Krf
04/03/2016 Tekst ažuriran 11/02/2022 Iskustva 5

Krf je prelepo ostrvo, deo Jonskog arhipelaga koje se može pohvaliti bujnom vegetacijom, prekrasnim plažama, zapanjujućom arhitekturom, živopisnim selima, burnim noćnim provodom i kosmopolitskim načinom života. 


Ostrvo Krf je bilo među prvim ostrvima koje se okrenulo turizmu i danas ima sve što bi njegovi posetioci mogli poželeti.

- Zbog blage mediteranske klime i velike količine padavina tokom zime, ostrvo obiluje bujnom vegetacijom i divljim biljkama - zbog toga je Krf jedan od najzelenijih ostrva Grčke.
- Iako turizam cveta u priobalnom delu ostrva, u unutrašnjosti ostrva nalaze se netaknuta sela koja su uspela da sačuvaju svoju autentičnost i tradicionalni šarm.
- Grad Krf se razvio između dve tvrđave, bogat je prekrasnim italijanskim i francuskim građevinama, vizantijskim crkvama i trgovima punim cveća što ga čini gradom neopisive lepote i šarma.


Izleti - obiđite najveće atrakcije na Krfu

Grad Krf - šetnja beskonačnim popločanim uličicama glavnog grada Krfa je nezaboravno iskustvo. Grad je jedan od najšarmantnijih i najimpresivnijih u Grčkoj na čiju su jedinstvenu arhitekturu uticali Venecija, Francuzi i Britanci koje su ostrvom vladali vekovima i ostavili svoj pečat. Lepota i šarm grada podsećaju na Napulj, a čine ga nekoliko elegantnih građevina, vizantijske crkve, veličanstvene palate i trgovi prekriveni cvećem.

Najpoznatije lokacije u gradu Krfu su glavni trg, Esplanade ili Spiniada, Jonska Akademija, zgrada Liston, trg Svetaca, Palata Sv. Mihaela i Sv. Georga, deo grada Mandouki, poluostrvo Kanoni kao i stara i nova tvrđava.

Paleokastritsa - jedno od najpoznatijih i najživopisnijih sela na ostrvu. Smešteno je 26 km severozapadno od grada Krfa, a tokom godina je prerasla u turističko mesto sa 750 stalnih stanovnika. Mesto okružuju impozantne stene i litice koje stvaraju jedinstven i predivan krajolik. Oko sela možete uživati na šest prekrasnih šljunkovitih ili peščanih plaža koje su poznate zbog neverovatne boje mora. 

Aggelokastro - vizantijska tvrđava, nalazi se u blizini sela Paleokastritsa na visini od 330 metara. Izgrađena je u 13. veku kako bi stanovnike štitila od čestih napada gusara. 

Ahilion - ova palata se nalazi u blizini sela Gastouri, a sagradila ju je austrijska carica Elizabeta 1891. godine u čast junaka Ahila. Tokom II svetskog rata ovde je bila smeštena bolnica i glavni štab. Palata je postala javno dobro po završetku rata. Posetioce će oduševiti neke od prekrasnih slika koje se nalaze u palati, kao i lični predmeti austrijske vladarke i nemačkog cara. 

Ostrvo Vido - Plava grobnica, udaljeno je od grada oko 15 min. vožnje brodom. Turistički brodići polaze svakog punog sata iz male turističke luke u centru grada, a vraćaju se na pola sata sa Vida. Na vidu možete videti mauzolej srpskih vojnika, a čarobna tisina na ostrvu i priče koje ste čuli u Srpskoj kući o hrabrim srpskim vojnicima nateraće vas na duboko razmišljanje. 


Noćni život na Krfu

Krf je poznat po svom bogatom noćnom životu. U glavnom gradu nalazi se veliki broj barova koji nude muziku za svačiji ukus. Veliki noćni klubovi nalaze se izvan glavnog grada, većinom u turističkim naseljima Kavos, Roda, Ipsos, Gouvia i Dassia gde se nalaze i brojni barovi. Sva turistička mesta se uveče pretvaraju u velike klubove na otvorenom koji sviraju sve vrste muzike do ranog jutra.


Plaže na Krfu

Krf se sa pravom može pohvaliti izuzetnim plažama. Ovde svako može naći svoju omiljenu plažu. Jugo-zapadna obala Krfa ima velike peščane plaže: Glyfada, Yaliskari, Ag. Giordis, Ag. Stefanos. Oblast Paleokastritse krase manje uvale i šljunkovite plaže. Na severu, Sidari i Aharavi imaju duge peščane plaže. Istočna obala puna je manjih šljunkovitih plaža u mestima Kassiopi, Nissaki, Barbati, a u mestima Ipssos, Dassia i Gouvia su dugačke, peščane plaže. 

Manje šljunkovite plaže nalaze se i u južnom delu ostrva u Perami i Benitsesu. Sve plaže su bezbedne za plivanje i sportove na vodi, ulaz na plaže se ne naplaćuje, već samo ukoliko želite da iznajmite suncobran i ležaljku. Na svim plažama nalaze se različiti restorani i kafei. Sva nabrojana mesta su bogata vegetacijom, a do plaža se lako dolazi kolima.

Agios Georgios
Lokacija: 30 kilometara južno od glavnog grada
Opis: Ovo je jedna od najlepših plaža na ostrvu i jedna od retkih koje se ne nalaze u blizini nekog nastanjenog mesta
Najbliže mesto: Pagi

Agios Gordis
Lokacija: Na sredini zapadne obale ostrva
Opis: Ovo je jedna od popularnijih plaža na Krfu. Plaža je peščana, a okružena je impresivnim kamenim formacijama vulkanskog porekla
Najbliže mesto: Sinrades

Agios Stefanos
Lokacija: 45 kilometara severozapadno od grada Krfa
Opis: Predivna peščana plaža koju smatraju jednom od najsigurnijih plaža na ostrvu, jer je sa svih strana zaštićena od vetra
Najbliže mesto: Agios Stefanos

Paleokastritsa
Lokacija: 26 kilometara severozapadno od prestonice
Opis: Paleokastritsa je ujedno i ime najživopisnijeg sela na Krfu pored kog se nalazi ova plaža.
Najbliže mesto: Paleokastritsa

Myrtiotissa
Lokacija: Zapadna obala, u blizini mesta Pelekas
Opis: Plaža je ime dobila po prekrasnom manastiru Myriotissa koji se nalazi odmah iznad nje. Plaža je u potpunosti neuređena, ostavljena onakva kakva je i bila i nezvanično je i nudistička
Najbliže mesto: Pelekas

Barbati
Lokacija: 20 kilometara severno od glavnog grada
Opis: Plaža se može pohvaliti Plavom zastavom, evropskom garancijom čistoće mora i plaže
Najbliže mesto: Pyrgi

Ermones
Lokacija: Zapadni deo ostrva, direktno nasuprot glavnog grada
Opis: Plaža se nalazi u podnožju vrlo strme litice koja je toliko strma da postoji žičara koja goste hotela prevozi do plaže i nazad
Najbliže mesto: Ermones

Glifada
Lokacija: Zapadna obala, u blizini mesta Pelekas
Opis: Jedna od najpopularnijih plaža na ostrvu. Nalazi se 16 kilometara zapadno od glavnog grada. Plaža je peščana, a okružuju je litice prekrivene stablima
Najbliže mesto: Pelekas

Roda
Lokacija: 36 kilometara severno od glavnog grada
Opis: Ova ribarska luka je od nedavno postala moderno turističko letovalište. U starom delu mesta nalaze se brojni restorani i barovi 
Najbliže mesto: Roda

Kalami
Lokacija: 30 kilometara severno od glavnog grada
Opis: Ova široka plaža sastoji se od glatkog ravnog kamena 
Najbliže mesto: Viachatika

Agios Georgios II
Lokacija: 20 kilometara južno od glavnog grada
Opis: Ovo je malo odmaralište koje nema pravi centar, ali ipak nudi prilično dobar izbor taverni i barova, nekoliko noćnih klubova i trgovina
Najbliže mesto: Agios Georgios

Agios Stefanos II
Lokacija: Severoistočna obala ostrva Krfa
Opis: Ovo malo ribarsko naselje postalo je vrlo popularno i otmeno odmaralište sa mnogo elegantnih vila i rezidencija koje se iznajmljuju
Najbliže mesto: Agios Stefanos

Arilas
Lokacija: 35 kilometara severno od glavnog grada
Opis: Duga peščana plaža smeštena između dva mala poluostrva koja je štite od jakog vetra
Najbliže mesto: Agios Stefanos


Kako stići na Krf

Na samom obodu grada Krfa nalazi se Međunarodni aerodrom Kapodistrias, moderan i odlično opremljen i uređen. U letnjim mesecima pored čestih regularnih linija za Krf polazi i dosta čarter letova iz čitave Evrope. Luka u istom gradu ima redovne polaske za i iz drugih gradova kontinentalne Grčke i iz italijanskih gradova. U njegovu luku često svraćaju veliki kruzeri.

Oni koji na Krf dolaze automobilom ili autobusom mogu računati na odlične puteve Grčke i trajekte sa grčkog kopna i iz Italije. Dolazak automobilom do Igumenice za putnike koji stižu iz Srbije izuzetno je olakšan izgradnjom jednog od najlepših i najsavremenijih puteva u Evropi – Egnatia. 

Najkraći put za Krf za putnike iz Srbije koji koriste sopstveni prevoz je autoputem Beograd-Niš-Skoplje do grčkog graničnog mesta Evzoni. Od granice se prati putokaz Atina i ne ulazi se u Solun. Sve vreme se prati putokaz Egnatia i ide se starom i novom trasom ovog puta. Na taj način se stiže do Igumenice za 5-6 sati, odnosno do feribota i zatim na Krf.

Napiši komentar
72 Neđa Trivunović   29/10/2016
Krf je prelepo ostrvo, bila sam prošle godine. Zaista treba otići videti.
73 Milojka Stojkovic   29/10/2016
NAJLEPSE OSTRVO I SUPER KLIMA. RAJ ZA ODMOR. 4 GODINE VEC LETUJEM NA KRFU
488 Nena   11/01/2017
Ah taj KRF.... Posle njega nista vise nije tako lepo...
1336 JASMINA MARKOV   08/01/2018
Postovani, treba mi studio za 2 odrasle osobe i mali kucni ljubimac (kuca pudla), u periodu od druge polovine juna 2018 i u trajanju 15 dana. Ima li takvih kuca u ponudi.
4400 Dragana   02/06/2022
Postoji li plaža u samom gradu Krf jer mi nemamo auto?


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu