Zanimljive činjenice o ostrvu Krit
23/05/2018 Tekst ažuriran 27/10/2021 Iskustva 0

Sunčano vreme, istorijske znamenitosti u kontrastu sa modernim hotelskim kompleksima, predivne plaže, impresivni kanjoni, ukusna hrana... nije ni čudo što je Krit mnogima vrhunska destinacija za letovanje. 

Da li ste znali da...?

1. Većina Krićana poseduje oružje

Statistički gledano, Krit ima najveći odnos pištolja po osobi u celoj Evropskoj uniji. Više od 620.000 stanovnika ima pištolj. Međutim, Krit je i pored toga jedna od najsigurnijih turističkih destinacija na svetu.

Iz oružja se na Kritu puca tokom proslava kao što su venčanja, krštenja, Nova godina... To je deo njihove tradicije, baš kao i naše. 

2. Sneg na Kritu - Lefka Ori ili Bele planine

Da, na Kritu ima i snega od 4-5m u najvišim oblastima. Lefka Ori ili Bele planine pokrivene su snegom do kasno u proleće, a tokom leta sunce koje se reflektuje na samim krečnjacima čini ih sjajno belim. Najviši vrh je Pachnes (2.453m) i postoji preko 30 vrhova viših od 2.000m. Bele planine takođe imaju oko 50 klisura, od kojih je najpoznatija Samaria.

Zanimljiva činjenica je da se ove planine po vedrom danu mogu videti čak sa ostrva Naksos koji je od Krita udaljen više od 230 km.

3. Krit ima najstariju istoriju u Evropi

Iskopine u palati Knosos kod Irakliona otkrile su da prva naselja na Kritu datiraju još iz 7. milenijuma pre nove ere. Ovo ostrvo je bilo dom drevnih i moćnih Minoanaca koji su živeli na ostrvu od 2700. p.n.e. 

Minojci su bili prva civilizacija koja je na Kritu gajila ovce, svinje, koze, stoku i imala pse. Izumeli su kovanice, novac, trgovinu, urbani život i mornaricu, dok je ostatak Evrope još uvek bacao koplja.

4. Zevs, otac grčkih mitoloških bogova, rođen je na Kritu

Kako kaže legenda, Zevsova majka je rodila i sakrila bebu Zevsa u pećini na planini Ida, kako bi ga spasla od njegovog oca Kronosa koji je želeo da ga pojede. I danas postoje nedoumice da li su Zevsa kao bebu odgajile mitske nimfe ili divlje životinje.

5. Legenda o Ikaru se odigrala na Kritu

Prema mitu, sin Dedala, Ikar, želeo je da leti, pa je napravio vetrove i poleteo nebom dok se potpuno nije približio suncu. Jarko kritsko sunce rastopilo je vosak na njegovim ručno izrađenim krilima i tako odvelo Ikara u smrt. 

6. Zahvaljujući hrabrom Herkulu, sve životinje na Kritu su bezopasne

Prema legendi, iz poštovanja prema Zevsu i njegovom mestu rođenja, Herkul je uništio sve opasne životinje koji su hodale Kritom.

7. Minotaur, mitsko čudovište, živeo je i izdahnuo na Kritu

Čudovište polu-bik i pola-čovek koji se hranio grčkim mladićima i devojkama, živelo je u lavirintu ispod palate Knosos. U 20. veku pronađeni su ostaci palate koji su otkrili mnoga drevna blaga.

8. Dosta poznatih ličnosti je poreklom sa Krita

Čuvena holivudska glumica, Jennifer Aniston, poznata kao Rejčel iz serije "Prijatelji" poreklom je sa Krita. Njen otac, takođe poznati glumac rođen je i živeo je na Kritu pre nego što se preselio u SAD.

El Greco, čuveni grčki renesansni slikar koji se kasnije preselio u Španiju, takođe je rođen na Kritu, a isto tako i pevačica Nana Mouskouri i pisac Nikos Kazantzakis ("Grk Zorba"). 

9. Krit ima isceliteljske moći

Ovo je, kažu, istinita činjenica. Čak je i Hipokrat govorio da vazduh na ostrvu čini čuda i leči bolesne. Sigurno nije pričao napamet, jer ipak je on bio Otac medicine!

10. Masline na Kritu su najstarije u Grčkoj

Istraživanja pokazuju da masline na ostrvu rastu između 2.000 i 5.000 godina unazad. Kritsko maslinovo ulje važi za jedno od najboljih u celoj Grčkoj.

11. Kritsko more je najbistrije

More na Kritu je toliko bistro da u nekim delovima možete uživati u pogledu na morsko dno čak do dubine od 40 metara. 

12. Krit ima čak dve klime

Nalazeći se na raskrsnici između Evrope i Afrike, na većini ostrva vlada umerena mediteranska klima. Na jugu ostrva ona se menja u severno-afričku klimu: palme u ovom delu rastu obilato, laste ostaju tokom cele godine i ne sele se u druge krajeve, a zemljište je neverovatno plodno.

13. Najjužnija tačka Evrope

Gavdos, malo ostrvo na južnoj obali Krita, najjužnija je tačka u Evropi.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu