Kalives - Halkidiki
14/12/2016 Tekst ažuriran 10/03/2017 Iskustva 0

Kalives je mirno turističko naselje južno od Poligirosa, koje se nalazi između prvog i drugog poluostrva Halkidikija. Udaljen je 65 km od Soluna, 12 km od mesta Nea Moudania, a sa druge strane 6 km od poznatog letovališta Gerakini. 

Obala mesta se proteže na preko 5 km i doseže sve do plaže Gerakini.

Plaža u Kalives je veoma duga, prostrana i peščano-šljunkovita, gužve nema nikada, a more je izuzetno čisto. U nekim delovima postoji i prirodan hlad. A kad poželite da odete malo dalje, na samo 15-ak kilometara udaljenosti se nalazi još jedna jako lepa, duga peščana plaža u mestu Nea Moudania.

Iz Kalives do ostalih mesta na Kasandri se takođe vrlo brzo stiže novim autoputem, a sa suprotne strane možete posetiti Metamorfosis (20 km), Nikiti (27 km) kao i ostale prelepe plaže Sitonije.

U mestu Kalives još uvek nema masovnog turizma pa je stoga odličan izbor za one kojima je miran i opušten odmor prioritet. Ukoliko poželite muziku i organizovan deo plaže, na samom kraju mesta se nalazi veliki beach bar Pasir koji nudi razna osvežavajuća pića, sladolede, brzu hranu i mogućnost odbojke na pesku. Tokom vikenda ovaj beach bar je veoma posećen od strane Grka.

Kalives sadrži dve taverne, dva kafe bara, a veliki supermarket Marinopoulos se nalazi pored samog ulaza u mesto.

Kalives je Halkidiki kakav pamte naši roditelji: prirodan i nekomercijalizovan. Sa izuzetkom novoizgrađenog luksuznog hotela Princess Blue Lagoon, srećom zaobišli su ga ambiciozni građevinski projekti. Stanovništvo i dalje većinski čine grčki gastarbajteri. 

Jedno je od malobrojnih primorskih mesta u ovom delu Grčke gde dan i dalje traje 24h, gde nema agresivne neo-folk buke i trčanja za zauzimanjem ležaljki. 

U ovom regionu nalazio se i antički grad Mikiverna, kao i praistorijsko naselje Molivopirgos. Νаselje je dobilo ime po kolibama koje su pravili Poligirini (stanovnici Poligirosa) kako bi mogli da odbrađuju zemljište. Nekada davno u ovom mestu stanovnici su se bavili i izradom svile i još od davnih vremena bave se uzgojom maslina.

Našu preporuku za smeštaj u Kalives pogledajte ovde.
 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu