Santorini
04/03/2016 Tekst ažuriran 11/10/2022 Iskustva 1

Santorini (Σαντορινη), u prošlosti poznat i kao Kalliste (najlepši) ili Thira, ime je dobio po sv. Ireni (Santa Irina), zaštitnici ostrva. 


Svoj današnji karakterističan izgled duguje erupciji vulkana, pre otprilike 3.500 godina, kada je zapadni deo ostrva nestao u morskim dubinama, a cunami izbrisao tadašnju civilizaciju Minojaca koja je postojala u tim krajevima, dok su se negde u isto vreme pojavile i priče o legendarnoj Atlantidi. Podsetnik na taj događaj je i Kaldera, vulkansko ostrvo.


Gradovi i mesta na Santoriniju

Akrotiri - mesto udaljeno 8 kilometara južno od Fire, najpoznatije je po svom arheološkom nalazištu.

Fira ili Thira - nalazi se na zapadnoj strani Santorinija, glavni je grad i najvažnije mesto na ostrvu. Smešten na ivici impresivne litice, oko 250 metara iznad mora, tipično je mesto za Kikladska ostrva.

Oia - nalazi se na oko 10 kilometara severno od Fire i najpoznatije je mesto na Santoriniju, najviše zbog zalaska sunca i svoje arhitekture.

Perissa - nalazi se 15 kilometara jugoistočno od Fire, a osim po plaži, poznata je po vinu, ostacima obližnje antičke There i po kapelici Agia Irena iz 17. veka.


Zanimljive informacije o Santoriniju

Mesta su toliko udaljena od mora zbog straha od gusara u prošlosti. 

Grci za magarce kažu da se u njihovom telu nalaze duše umrlih ljudi koji nisu bili baš dobri u prošlim životima, pa sada plaćaju svoje grehe noseći celog života ljude i teret uzbrdo i nizbrdo. 

Voda se uglavnom dovodi tankerima sa Krita, jer ostrvo nema svoje prirodne izvore. 

Od većih shopping centara u Firi, poznat je Hondos center. 

Na ostrvu postoji oko 250 crkava, a najčešći razlog tolikom broju su pomorci koji su se u prošlosti zavetovali da će izgraditi crkvu (kapelicu) ako se sigurno vrate kućama. 

Zapadni deo ostrva je popularniji od istočnog, najviše zbog pogleda na Kalderu, dok su na istočnom neretko lepše plaže. 

Izvan većih mesta vredi posetiti Panagia Episkopi, crkvu posvećenu Vaznesenju blažene Device Marije. Nalazi se južno od Mesa Gonio i pravi je primerak vizantijske umetnosti sa samih početaka 12. veka. 

Primetićete da je vinova loza neuobičajeno niska za naš pojam, a razlog su jaki vetrovi koji znaju duvati tokom godine.


Noćni život na Santoriniju

Na Santoriniju je noćni život bogat u Firi (klubovi Enigma, Koo Club, Murphi Bar, Tadž Mahal) i Kamariju (Dom club, Mango bar), dok Oia i Perissa pružaju nešto lakšu zabavu.
Radno vreme klubova u sezoni je najčešće do jutra, a barova do 01:00 ili 02:00 h.


Atrakcije i znamenitosti

• Kamari - najrazvijenije turističko mesto na ostrvu
• Prekrasna Thira - glavni grad
• Messa Vuno - najviše brdo na ostrvu odakle se pruža fantastičan pogled na ceo ostrvo
• Megalo Vuno - mesto kakvog nema ni u holivudskim filmovima
• Akrotiri - jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u celoj Grčkoj
• Oia - mesto koje je od Svetske turističke organizacije izabrano 1989.g. kao najlepše mesto na celom svetu, prelepe plaže - uglavnom crne ali tu si i bela i crvena, nekoliko savršenih mesta sa predivnim pogledom na Calderu,
• Vothonas - polunaseljeno selo koje se nalazi u klancu, sa rupama izbušenim u brdu koje su im služile kao kuće. 
• Brojne crkve i manastiri, od kojih su najznačajniji Panagia ton Dominikanidon, Panagia tou Rodariou, katolička katedrala sv. Ivana Krstitelja i katedrala Hypapandi.


Plaže na Santoriniju

Ako krenemo iz Oie prema istoku ili jugu, prve su plaže Bakedes, Koloumbus i Rajska plaža (ne vide se najbolje sa glavnih puteva, pa ih koriste uglavnom lokalci). 

Potom slede Monolithos (nije previše natrpana), Avis (uglavnom mlađi gosti, nudi razne vodene sportove) i Kamari (jedna od najbolje organizovanih plaža na ostrvu, brojni hoteli, beach barovi i restorani; iznajmljivanje ležaljki i suncobrana, pa je vole i porodice s decom). 

Iza njih su Perivolos i Perissa, koje zajedno stvaraju najveću crnu peščanu plažu na ostrvu (brojni vodeni sportovi, usluge kao na Kamari plaži; možete doći autobusom ili taksijem). 

Na jugu ostrva vas čekaju Vlichada, Crvena plaža (ime dobila po velikoj koncentraciji gvožđa u kamenju, koje daje crvenu boju; postoji autobus od Fire do plaža najbližeg mesta Akrotiri, i od tamo do plaže opet bus, ali se pešice spuštate do nje, osim ako ne idete brodom) i Bela plaža (dostupna samo pomoću broda).


Kako do Santorinija povoljno doći avionom pročitajte u našim tekstovima Kako otići na Santorini bez mnogo novca – iskustva i saveti turista i Kako naći najpovoljnije avio karte za Grčku i grčka ostrva.

Napiši komentar
1774 Jelena Arsic   02/07/2018
Postovani zanima me koja bi cena bila za dve osobe na Santoriniju sa polupansionom ?hvala


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu