Pefkohori (Kasandra - Halkidiki)
26/03/2016 Tekst ažuriran 18/09/2017 Iskustva 6

Pefkohori je jedno od onih letovališta koja važe za praktično idealna za sve one turiste koji dolaze u Grčku iz Srbije, jer je od Soluna udaljeno tek oko 105 kilometara.


Razlog zbog koga se Pefkohori smatra idealnim je upravo njegova blizina, a kada se uzme u obzir da je mesto okruženo borovim šumama, te da su u njegovoj okolini neke od najlepših plaža poluostrva Kasandre, odnosno celog Halkidikija, sasvim je jasno zbog čega sve veći broj turista iz naše zemlje odlučuje da letuje upravo u Pefkohoriju.

Šta reći o Pefkohoriju? Klasično grčko letovalište, ni previše veliko ni previše malo, okruženo prelepim borovim šumama, tako da je vazduh u njemu skoro idealan. Zahvaljujući tome što se nalazi u području zaliva Toroneos, voda u ovom mestu je kristalno čista i krasi ga peščana plaža koja je duga skoro 2,5 kilometara.

Međutim, ono što mnogi navode kao manu plaže je njena širina, koja nije naročito velika, posebno u centralnom delu, tako da je često u jeku sezone prilično teško na njoj naći mesto. Srećom i sa leve i sa desne strane od centra plaže postoje širi delovi, ali i još neke plaže u okolini mesta.Kao i svako drugo grčko letovalište, i Pefkohori ima sasvim dovoljno restorana, kafića, prodavnica različite robe, ali i apoteke i lekarsku ambulantu. Osim čuvenog luna parka koji svakog leta otvara vrata turistima, tu su još i pekare, ali i supermarketi "Masutis" i "Arvanitidis", dok je super market "Lidl" smešten 20-ak kilometara dalje.

Parking mesta postoje, ali je u jeku sezone prilično teško pronaći slobodno mesto, tako da se obavezno raspitajte i o ovom detalju pre nego što uplatite smeštaj u Pefkohoriju.

Ono što svakako morate da imate na umu, jeste da je u jeku sezone najčešće ograničeno korišćenje automobila u samom centru mesta, a naročito u dane vikenda, pa bi to svakako trebalo da imate na umu ukoliko u Pefkohori idete sopstvenim automobilom.


Plaže u Pefkohoriju i okolini

Osim gradske plaže, u okolini Pefkohorija se nalaze i plaže koje se, ne bez razloga smatraju najlepšim na Kasandri, ali i čitavom Halkidikiju.

Od Pefkohorija do plaže "Ksenija" se stiže relativno brzo, a ona je odličan izbor ukoliko letujete sa malom decom ili spadate u neplivače, uzevši u obzir da je ulaz u vodu postepen.

Plaža "Glarokavos" je od Pefkohorija udaljena oko 10 kilometara kada se krene prema jugu, izuzetno je prostrana i na njoj se nalazi kafe bar. Samim tim što je prostrana, mogu se naći i oni delovi koji su idealni za turiste kojima prija osama, a na njoj postoje i brojne mogućnosti za različite sportske aktivnosti.


Kupovina u Pefkohoriju

Kako je Solun na svega oko 100 kilometara udaljenosti, to je za neke veće kupovine svakako bolje otići u ovaj grad i pazariti štošta po nižim cenama. Naravno, u Pefkohoriju postoji dovoljno butika i prodavnica različite robe, te suvenirnica, tako da imate sasvim dovoljan izbor, s tim što su cene svakako neznatno više nego recimo u obližnjem Solunu.


Šta videti u Pefkohoriju i okolini

Osim šetališta koje se proteže duž mora, dela kod starog trga i crkve, u Pefkohoriju zaista možete uživati i u pogledu na prelepi zaliv Toroneos, ali i otići na izlet brodićem i prokrstariti njime.

Tu je i mogućnost odlaska u obližnji Solun, gde osim čuvenog akva parka "Waterland", možete posetiti i groblje srpskih ratnika -  "Zejltilnik", ali i čuvenu Belu kulu, te videti spomenik grčkom vojskovođi Aleksandru Makedonskom, koji se nalazi u njenoj neposrednoj blizini ili, pak uživati u girosu ili kafi na Aristotelovom trgu.

Takođe, možete poći i na izlet do manastira Meteora ili prokrstriti brodićem pored Svete Gore.

Napiši komentar
9 Marija Mincic Markovic   14/09/2016
Bila nekoliko puta...prezadovoljna mestom...uvek bih se vratila.... ali samo juni i kraj avgusta septembar.... I uvek se kupamo na plazi od pristanista ka Haniotiju , najlepsa najcistija i najsira....Preporucujem
1623 Ivana Milosavljevic   15/05/2018
Pozdrav svima, samo da napomenem da je plaza "Glarokavos" od Pefkohorija udaljena oko 4 km, a ne oko 10 kao sto je u tekstu gore napisano, tako da do nje ljubitelji setnje mogu prosetati, jer se stize laganom setnjom za oko sat vremena. Sve najbolje :)
2133 Elena T   13/02/2019
Predivno mesto, bila tri puta...pocetkom septembra,najbolje vreme. Plaza je ok,obala je šira od pristanista levo,a desnom stranom ,laganom setnjom,mozete doci do prelepe plaze "Glarokavos". Postoji i izlet brodom do Sitonije, i jedne od najlepših plaza,koja je na mene ostavila predivan utisak,na ostrvu "Blue laguna", Sve preporuke. :-)
2589 Bratislav Jankovic   06/08/2019
Potreban mi je smestaj za dve osobe sa kupatilom i upotreba resoa,klima i parking,7-10dana u Polihrono,Hanioti ili Pefkohori. Letovali u terminu od 14.-30 avgusta. Molim posaljite ponude na mail. Prijateljski pozdrav.
2623 Milica Stojanovic   14/08/2019
Pefkohori u sezoni je ocajno mesto! Uzasna guzva,kako na plazi tako i na ulicama. Nema parkinga. Grci su u svim radnjama a i po apartmanima i hotelskim smestajima nadrkani i neljubazni. Mesto je jadnije i prenatrpanije nego Paralija. Uzasno iskustvo. Plaze su kamenite i stenovite. Jedino mesto koje iole lici na dobru plazu Yalla kompleks, sve ostalo totalni promasaj.
4719 Tanja   21/08/2022
Treba reći da u Pefkohoriju voda sa česme nije ni za piće ni za kuvanje, slankasta je. I za kafu, čaj, supu mora kupovna voda. Magistrala je vrlo prometna pa izbegavajte apartmane na njoj pa čak i u prvom redu, prebučno po ceo dan. I uvek je gužva svuda.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu