Nea Kalikratia iskustva, zamerke i pohvale turista, plaže, izleti, smeštaj
01/11/2022 Tekst ažuriran 17/04/2024 Iskustva 7

Smeštena na samom početku Halkidikija, Nea Kalikratia je živahan gradić okružen peščanim plažama koji može ugostiti različite generacije i tipove turista.


Mnogi članovi naše Facebook grupe Grčka Info odavde nose divne uspomene i često joj se iznova vraćaju, što uvek mnogo govori o nekom mestu. Kako su se oni proveli, šta im se manje, a šta više dopalo, i šta obavezno treba da posetite i vidite, pročitajte u nastavku!


Nea Kalikratia letovanje

Za razliku od mnogih turističkih mesta na Halkidikiju koja su aktivna samo tokom nekoliko meseci letnje sezone, Nea Kalikratia je gradić sa oko 12.000 ljudi, školama, bolnicom, policijom, lepom crkvom, koji živi tokom cele godine. Grad je dovoljno veliki da bude odlično snabdeven i dobro opremljen svim sadržajima koji bi Vam mogli zatrebati na letovanju, a opet dovoljno mali da se može obići i funkcionisati peške.


Za veće nabavke možete birati između Masutisa, Diskaunta ili Lidla, koji je smešten malo izvan mesta. Postoji lepo uređeno šetalište uz more i mnoštvo restorana, poslastičarnica, pekara, ribarnica, taverni, picerija, kafića. Jedino za šta ne postoji veliki izbor jesu butici i radnjice, tako da za veći šoping treba skoknuti do Soluna. Utorkom se u Nea Kalikratiji organizuje pijaca, a prodavce svežeg voća i povrća uvek možete pronaći pored parkića u centru.


Naši članovi kažu da su leti ulice pune dece koja se igraju i zabavljaju, a uz raznovrsne sadržaje i igrališta, sigurno im nikada neće biti dosadno. Kod trga, uz more, nalazi se dečiji parkić na pesku, zaklonjen hladom borova.


Iskusni turisti kažu da je Nea Kalikratija iz godine u godinu sve lepša i uređenija. U proteklom periodu mnogo toga je renovirano, posebno u pojasu uz plažu. Asfaltirane su ulice, popločane površine, postavljene nove klupe i ograde, posađeno drveće, obezbeđena nova parking mesta u centru. Najvažnije od svega - regulisana je mreža odvodnih cevi kako atmosferske vode (kiša) više ne bi išle u more.


S obzirom da ovde tokom jula i avgusta dolazi mnogo Grka, umeju se stvarati velike gužve, mada se od njih uvek može pobeći na okolne plaže. U septembru je i dalje sve prepuno turista, a komentatori koji su dolazili u junu i početkom jula kažu da voda tada ume biti hladna za kupanje.


Najčešća zamerka na organizaciju samog mesta odnosi se na hroničan nedostatak parkinga, ali u centru postoji ogroman i besplatan parking prostor. Treba naglasiti i da mesto ume biti bučno, prvenstveno zbog muzike i lokala koji rade noću. 


Cene u Nea Kalikratiji su prilično povoljne, često niže u odnosu na druga mesta na Halkidikiju, pa uz blizinu Srbiji i činjenicu da su mnogi turisti odnos cene i kvaliteta ocenili kao odličan, Nea Kalikratija može biti sjajan izbor za jeftino letovanje. 


Nea Kalikratia preporuke turista

Uz plažu, pored Masutisa, turisti predlažu da potražite restoran Kokoras sa odličnim specijalitetima od piletine po pristupačnim cenama.  Uz šetalište pored plaže pružaju se raznovrsni ugostiteljski objekti, a posetiocima su se najviše dopali riblji specijaliteti u restoranu Gusar, slasni vafli i sladoled u O Romios poslastičarnici, kao i restoran Pirates. Iznad parkića je uvek sveža pica u piceriji Take Two, a iza crkve pekara Fres.co sa odličnim izborom peciva i kolača.


Ljubitelji pecanja ovde će moći na miru da uživaju u svom hobiju, u maloj luci i oko nje, i da pripremaju ukusne obroke od orade i brancina koje sami ulove. 


Nea Kalikratia plaža

Nea Kalikratia ima dugačku, prostranu, peščanu plažu, a posebno je lep njen levi deo. Mnogi posetioci je rado preporučuju za boravak sa malom decom, zbog dugačkog plićaka koji se prostire celom dužinom plaže i postepenog ulaza u vodu. More je lepih plavih nijansi, toplo i prozirno, a kako mnogi kažu - čisto. Ipak, treba naglasiti da ovog leta jeste bilo nekoliko pritužbi na čistoću mora, a dešavali su se i veći nanosi trava u popodnevnim časovima.


Na plaži je veliki izbor barova, kao i mnogo prostora za postavljanje sopstvene opreme. Za boravak sa decom posetioci predlažu plažu ispred bara Corleone. Lokali svoje delove plaže redovno čiste i održavaju, ali bilo je nešto zamerki na higijenu slobodnog dela.


Takođe upozoravaju da se na jednom delu plaže, u blizini luke, desetak metara od obale, ispod vode nalaze kamene ploče. Nisu oštre, ali se može udariti u njih pa čine nelagodnim ulazak u more. Zato treba biti oprezan ili se malo pomeriti na neki drugi kraj. Za mnoge je najlepši deo obale ispred hotela Aegean Blue.


Plaža Sahara i druge plaže u okolini Nea Kalikratije

Manje od 4 kilometra od Nea Kalikratije, u mestu Nea Iraklia, udaljena je plaža poznata kao Sahara beach koja važi za najveću u Grčkoj. Upravo ona je mesto koje je ostavilo najjači utisak na većinu, a neretko se desi da turisti biraju Kalikratiu upravo zbog blizine Sahari. Ova plaža je zaista ogromna, sa preko 900 poređanih ležaljki i peskom poput pudera.


Fantastično je uređena i veoma atraktivna, sa slamnatim suncobranima, ljuljaškama, jastucima za ležanje. U okviru plaže Sahara se zapravo nalazi 3 velika bara, a postoji i odeljak za mame i bebe. Naravno, ima pregršt slobodnog prostora pa je plaža idealna za celodnevni boravak.


Nema klasičnog restorana, ali možete poručiti burgere ili sendviče iz bara. Jedina zamerka odnosi se na to da su ležaljke nešto udaljenije od samog mora, jer se radi o zaista prostranoj plaži. Do nje se iz Kalikratije može doći i taksijem, po ceni od 6 EUR u jednom pravcu.


U pravcu prema Nea Irakliji, pre Sahare, ima još lepih plaža i kafića koji su privukli pažnju naših turista, poput plaže Leomar sa puno zelenila. Oni predlažu da istražite i pravac levo od hotela Secret Paradise, koji je pun lepih i divljih plaža.


Levo od Nea Kalikratie smeštena je plaža Mikoniatika, bistre vode i bez gužve, gde se posetiocima dopao bar Mangata sa bazenom. Široka je i peščana, lepo uređena i sa prilazom za invalide. Posebno je popularan deo sa barom Aloha, koji se često gleda i kao zasebna plaža. Do Alohe se stize za 5 do 10 minuta iz Kalikratije, i ona je odlična alternativa turistima za koje je Sahara previše urbana i traže nešto mirnije. Automobil možete parkirati u hladovini, a ova plaža nudi i nešto bogatiji izbor hrane.


Sa ove strane, 3 kilometra od Nea Kalikratije, smeštena je i plaža Vergias, koju posetioci posebno preporučuju roditeljima sa malom decom. Voda je plitka, sa pedesetak metara postepenog ulaza u dubinu, a plaža uređena, sa toaletima, tuševima i jednim barom.


Nea Kalikratia izleti

Solun, kao jedan od najlepših grčkih gradova, udaljen je samo četrdesetak kilometara od Nea Kalikratije, pa naši turisti ne propuštaju priliku da ga obiđu, a čuveni tržni centar Cosmos i vodeni park sa piratskom temom neizostavni su segmenti ture. Osim toga, izleti se u najvećoj meri svode na obilaženje drugih popularnih letovališta, i naravno novih plaža.


Afitos je jedno od najunikatnijih mesta na celom Halkidkiju, u koje se zaljubljuje na prvi pogled. Kalitea ima jednu od najegzotičinijih plaža u ovom delu Grčke, ali i uzbudljiv noćni život. Nea Moudania je simpatičan gradić idealan za večernje šetnje. Primamljivi su i izleti brodićem, poput krstarenja Sitonijom.


Arheološko nalazište Petralona, pećina u kojoj su pronađeni ostaci praljudi, jedno je najvećih atrakcija ove oblasti. Pećina je jedno vreme bila zatvorena za javnost usled odrona, ali od proleća 2024. ponovo prima posetioce.


Smeštaj u Nea Kalikratiji

Najvažnija preporuka vezana za smeštaj u Nea Kalikratiji jeste da pri odabiru obratite pažnju na lokaciju i udaljenost od plaže. S obzirom na veličinu letovališta, u ponudi je i mnogo udaljenijih vila. Uz to, ukoliko Vam smeta buka, dobro je držati se malo dalje od centra i glavnog šetališta. Van toga, Nea Kalikratia nudi različite tipove smeštaja za svaki džep.


Ukoliko tražite smeštaj u Nea Kalikratiji bez agencije i po zvaničnim cenama vlasnika, pogledajte našu ponudu povoljnih apartmana, studija i hotela.


Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.


Pratite nas i na Viber-u i budite u toku sa najboljim ponudama za letovanje u Grčkoj https://bit.ly/36LJ6xO

 


Autor: Ivana Smiljanić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar
5023 Rankovic Danijela   30/04/2023
Postovani,potreban mi je smestaj kraj avgusta ili od 1.septembra 7 noci.Zanima je mirniji deo ali da opet ne bude previse udaljen od centra i u blizini mora.Dete od 4 godine ,suprug i ja.Mozda neka vila s lepim dvoristem.
5024 GrckaInfo.com   30/04/2023
Poštovana Danijela, ukoliko tražite smeštaj u Nea Kalikratiji našu ponudu možete pogledati na linku https://www.grckainfo.com/hotels/search/greece/nea-kalikratia-halkidiki/149?checkin=30/04/2023&checkout=01/05/2023 Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl.
5033 Veljko Andric   04/05/2023
bili prosle godine i lepo se proveli, klinci odusevljeni Saharom,vikend na Sahari pakao, spuste se grci iz Soluna na more, nema mesta gde suncobran da se ubode, a o lezaljkama da ne pricam, ali zato radnim danom top, ima nasih ljudi koji izdaju smestaj i to smo super uboli. sve u svemu ok je
5041 Žaklina Vučković   08/05/2023
U kalikratiji sam letujem više od 40 godina jer kad sam u tom gradiću kao da sam kod kuće. Volim taj grad i svakom ga od srca preporučujem.
5102 Smiljan Maksimovic   16/06/2023
14 06 2023 u Nea Kalikratiji obijen auto, policijski izvjestaj nije gotov vec tri dana, nece ni biti jer se vracamo nazad, necemo ga docekati. Zbogom Grcka za sva vremena.
5656 Ivana Pelitari   17/04/2024
Pecina Petralona nije zatvorena zbog odrona, bila sam pre nedelju dana, vredi posetiti.
5657 GrckaInfo.com   17/04/2024
@Ivana Pelitari, počela je sa radom nedavno, a bila je zatvorena nekoliko godina zbog odrona.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu