Skijatos letovanje, izleti, utisci, plaže, cene i saveti turista
22/11/2022 Tekst ažuriran 25/06/2023 Iskustva 1

Ni manjeg ostrva, ni više plaža - ovako najčešće posetioci opisuju Skijatos. Malo, šareno i slatko, istovremeno kosmopolitsko i otmeno, šarmantnog mediteranskog šmeka, ovo ostrvo mnogi srpski turisti upoznaju kroz jednodnevne izlete, iako ono svakako zaslužuje da bude i glavna zvezda letovanja. 


Kako stići do Skijatosa

Na ostrvu se nalazi aerodrom, smešten svega 3 kilometra od grada, a let iz Beograda do Skijatosa traje nešto više od sat vremena. Ukoliko biste želeli da putujete sopstvenim automobilom, treba znati da se trajektom iz Volosa do Skijatosa putuje oko dva i po sata. Turisti kažu da obavezno treba unapred rezervisati karte za trajekt online i proveriti termine polazaka.


Ostrvo se prilično trudi da obeshrabi dolazak turista kolima, zbog male površine, uskih uličica i velikog nedostatka parkinga, u prilog čemu govore i visoke cene trajekta. Upravo zato mnogi turisti savetuju avionski prevoz kao najbolju i svakako najkomforniju opciju.


Kretanje po ostrvu

Skijatos je jedno od retkih ostrva gde se i bez automobila može mnogo toga videti i obići - barem pri prvom dolasku. Javni prevoz dobro funkcioniše, čest je i redovan - ima više polazaka svakog sata. Autobusi saobraćaju od luke u gradu koja je nulta stanica, redom stajući kod svake plaže, sve do 26. stanice i najpoznatije Kukunaries, i nazad. Turisti su saglasni da je za desetodnevno letovanje, uz poneki organizovani izlet, ovaj potez sasvim dovoljan.



Takođe ističu da postoje beli i zeleni autobusi. Beli su klimatizovani, veći i sa češćim polascima. Karte se kupuju kod vozača ili na kioscima, i cena vožnje je 2 EUR. Cena zelenih autobusa je 1.60 - 2 EUR. Deci se karte ne naplaćuju.


Nedostatak je, naravno, velika gužva, zbog koje se može desiti da autobusi ne staju na svim stanicama. Posetioci zato savetuju da kada je autobus prepun, naglasite kada želite da izađete. Takođe napominju da je najprometniji period između 18 i 20 časova, i da tada treba izbegavati kretanje sa središnjih stanica. S obzirom da autobusi voze samo do 1 čas iza ponoći uveče su takođe gužve.


Ipak, mnogo je lepih mesta i predivnih plaža na Skijatosu do kojih se ne može doći autobusom. Zato je iznajmljivanje automobila uvek korisno, posebno za porodice sa malom decom za koje stalna vožnja gradskim prevozom može biti nezgodna i naporna. Veliki broj turista se ipak odlučuje za iznajmljivanje skutera, što je daleko povoljnija opcija, a nema ni razmišljanja o parkingu. Postoji mogućnost i obilazaka biciklom, ali se preporučuje samo atletama, zbog brdovitog terena, strmih i neasfaltiranih staza.


Ostrvo je generalno jednostavno za obilazak, imajući u vidu da je sve blizu i lako dostupno, i uz malo organizacije može se najbolje izvući iz svake varijante. Neki turisti čak prenose odlična iskustva i sa stopiranjem. Postoji i mogućnost vožnje taksi čamcima, koja nije tako povoljna - vožnja je 5-6 EUR po osobi. Na aerodormu i u gradu mogu se naći besplatne mape ostrva sa obeleženim plažama, atrakcijama i lokalima, koje mogu pomoći pri snalaženju.


Skijatos letovanje

Skijatos ima samo jedan grad i zanimljivu organizaciju. Istočna strana ostrva je podeljena na 26 autobuskih stanica po kojima kruži gradski prevoz, dok je zapadna polovina divlja, sa neuređenim plažama.


Skijatos je ostrvo bujne vegetacije, prelepe prirode, fantastične hrane i opojnog mirisa cveća i borovine. Ima prijatnu klimu, uz blago pirkanje vetra. Prvenstveno se preporučuje mladima i parovima, ali pre svega turistima koji vole da svakodnevno menjaju plaže i istražuju okolinu.


Turiste često zabrinjava finansijska strana odmora na Skijatosu. Iako on svakako jeste malo skuplji za naš standard, tako je pretežno zbog samog puta do ostrva. Skijatos pruža izvanredne prilike za nezaboravne izlaske i šoping, ali se ni ovi aspekti ne mogu nazvati naročito povoljnim. Ali, kada su u pitanju smeštaj, hrana, cene u marketima i restoranima, ima ih za svačiji džep i lako se mogu pronaći one koje su slične našima.


Ukoliko preferirate letovanje van sezone, turisti preporučuju septembar umesto juna, zbog toplijeg mora. Samo treba računati na svežije noći.


Pročitajte obavezno Detaljan vodič za putovanje trajektom na grčka ostrva


Grad Skijatos

Glavni grad ostrva je mali, ali bogate i primamljive turističke ponude. Jedinstvena je mešavina kosmopolitizma i grčke tradicije. Pravi je epicentar svih dešavanja, u kome su stacionirani svi sadržaji. Čine ga bele kućice crvenkastih krovova, lavirint uskih uličica, lepi trgovi, a posebno je lep stari deo grada sa starom lukom. Duž pristaništa se pruža Pralio, promenada idealna za večernje šetnje i jedno od omiljenih mesta u gradu, zajedno sa glavnom gradskom ulicom Papadiamanti.


Grad Skijatos je poznat po uzbudljivom noćnom životu i žurkama koje traju do ranih jutarnjih sati. Klubovi se ređaju uz obalu, a tu je i mnoštvo barova, kafića i pabova, od kojih su najlepši oni smešteni u staroj luci. U gradu ima dobro snabdevenih marketa, a najveći, Skafandis, nalazi se na trećoj stanici autobusa. Posetioci savetuju da sa Skijatosa ponesete med i začine kao najlepše suvenire.


Osim toga preporučuju da obavezno prošetate i popijete piće na poluostrvcetu Bourtzi, uživajući u muzici i spektakularnoj panorami. Primetićete ga čim se spustite u marinu, a na njemu se nalaze i ostaci starog grada.


Skijatos preporuke taverni i mesta za izlaske

Što se tiče cena u ugostiteljskim objektima, možete očekivati da porciju paste platite oko 10 EUR, kuvana jela od 8 EUR pa naviše, riblje specijalitete između 10 i 15 EUR, giros u piti između 3 i 4 EUR, a onaj u porciji 8 EUR. Turisti preporučuju ručak u restoranu Amfiliki u gradu i degustaciju kleftika u Dionisisu. Kao najslasniji giros navode onaj u lokalima Under the Pine Tree i Dinos.


Ljubitelji intimnije atmosfere uživaće u taverni Sklitri, smeštenoj u hladu, na istoimenoj pustoj prelepoj plažici. Tu se po vrlo povoljnim cenama služi dnevni ulov. Kada zađe sunce, možete preći u Infinity Blue, u zalivu Kolios. Restoran Platanos nudi nezaboravan pogled na grad, ali se do njega mora popeti autom.


Ukoliko volite mesne specijalitete, idealno odredište za večeru je restornan Koziakis, a rado se preporučuje i Anemos. Mezzo Strato, na pola puta između grada i Kukunariesa, dopašće se ljubiteljima autentične, domaće hrane. Zasladite se najboljim sladoledom u Fregiu i Alaski, i prepustite se prelepom pogledu i koktelima u barovima Venue i Marylin u staroj luci. Ako ste ljubitelj italijanske kuhinje, posetite i prelepe ambijente restorana La Cuccina de Maria i Mamma’s pizza.


Skijatos plaže

Na svega 50 km² raspoređeno je preko 60 fantastičnih plaža i malih uvala koje uranjaju u brda i borove šume. Većinom su peščane, sa čistim i toplim morem najlepših nijansi, obiljem prirodne hladovine i jednostavnim prilazima. Plaže na potezu javnog prevoza su odlično organizovane i održavane, sa barovima i ležaljkama, opremljene toaletima i tuševima. Na svakoj postoji slobodan prostor za postavljanje sopstvene opreme. Ležaljke se u svim barovima doplaćuju, a cene variraju od 10 do 20 EUR.


Od plaže do plaže se često može i prošetati kroz šumice. Plaže Kukunaries, Agia Paraskevi i na stanici 4 imaju uređene prilaze za osobe sa posebnim potrebama.


Preporuke za plaže na Skijatosu

U prevodu ,,šišarka’’, Kukunaries je daleko najpoznatija plaža Skijatosa koja često krasi top liste najlepših i mnogo šire od Grčke. Udaljena je oko 20 minuta vožnje od grada. Odlikuju je miris borova kojima je okružena, plitko i kristalno čisto more i pre i posle podne, i puderasti, mekani, svetlucavi zlatni pesak. Jedna je od najboljih na ostrvu za boravak sa decom, a posebna atrakcija na njoj su crni labudovi.


Naravno, kao što je uvek slučaj sa izuzetno popularnim plažama, ogromne gužve i stalno pristajanje izletnih brodića donekle kvare utisak i ambijent, pa je najlepše doći rano ujutru, dok je još mirno.



Agia Eleni je poznata kao plaža sa najlepšim zalaskom sunca na Skijatosu. Plaža Troulos takođe je pogodna za boravak sa decom, zbog sitnog peska i plitkog mora, a posetiocima su se dopali i simpatični labudovi i odlična hrana u taverni.


Megalos Aselinos je prekrivena sitnim šljunkom, a more je savršeno čisto i bistro. Automobil se ostavlja iznad plaže, pa se spušta utabanom stazicom. Postoji deo plaže pod hladom od stena. Plaža je divlja, ali postoji jedan bar sa ležaljkama. Ponekad možete zateći malo morske trave na obali.


Smeštena malo pre Kukunaries plaže, Banana plaža se najčešće preporučuje mladima, zbog barova sa muzikom i dnevnih žurki koje se često organizuju. Na Banani ima vetra i talasa, ali je moro toplo. Prekrivena je sitnim peskom i ima prirodnog hlada.


Sa stanice 23, dvadesetak minuta lagane šetnje kroz borovu šumu dovešće Vas do druge strane ostrva, gde se nalazi prelepa oblast Mandraki sa tri zaliva i divljom Elias plažom, koja je mnogima omiljena. Pristup kolima je malo otežan, zbog lošeg puta. Krase je sitan pesak i plitka voda, mnogi uživaju ljuškajući se na talasima, ali nema prirodne hladovine.


Mala i mirna, Marata je plaža bez buke i gužve, sa samo jednim barom, dva reda ležaljki i tuševima. Omiljen je izbor onih koji bi da se sklone od buke na Kukunariesu, i vole da se opuštaju uz zvukove prirode, umesto muzike. Visoki borovi obezbeđuju prirodnu hladovinu i ispunjavaju plažu najlepšim mirisima.


Krifi Amos je plaža veoma draga mnogim posetiocima iako često ima nanosa morske trave na obali. I šetnja do ove plaže može biti lepa, sa impresivnim vidikovcima usput.


Tu su još i Agia Paraskevi sa istoimenom crkvicom pored, Vromolimnos na kojoj se organizuju dnevne žurke, i Xanemos, atraktivan prvenstveno zbog svog položaja - plaža je smeštena na kraju aerodromske piste. 

Turistima koji su svoje utiske ostavljali u našoj grupi na Facebook-u, dopale su se i plaže Mikros Aselinos, Kanapitza, Agia Petra, kao i Diamanti. Diamanti je jedna od najbolje skrivenih plaža Skijatosa, do koje je najbolje doći čamcem, kako ne biste morali planinariti do nje. 


Šta videti na Skijatosu

Na ostrvu ima više lepih manastira - Evangelistria, Haralambos, Panagia Kunistra, a tu su i crkva Agios Alexandros i crkva Svetog Nikole sa čuvenim satom. Evangelistria je najviša tačka ostrva i do nje se može doći i belim autobusom iz luke. Cena autobuske karte je 2 EUR, a vožnja po brdima traje oko dvadesetak minuta.


Aerodrom na Skijatosu je svojevrsna atrakcija i mnogi turisti hrle ka čuvenoj pisti da gledaju uzletanje aviona. Ipak, to je praksa koja može biti opasna i neugodna, a mnogo je lepih mesta sa kojih se mogu posmatrati avioni na bezbednoj udaljenosti. Članovi naše grupe predlažu penjanje na vidikovac kod vetrenjače ili lepu Bourtzu.


Izleti sa Skijatosa

Boravak na Skijatosu idealna je prilika da upoznate i druge bisere Sporada. Organizacije izleta su uglavnom slične, a turisti savetuju da preskočite agencije i odete direktno u luku, gde možete izabrati brodić i ponudu koja Vam najviše odgovara. Svakodnevno isplovljavaju brodići do prelepog Skopelosa, do koga je potrebno samo dvadesetak minuta plovidbe, uz usputne stanice zbog osveženja na plažama.


Cena izleta do Skopelosa je oko 25 EUR, uz doplatu od 10 EUR ukoliko želite autobusom da odete do čuvene crkve Svetog Jovana iz filma ,,Mamma Mia!’’. Da bi se stiglo do crkve, nakon naporne vožnje pune serpentina, treba preći još više od 200 stepenica do samog vrha. Alternativno, može se ostati i uživati na plaži Kastani i njenom čistom, tirkiznom moru. Nakon toga sledi obilazak grada, a u povratku se svraća na Lalariju na kupanje. Sa broda se često mogu posmatrati razdragani delfini.


Mogu se objediniti posete Skopelosu i Alonisosu, manje posećenom ostrvu mirne i opuštajuće atmosfere. Posebno iskustvo je iznajmljivanje jedrilice za samostalno krstarenje oko Sporada.


Lalaria je prelepa plaža Skijatosa, dostupna samo morskim putem, pa možete iznajmiti čamac da biste je posetili. Često je uključena i u organizovane izlete. Komentatori savetuju da pažljivo odaberete datum posete Lalariji, prateći vremensku prognozu, jer se ne može posetiti ako ima vetra i talasa. Na njoj nema hlada, ali ima egzotično tirkiznog mora i belog kamenja koje je zabranjeno odnositi. Prepoznatljiva je po stenovitim formacijama koje se uzdižu iz mora.


Plaža Kastro, sa vidikovcem iznad nje i crkvicom na litici, pravi je primer divlje lepote, ali je kopnom izuzetno teško pristupačna. Potrebno je automobilom doći do jednog dela, a potom nastaviti strmom stazicom do vrha, gde se nalaze i ostaci tvrđave. Uspon jeste naporan, ali ljubitelji pešačenja će uživati u netaknutoj prirodi, mirisnom cveću i drveću.


Plaža je šljunkovita, sa tavernom i opremljena toaletima i tuševima. Možete je posetiti i u okviru organizovanog izleta, uz posetu Lalariji i Tsougriji. Tsougria je rajsko ostrvo preko puta Skijatosa, koje može biti sjajna destinacija i za celodnevni boravak.


Skijatos sa decom

Kada je reč o letovanju na Skijatosu sa decom, mišljenja su vrlo podeljena. Na ostrvu nema zabavnih parkova, igrališta i drugih sadržaja za decu, osim nešto malo u ulici Papadijamanti. Imajući u vidu i potrebu za putovanjem do plaža i bučan glavni grad, mnogi smatraju da Skijatos nije prilagođen deci.


Sa druge strane, mnogo je porodica u našoj grupi iznelo lepa iskustva sa porodičnog letovanja na Skijatosu. U tom slučaju se preporučuje iznajmljivanje automobila i smeštaj van glavnog grada.


Smeštaj na Skijatosu

Na Skijatosu postoji izbor između dva tipa smeštaja. Turistima koji žele da izlaze uveče i kojima nije problem da svaki dan putuju do plaža savetuje se da se smeste u gradu, posebno zbog toga što noću ne idu autobusi. Postoji plaža na izlazu iz grada, ali do onih lepših se mora putovati, u proseku 15-20 minuta.


Porodicama sa decom turisti ipak predlažu da odaberu smeštaj uz obalu, pri nekoj od plaža, kako bi izbegli gradsku buku, ali i kako ne bi morali svakodnevno da se voze. Savet je da se izbegne smeštaj posle pete stanice, jer je daleko od centra.


Plaža Megali Amos je jedno od najpopularnijih i najpraktičnijih izbora, zbog blizine gradu, do koga se može doći i peške, putićem koji vijuga između kuća. Mnogo je zbijenih vila i apartmana, pa treba očekivati gužvu. Takođe preporučuju da se vodi računa o blizini magistrale, jer može biti bučno. Sama plaža je lepo uređena i čista, prekrivena negde krupnijim, a negde sitnijim peskom.


Mališanima može biti lepo i u okolini Kukunaries plaže, gde je divna priroda, ima mnogo prostora za šetnje i drugih popularnih plaža u blizini. Prilikom odabira smeštaja izvan grada, važno je proveriti tačnu lokaciju, jer ima vila u brdima, udaljenih od marketa i stanica. Ukoliko dolazite automobilom, važno je proveriti i mogućnost parkinga, čiji je nedostatak veliki problem na ostrvu.


Pogledajte na našem sajtu smeštaj na Skijatosu.
 

Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.
 


Autor: Ivana Smiljanić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar
5585 Boris   01/03/2024
Skuter, kvad ili auto i pun gas... Ostrvo vam stane u dzep, a ne znate kuda biste prije, jer je nemoguce da za 10 dana sagledate ni petinu onoga sto nudi! Nema dalje!! Jeadan jedini - SKIJATOS!! Nisam primjetio I 2764 SKIJATOS mjesto za slikanje, ali je zato prava LOVE u srcu! :) 2764


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu