obavezno nađe među uspomenama turista koji se vrate sa Evije.


Na Eviji ima mnogo raznovrsnih plaža sa šarenim vulkanskim kamenčićima. Turisti predlažu da obiđete plažu Elinika, jednu od simbola ostrva. Peščana je, sa dugačkim plićakom i barom iznad nje. Preko puta plaže nalazi se ostrvce sa malom crkvom Svetog Nikole, do koga vešti plivači mogu doplivati. Posetioci preporučuju i plaže Kanatadika, Vasilika, Podermos, Nisiotisa.


Uz obalu se nižu ljupka, mala, ribarska mesta sa autentičnim tavernicama u kojima kao da je vreme stalo. Selo Asmini, u blizini Pefkija, ima odličnu, peščanu plažu sa prelepom, bistrom vodom.


Gradić Limni je svojim uzanim uličicama i lokalima u senci ogromnog drveća podsetio posetioce na sicilijanske gradove, ali je nažalost i mesto iz koga je krenuo prošlogodišnji požar. Vredan pažnje je i Halkida, najveći grad na ostrvu, koji je mostom povezan sa kopnom. Između ostalog, u ovde se nalazi i spomen kuća kralju Petru I, koji je tu boravio za vreme I svetskog rata.


Na severozapadu, u blizini Agios Georgiosa, nalazi se kompleks Gregolimano, po mišljenju mnogih najlepši prizor i najlepša plaža na ostrvu. U pitanju je široki rt prekriven šumom, sa belim peskom i pojasom tirkiznog mora, koje se preliva u teget boju. Tu je smešteno ekskluzivno odmaralište Mediteran Klub.


Interesantno je drevno selo Agia Ana, izgrađeno u obliku amfiteatra, pravi čuvar grčke i ostrvske tradicije. Kraj njega se nalazi najduža plaža Evije Agkali, dugačka čak 9 kilometara. Na ostrvu se nalazi više vodopada, koji se mogu obilaziti u okviru nekih manastirskih tura. Posetiocima se posebno dopao vodopad Drimonas, smešten 35 kilometara od Pefkija. Voda je ledena, pa se ne može kupati, ali je ambijent divan.


Ukoliko dolazite svojim automobilom, možete istražiti jug ostrva, gde su smeštene najlepše plaže Evije. Možete posetiti i vinariju u Gialtri, i degustirati ostrvsko vino retsina. Upoznajte i mesta Eritria, Kimi, Istiea. Fotografije manastira Svetog Davida na planini prošle godine su obišle svet, jer je svetinja ostala neoštećena, dok je vatrena stihija progutala sve oko njega.


Turisti preporučuju i da posetite crkvu Svetog Jovana Rusa, kao i manastir Svetog Đorđa u mestu Ilia. Pola sata od Halkide, u centralnoj Eviji, nalazi se selo Kathenoi sa crkvicom Bogorodice iz XII veka i vodopadom pored.


Evia izleti

Čini se da je poseta Skijatosu i čuvenoj Kukunarijes plaži daleko najomiljeniji izlet među srpskim turistima. Plaža je prekrivena zlatnim peskom, sa toplim i plitkim morem. Cene izleta mnogo variraju, zato mnogi preporučuju da se raspitate kod lokalnih agencija, jer je tako najpovoljnije. Do Skijatosa se ide brodićem i samo krstarenje je doživljaj za sebe.


Nikako ne treba propustiti priliku za turu do Lihadonisia, vulkanskih ostrva na severozapadu Evije, poznatih i kao ,,Grčki Sejšeli’’. Ovu skupinu čini 15 ostrva, nastalih usled zemljotresa, a krase ih beli pesak i kristalno čisto more. Izlet podrazumeva posetu plaži Lihadonisia, do koje se dolazi brodskim taksijem iz mesta Agios Nikolaos. Na plaži postoji bar, ali sa malim brojem ležaljki. Odatle se može brodićem sa providnim dnom ići u obilazak ostrvaca. Posebna atrakcija je posmatranje foka i delfina, koji se mogu videti kada je more mirno.


Cena izleta iznosi oko 30 EUR, a u to su uključeni prevoz autobusom i brodom, korišćenje plažnog mobilijara, ručak i piće. Ukoliko dolazite svojim kolima, možete samostalno posetiti ovo ostrvlje tako što ćete autom otići do mesta Kavos, odakle prevoze čamci. Tako je mnogo jeftinije.


Popularan je i izlet do grčke prestonice Atine, koji iako celodnevan i naporan, sa usputnim stanicama, svakako vredi. Sa Evije imate mogućnost i da posetite rajsko ostrvo Skopelos na kome je sniman čuveni holivudski film ,,Mamma Mia!’’. Organizuju se i izleti do Egine, Alonisiosa, i glavnog grada Halkide. Iz Pefkija postoje organizovani izleti do Edipsosa sa posetom banji ili sa obilaskom manastira, kao i zasebne manastirske ture.


Evia smeštaj

Glavni turistički centri smešteni su na severu ostrva, ali naši turisti često naglašavaju da Eviju ne čine samo ta mesta i da treba zaći malo dublje. Iako ima još gradića u kojima možete potražiti smeštaj, poput Eritrie u blizini Halkide, sever je ipak daleko najpovoljniji. Zato većini turista najviše odgovara da za bazu uzmu Edipsos, Pefki ili Pirgos, a potom istražuju ostala mesta automobilom.


Ukoliko želite da pogledate našu ponudu za Eviju to možete učiniti klikom na sledeći link: Evia letovanje i smeštaj.
Ponudu svih destinacija za letovanje u Grckoj možete pogledati na: Grčka letovanje 2023


Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.
 

 

Autor: Ivana Smiljanić
Foto: Discovergreece, Clubmed.us

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar
4823 Boris   18/11/2022
Ako se ljudi vracaju u Olimpsku regiju, iako to zvuci kao SF, ne vidim onda razlog zasto se ne bi vracali na Eviju 1f642
5490 Milica Koncar   06/11/2023
Najbolji i najmirniji odmori su mi, između ostalih, bili na Eviju.Voda čista,topla i nema gužve.Uvek joj se rado vraćam.
5491 Željko Sučević   06/11/2023
Evija i mesto Prfki ,predivni i nije za one koji dolaze na more da bi obilazili butike,raznorazne prodavnice i noćne klubove.To je mesto predivne plaže i odličnih taverni i restorana sa jeftinom hranom posebno morskom .Pefki je pravo mesto ko je došao da se istinski "Odmori od svega" psihički i fizički.Pefki i ostrvo Evija jednom i zauvek.
5492 Branislav   06/11/2023
Jug evije je vrhunski Jugoistocne plaze se mogu nositi rame uz rame sa najlepaim plazama Grcke. Cene u tom delu su za nijansu nize nego na severu Grcke. Recimo 2 kafe dva soka 4 vode 10e Rucak na plazi za 6 odraslih 50e.
5539 Karlo dević   22/01/2024
koja je cena trajekta po osobo i po vozilu.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu