Zašto je Sarti najpopularnije letovalište na Sitoniji
26/02/2021 Tekst ažuriran 12/04/2023 Iskustva 4

Zbog blizine i lake dostupnosti, Halkidiki je tradicionalno jedan od najčešćih izbora srpskih turista kada je u pitanju letovanje u Grčkoj. Takozvani drugi ,,prst'' Halkidikija, Sitonija, polako preuzima primat nad Kasandrom, prvenstveno zahvaljujući beskrajnim peščanim plažama i tirkiznom moru kojima je vrlo teško parirati.


Sitonija još uvek nije toliko turistički razvijena, zbog čega i ima mnogo netaknutih predela koji čekaju da budu istraženi. Na Sitoniju prvenstveno dolaze ljudi koji vole aktivan odmor, spremni da svakoga dana automobilom istražuju poluostrvo u potrazi za novim plažama, skrivenim uvalama, pejzažima i prirodnim lepotama.


Za ovakav tip odmora važno je odabrati dobru bazu za smeštaj, mesto sa svim potrebnim sadržajima koje će biti dobra polazna tačka za dalje obilaske. Zato pročitajte Smeštaj na Sitoniji - Sve što treba da znate o cenama apartmana, vila, hotela.


Prema iskustvima naših turista, Sarti se iz više razloga izdvojio kao najposećenije i najpopularnije mesto na Sitoniji, a primarni razlozi za to su raznovrsnost i veliki broj plaža koje se nalaze u okolini. Pročitajte koje su to plaže u tekstu Preporuke za najlepše plaže blizu Sartija koje možete posetiti.


Udaljen oko 140km od Soluna, Sarti je smešten na istočnoj obali Sitonije. Mesto nije veliko, ima manje od 1.000 stanovnika, ali tokom letnje sezone potpuno oživi. Ima izuzetno dugačku istoriju, ali njegov razvoj počinje 1922. godine, doseljavanjem izbeglica iz Turske.


Sarti je klasičan primorski gradić, okružen planinama i sa divnim pogledom na Svetu Goru. Ono što je uticalo na to da se Sarti razvije u ovako traženo letovalište jeste činjenica da leži na predivnoj, Plavom zastavicom nagrađenoj peščanoj plaži. Pored toga, sa svih strana je okružen jednako lepim uvalama koje se često smenjuju na listama najboljih plaža Sitonije, pa i cele Grčke.


Samo mesto podeljeno je na tri dela. Stari Sarti je centar svih dešavanja. Tu se nalaze crkva i mali trg, šetalište koje uveče dobija poseban oblik, najveći broj restorana, kafića, radnji, suvenirnica i ostalih turističkih sadržaja.


Novi Sarti je povezan sa starim delom, ali je mirniji i tiši, posebno noću, pa je dobar izbor za sve one koji žele da se sklone od graje. Treći deo je Sarti Beach i nalazi se na samom kraju zaliva, potpuno sklonjen od buke i gužve, ali opet samo kratkom šetnjom udaljen od svih zbivanja. 


Najveća prednost Sartija jeste to što je prilagođen svim uzrastima i tipovima turista. Dobar je izbor kako za porodice, tako i za parove koji mogu uživati na tajnovitim plažama i romantičnim tavernama, ali i za mlade ljude željne provoda i zabave.


Sarti plaže

Gradska plaža u Sartiju je, kao što smo već naveli, nosilac Plave zastavice. Izuzetno je čista i uređena, prekrivena finim peskom i dugačka čak 3km. Tu su barovi u kojima možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, ali postoje i delovi gde možete doneti svoju opremu. Pogodna je i za one koji vole sportove na vodi.
 



Ono što može biti nezgodno, posebno za decu, jeste česta pojava vetra koji uzburka more i uzrokuje talase. Ipak, postoji veliki izbor divnih plaža u okolini samog Sartija gde se tada može skloniti:
 

Orange Beach - Nalazi se nekoliko kilometara severno od Sartija i najpopularnija je plaža u ovoj oblasti. Vrlo je egzotičnog izgleda, prekrivena belim peskom, okružena belim stenama, a naziv nosi po baru koji se tu nalazi. Ima veliki plićak pa je odlična za decu, ali je, naravno, često prepuna. Zato je neophodno doći ranije kako bi se zauzelo mesto;
 

Platania - Ova plaža se nastavlja na gradsku plažu Sartija, odvojene su samo stenama. Sjajno je mesto za decu jer je peščana, uređena i široka, a uglavnom nema gužve. Tu je i samo jedan plažni bar sa lepim suncobranima od pruća;
 

Goa - Ova plaža je udaljena samo 3km od Sartija. Prekrivena je šljunkom i stenama i svakako nije najlepša u okolini, ali Goa je poznata po ludom provodu i zabavi koja nikad ne prestaje, pa je čest izbor mladih. Ovde se organizuju kako dnevne, tako i noćne žurke sa gostujućim dižejevima;
 

• Armenistis - Ovo je dobar izbor za celodnevni boravak, delom i zbog toga što je u pitanju kamp u koji se plaća ulaz odvojeno od plažnog mobilijara, pa se ne isplati svraćati na kratko. Reč je o još jednom biseru Sitonije ovenčanom Plavom Zastavicom, sa belim peskom koji zapljuskuju talasi tirkiznog i kristalno čistog mora. U kampu su dostupni razni sadržaji poput prodavnice, restorana i barova, a tu je i teren za odbojku;
 

• Kalamitsi - Kalamitsi definitivno spada u pet najboljih i najlepših plaža na Sitoniji. Kalamitsi je mestašce oko 15km udaljeno od Sartija sa prelepom, peščanom plažom i velikim plićakom, na kojoj se nalazi i nudistički deo;
 

• Ahlada - Smeštena na krajnjem severu Sartija, ova plaža je odličan izbor kada želite da se sklonite od talasa na glavnoj plaži. Reč je o dve uvale, od kojih je jedna dobro zaštićena od vetra, pa je more mirno, a brzo se može došetati do nje;
 

• Platanitsi - Jedna je od najlepših plaža u ovoj oblasti, pa se tokom sezone plaća boravak duži od dva sata. Redovne su gužve, a tu se nalazi i veoma popularan Africafe bar, pa je mesto okupljanja mladih i onih koji vole glasnu muziku i zabavu. Takođe su česti talasi, i nema velikog plićaka, tako da za porodice sa decom ima mnogo boljih izbora.


Aktivnosti u Sartiju

Sarti je malo, ali dinamično mesto koje ima mnogo toga da ponudi svojim posetiocima. Ljubitelji šopinga će uživati u velikom broju radnji, butika, suvenirnica i zlatara. Oni koji ne vole da ceo dan provedu sunčajući se na pesku, mogu isprobati sportove na vodi i ronjenje.
 

Kada je u pitanju noćni život, stari Sarti je uveče prilično aktivan. Većina restorana, barova i taverni se nalazi na glavnom šetalištu. Postoje i dva noćna kluba, a pored toga, na pojedinim plažama u okolini uvek se može naći dobra žurka i plesati do jutra.


Odličan je i za lepe večernje šetnje, a nikako ne smete propustiti đelato u italijanskoj poslastičarnici na trgu. Bez obzira da li želite mirno porodično veče, romantičnu večeru za dvoje, dobar provod ili uživanje u mediteranskim specijalitetima - sve to možete pronaći u Sartiju.
 

Iz Sartija se svakodnevno organizuju i različiti izleti, a najpopularniji je obilazak brodićem oko Svete Gore. Možete posetiti i mesto Sikia, koje je jedno od najstarijih sela na Halkidikiju, krstariti po plažama Sitonije, posetiti manastir Ksenofontos, a ni Solun nije predaleko.
 

Ne nalazi se često tako raznoliko mesto koje može ispuniti želje i očekivanja toliko različitih grupa posetilaca. Kada se tome pridodaju sve one prelepe plaže koje se nalaze u neposrednoj blizini, postaje jasno zašto je Sarti najpopularnije letovalište na Sitoniji.
 

Da li ste Vi već posetili ovo mesto i kakvi su Vaši utisci?


Našu preporuku za smeštaj u Sartiju pogledajte OVDE.
Smeštaj na Sitoniji možete pronaći OVDE.


Autor: Ivana Smiljanić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!

Facebook grupa "Grčka Info"

Viber grupa "Grčka Info"

Viber grupa "Grčka Info smeštaj"

Napiši komentar
4894 Tijana Prokic   31/01/2023
Bili, sad vec prosle godine, kupali se u novom delu jer je ulaz bolji... u stvari suprug se kupao sa decom a ja sa bebom bila na plazi. Pesak je toliko sitan i mek da je milina gaziti po njemu, ali zato kada se zalepi na telo jedva se spere, jedva smo se od peska ocistili. Sam grad je simpatican, lep za setnju, ali za kupanje Sitonija ima MNOOOGOOO lepsa mesta, Sarti ne preporucujem i definitivno mi je drago sto smo samo svratili da ga vidimo a nismo tu letovali.
4895 Ljupka Miloradovic   31/01/2023
dve god vec letujemo u Sartiju, a i ove godine cemo. Mesto ima sve sadrzaje, dobro organizovano za divan boravak, dobri restorani, snabdevanje odlicno, ima svacega, plaze za svakog da izabere. vidikovac , sarti bič,...ali i odlicna baza za obilazak okoline, plaza koje su prelepe i kvalitetne.
5077 Nebojsa Brankov   29/05/2023
Da li postoji bus do plaze Orange?
5367 Slavica Popovic   09/08/2023
Sarti nikad više ! Ogromni talasi, svakodnevno, kao na Nijagaru da smo dosli ... šok !


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu