Toroni (Sitonija - Halkidiki)
23/03/2016 Tekst ažuriran 15/04/2022 Iskustva 0

Toroni je malo turističko mesto na samom jugu Sitonije okrenuto ka zapadu prema Kasandri, prvom poluostrvu Halkidikija, na udaljenosti od 20 km od Neos Marmarasa i oko 130km od Soluna.


Toroni ima jednu od najdužih plaža na Sitoniji, 2,5 kilometara čistog zlatnog peska i ocenjena je kao plaža sa Plavom zastavom. Plaža Toroni je duga, peskovita i široka sa plićacima u moru, a mnogi je smatraju jednom od najboljih plaža Sitonije. Automobili se mogu parkirati u blizini plaže, a drveće u nekim delovima pruža puno prirodnog hlada.

Našu preporuku za povoljan smeštaj u Toroniju (po zvaničnim cenama vlasnika) pogledajte ovde.
 


Mesto Toroni se proteže duž ove plaže i sadrži dosta pristupačnih hotela, apartmana i studija. Mnogi restorani i kafe barovi postoje na samoj plaži ili preko puta plaže, a tu su i prodavnice, marketi, nacionalne taverne, picerije, giros i kafići.

Još neke plaže u blizini Toronija koje preporučujemo su: Destenika, Tristinika, Azapiko, Poseidon, Tripotamos...


Šta raditi u Toroniju

Pored plaže Toroni, postoje mnoge prelepe plaže na tom području, a severno od Toronija je često skoro prazna plaža Tristinika.

Možete jednostavno prošetati do mesta Porto Koufo. Ako ste energični, za vas postoje lepi izleti do južnog kraja poluostrva Sitonija, gde možete pronaći neke manje plaže koje su izolovane čak i u špicu sezone.

Bacite pogled oko ruševina i na neke od vidikovaca oko utvrđenja Lecythus i stare Akropole. Pođite na krstarenje po zalivu Toronija gde ćete imati priliku za ronjenje na dah, plivanje ili čak ronjenje sa bocom oko ostrva Kelyfos, rezervata morskog sveta.


Istorija Toronija

Sa verovatno najbogatijom istorijom od svih naselja Sitonije, pominjanje Toronija seže do VIII veka pre nove ere kada je bio u savezu sa Persijanacima protiv Grka. Grad se tada zvao Torone. S obzirom da je bio uticajan grad u regionu, imao je 30 malih gradova pod svojom vladavinom. Centar je izgrađen na brdu između modernih gradova Toronija i Porto Koufo. 

Luka grada Torone bila je u to vreme u prirodnoj luci koja se zvala Kophos ili “gluva” luka. Katolička enciklopedija otkriva da pošto se talasi mora nisu mogli čuti iz ove zaštićene prirodne luke, nastao je izraz “Gluvlji od luke grada Torene”.

Do IV veka pre nove ere, Torone je predat Makedoncima pod vladavinom Filipa II. Toroni je nastavio da postoji i da se naseljava sve do XVII veka nove ere, kada je napušten, a lokalno stanovništvo se preselilo na trenutnu lokaciju modernog Toronija, ka severu. Zidovi i zgrade su uništene 1903. godine, a nažalost kamenje je korišćeno za izgradnju puteva.


Ruševine mesta Toroni

Akropolj se nalazi na brdu južno od Toronija, prema mestu Porto Koufo. Sve što se može videti danas su dokazi utvrđenja i razbacani kameni blokovi zajedno sa komadima slomljene grnčarije. Niz brdo na rtu su ruševine utvđenja Lecythus, koje daju karakter modernoj luci Toronija. Ostali delovi drevnog grada, kao što je Agora, su pod vodom u luci oko 35 metara od obale. 

Ponesite masku i disaljku pošto ćete možda videti svetlucanje kamenja rasutog zajedno sa grnčarijom i dokazima drevne civilizacije.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu