Agia Triada iskustva posetilaca, letovanje, izleti, plaže
25/10/2022 Tekst ažuriran 11/11/2022 Iskustva 1

Agia Triada je mestašce u predgrađu Soluna koje može biti idealan izbor za turiste koji žele spokojan odmor u nekomercijalnom letovalištu, bez gužve i buke. Naravno, blizina Soluna može letovanju dati sasvim novu dimenziju, jer kombinovanjem ova dva odredišta dobija se jedinstveno i vrlo ispunjeno putovanje.


Razume se, ovakvo mesto ipak nije svima po ukusu, zbog čega se često može naići na negativne komentare, a zbog specifičnog položaja prate ga i različite predrasude i zablude. Da li je ovde more zaista toliko prljavo, smeta li buka aviona sa aerodroma, može li se u Agia Triadi letovati sa decom, kao i odgovore na razna druga pitanja otkrili su nam članovi u Facebook grupi Grčka Info koji su ovo mesto već upoznali.


Agia Triada letovanje

Agia Triada je brzo i lako dostupna turistima iz Srbije, a udaljena je oko 30 kilometara od centra Soluna. Nije mnogo turistički razvijena - čine je nekoliko restorana uz obalu i prodavnica, park za decu i, naravno, plaža. Većih marketa u samom mestu nema, ali najbliži Lidl je udaljen svega 2 kilometra. Ovde nema gužve čak ni u špicu sezone, osim vikendima kada Solunjani dođu na kupanje.


Agia Triada je mesto za potpuno opuštanje. Možete kupiti uvek svežu ribu od lokalnih ribara, obići crkvicu sv. Stilijanasa, zaštitnika dece i nerotkinja, uživati u umirujućim zalascima sunca. U okviru samostana Agia Triada postoji i vinarija, a prave i kvalitetno ulje.


Kada ogladnite, naši turisti predlažu da isprobate specijalitete u tavernama Rio, Prikapas i posebno Kala Kathoumena Ouzeri Maja, kod naše Dorćolke. Anestis i Manolis su za ljubitelje dobrog mesa, a Epivates Ostrako za jela od ribe.


U pravcu ka Solunu, na Agiu Triadu se nastavljaju Nea Epivates i Perea, mnogo urbanija i sadržajnija mesta. Sve njih povezuje plaža, a tim povezivanjem dobija se i dugačko, kilometarsko šetalište. To mnogo znači, imajući u vidu da je Agia Triada mala i veoma brzo se obiđe, pa nema mnogo prostora za šetnju.


Stoga, kada se zaželite malo življe atmosfere, večernjeg izlaska, bogatijeg izbora radnji i zabave, sve Vam je na dohvat ruke. Naravno, mnogi se odlučuju da večeri provode u Solunu, i često baš zato biraju Agia Triadu kao bazu.


Komentatori su potvrdili da s obzirom da je aerodrom udaljen više od 15 kilometara, avioni ni na koji način ne uznemiravaju turiste, nema nikakve buke, samo se mogu videti kako lete.


Agia Triada se najčešće preporučuje za porodično letovanje, i to roditeljima sa mlađom decom, jer tinejdžerima u ovom mestu može biti pomalo dosadno.


Plaža u Agia Triadi

Celom dužinom šetališta pruža se lepa i čista plaža, uglavnom peščana, a ponegde ima i sitnijeg šljunka. Pesak je pun školjki, pa i stariji i mlađi često uživaju skupljajući ih. Ima mnogo plićaka duž cele obale, na nekim mestima i do 100 metara širine, tako da se mališani mogu bezbrižno brčkati. Ulaz u vodu je takođe prilagođen njima.


Za Solunski zaliv se često može čuti da je more loše i prljavo zbog velike luke i grada, ali luka je od Agia Triade udaljena dovoljno da ne predstavlja problem. More je čisto i neverovatno toplo. Jedino može doći do nanosa trave ili mućenja vode zbog peska usled vremenskih prilika, što su normalne pojave i ne znače da je more prljavo. Meduze se mogu eventualno pojaviti u avgustu, kada ih inače najviše ima u zalivima.


Plaža u Agia Triadi je organizovana, sa barovima, tuševima i kabinama za presvlačenje. Uglavnom su hotelske plaže najbolje uređene, a posetiocima su se posebno dopale one kod Ruskog i Santa hotela, dok je favorit mnogih, Sun hotel, sada nažalost zatvoren. Naravno, ima i više nego dovoljno prostora za postavljanje sopstvene opreme.


Iskusni posetioci ističu potez od sredine Nea Epivatesa do posebno lepog kraja Agia Triade (izuzev centra) kao najbolji deo plaže, prvenstveno zbog širine, i savetuju da ne propustite noćno kupanje. Deo plaže kod crkve se naročito preporučuje za boravak sa decom.
 

Ljubitelji urbanijih plaža mogu posetiti Potamos, posle mesta Epanomi. Sa nje se vidi potopljeni brod Navagio. Na nju se nastavlja peščani sprud sa plažom Fanari, koje je jedno od najinteresantnijih mesta u okolini zbog svog oblika i izgleda. Za razliku od plaže Potamos, ova je divlja i neuređena, kako bi se zaštitila priroda, ali je pesak beo i mekan, a more čisto i plitko.


Agia Triada izleti

Letovanje u Agia Triiadi je idealna prilika da dobro upoznate Solun, grčki grad koji je srpskim turistima možda i najdraži. Brodić iz Agia Triade do Soluna polazi na svakih sat vremena, a postoje i redovne autobuske linije na svakih pola sata. S obzirom na odličnu povezanost, pojedini turisti savetuju da ne idete sopstvenim prevozom, pre svega zbog parkinga koji je za neke skup i teško se nalazi.


Obavezno popijte kafu na Aristotelovom trgu sa pogledom na more, istražite nebrojena kulturna i istorijska blaga ovog grada, iskusite njegov noćni život, ali i proverite zašto ga obožavaju svi kupoholičari. Oko Soluna su raspoređeni veliki tržni centri koji mogu biti primamljivi turistima - pored čuvenog Cosmosa, u blizini koga staje autobus iz Agia Triade, tu su i Ikea, Jumbo… Ukoliko letujete sa decom, sigurno će im se dopasti čuveni solunski akva park Waterland, udaljen desetak kilometara od Agia Triade.



Ukoliko poželite da istražujete potez suprotno od Soluna, obiđite selo Angeleohori i ribarsko mesto Nea Mihaniona. Plaža je ovde malo zapuštena, ali posetioci kažu da ima lepih restorana, odličnih lokumadesa, većih marketa i odlične ponude na pijaci koja je veća i sadržajnija..


Agia Triada može biti dobra polazna tačka za obilaženje Kasandre i Sitonije, a možete se otisnuti i na krstarenje oko Svete Gore. Ukoliko ste u mogućnosti, obavezno posetite Meteore - to je iskustvo koje se ne zaboravlja.


Agia Triada smeštaj

Agia Triada nudi nekoliko odličnih hotela na samoj plaži, ali i mnogo privatnog smeštaja po veoma povoljnim cenama. Zato, uzimajući u obzir i blizinu ovog letovališta našoj zemlji, ono može biti odličan izbor za jeftino letovanje. Ovde se često smeštaju i turisti kojima je glavna destinacija Solun, upravo zbog lake pristupačnosti, ali i kako bi izbegli gradsku gužvu, buku i užurbanost.


Dakle, iako u osnovi malo i za neke čak i previše mirno mesto, ono zahvaljujući svom položaju ipak omogućava da svoje putovanje nadopunjujute i obogaćujete na različite načine, u čemu i leži najveća vrednost Agia Triade.


Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.
 


Autor: Ivana Smiljanić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!

 

Napiši komentar
4965 Tatjana Markovic   15/03/2023
Interesuje me hotel Santa beach u Agia Triadi. Mozete li da mi posaljete neki komentar? Pozdrav, Tatjana


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu