Da li je u Grčkoj voda sa česme ispravna za piće?
03/01/2023 Tekst ažuriran 14/03/2023 Iskustva 1

Da li je u Grčkoj voda bezbedna za piće? Da li piti vodu sa česme ili kupovati flaširanu, dilema je mnogih turista.


Voda sa česme u većim gradovima Grčke, kao što su Solun i Atina, zatim u drugim urbanim i turističkim mestima, je sasvim dobra za piće i dobrog je kvaliteta. Ovi gradovi se snabdevaju pouzdanim i čistim sistemima. Međutim na ostrvima kvalitet i čistoća vode mogu značajno da variraju.


Većina naših turista u Grčkoj koji letuju u mestima Olimpske regije gde voda dolazi sa Olimpa, Solunske regije i na Halkidikiju, uvek piju vodu sa česme i nikada nisu imali problema zbog toga. Manji broj pije isključivo flaširanu vodu. 


Na malim ostrvima i onim koji nemaju prirodne izvore vode, poput Santorinija, voda često dolazi iz postrojenja za desalinizaciju (koja služe za uklanjanje soli). Ova voda nema baš najbolji ukus, a njen kvalitet može biti upitan.


Potencijalni problemi sa vodom iz slavine u Grčkoj mogu biti bakterije, olovo iz cevi i nusproizvodi hlora. Na nekim lokacijama, veća količina hlora pomaže da voda iz slavine bude bezbednija za konzumiranje. Da biste bili sigurni da je voda koju pijete dobra, uglavnom ne bi trebalo da ima miris ili ukus. 


Gde bez brige možete piti vodu iz slavine, a gde ne?

Atina, Solun, Pirej, Patra, Larisa, Iraklion i druga urbana područja imaju bezbednu vodu iz česme koju možete da pijete. Prva tri grada na ovoj listi imaju najčistiju vodu u celoj Grčkoj. 


Međunarodna komisija je proverila vodu u Solunu i utvrdila da je čista i pitka uprkos većem nivou kamenca. U Solunu se koriste tretmani za dodavanje hlora u vodu. Hlorisanje poboljšava čistoću vode, ali utiče na ukus pa postaje kiselija. Voda iz česme je, uprkos ukusu, čista i bezbedna za piće. Neki od stanovnika Soluna imaju negativan stav o vodi iz česme upravo zbog ukusa.


Preporuka je da na Mikonosu, Santoriniju, Salamini, u ruralnom delu Krita, Aleksandropolisu, pijete samo tretiranu ili prokuvanu vodu.


Budite oprezni takođe na Milosu, Kimolosu, Simiju, Halkiju, Patmosu i Kastelorizu. Na ova ostrva se voda otprema u cisternama još od 2008. godine. Iako se mnogo vodi računa, tokom prenosa vode na brod i sa broda uvek postoje mogućnosti za zagađenje.
 

Može li da se pije voda sa česme u Pargi?

Turisti tvrde da je voda u Pargi sasvim u redu i pili su je bez problema.


Da li je voda sa česme na Tasosu za piće?

Većina turista pa i samih ostrvljana pije vodu iz česme.


Da li je u Stavrosu, Asprovalti, Vrasni voda dobra za piće?

Jeste, mnogi turisti i lokalci je piju.


Da li je u Paraliji, Leptokariji, Nei Poriju voda sa česme bezbedna za piće?

Jeste, mnogi turisti i lokalci je piju jer dolazi sa Olimpa.
 

Možete li piti vodu iz slavine na Sitoniji i Kasandri?

Voda iz česme u letovalištima na Sitoniji ima drugačiji ukus zbog drugačijeg mineralnog sastava. Bezbedna je za piće.
 

Da li je voda sa česme na Eviji za piće?

Većina turista pa i samih ostrvljana pije vodu iz česme, ali mnogi Grci na Eviji u privatnim kućama imaju ugrađene filtere za prečišćavanje vode. Najbolje je da pitate vlasnike smeštaja da li preporučuju vodu iz česme ili flaširanu vodu.


Možete li piti vodu iz slavine na Santoriniju?

Bolje je kupiti flaširanu vodu za piće jer iako možete da je pijete, nema dobar ukus.


Možete li da pijete vodu na Rodosu?

Kao i na mnogim ostrvima gde stiže rezervoarima, voda na Rodosu ima drugačiji ukus zbog drugačijeg mineralnog sastava koji ne odgovara svima.


Možete li piti vodu iz česme na Kritu?

Da, možete piti vodu na ovom ostrvu, ali nije baš lepog ukusa.


Možete li da pijete vodu na Zakintosu?

Nigde na ostrvu ne treba da pijete vodu sa slavine, savet je da kupite flaširanu vodu.


Možete li piti vodu na Mikonosu?

Voda sa česme je prilično slana na ostrvu, tako da je najbolje da koristite flaširanu vodu.


Može li da se pije voda na Kosu?

Tehnički da. ali sadržaj minerala može izazvati stomačne tegobe kod nekih turista koji su navikli na drugi sastav vode. Možda bi trebalo da se držite flaširane vode za piće.


Da li je flaširana voda za piće najsigurnija opcija u Grčkoj?


Nažalost ni flaširana voda nije najsigurnija opcija za piće u Grčkoj. Većina Grka bez ikakvih problema konzumira vodu iz slavine i čak je više voli od kupovne. Mnogi od njih takođe ugrađuju filtere za vodu.

U mnogim regionima, posebno oko Soluna, cele Atike i drugih urbanih centara, voda iz slavine je najbezbednija opcija.


Iako bi propisi Evropske unije u teoriji trebalo da se primenjuju na flaširanu vodu na celoj teritoriji Evropske unije, studije su otkrile nekoliko problema sa flaširanom vodom u Grčkoj:
 

• Boce se drže na visokim temperaturama
• Čest nedostatak deklaracija na flašama
• Na deklaraciji nedostaje hemijski sastav
• Shodno tome, nemoguće je znati nivo hemijske koncentracije u flaširanoj vodi i koliko je bezbedna. U nekim slučajevima flaširana voda može biti manje bezbedna od vode iz slavine.


Pitajte uvek vlasnike za savet

Najbolje je da pitate vlasnika smeštaja u kom boravite da vam da savet: kupiti flaširanu vodu ili piti iz slavine? 


Ukoliko u smeštaju postoje stare azbestne cevi koje nisu zamenjene, one nažalost zagađuju vodu. Stoga voda u smeštaju sa starijim sistemima za prečišćavanje nije toliko bezbedna za piće.


Svakako flaširana voda u Grčkoj je prilično jeftina tako da Vam neće predstavljati veliki izdatak. Cena pakovanja vode od 6 flaša od 1.5 litar se kreće od 1.20 - 2 EUR.


Gde god da se nalazite u Grčkoj zube možete prati vodom sa česme.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!

 

Napiši komentar
5298 MarijaBgd   19/07/2023
Godinama letujem u Grckoj i stvarno ima razlike od mesta do mesta. Uglavnom smo kupovali flasiranu vodu, sto za pice, tako i za kuvanje kafe.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu