Zakintos
07/03/2016 Tekst ažuriran 12/01/2021 Iskustva 1

Zakintos idealno ostrvo za porodice, avanturiste i mlade koji su željni zabave. Očaraće vas ostrvska okolina sa svojim čudesnim plažama, skrivenim uvalama, nepreglednim zasadima maslina, pomorandži i vinove loze


Na Zakintosu ćete imati jedinstvenu mogućnost da upoznate kornjače Caretta-Caretta, naići na pravu grčku gostoljubivost i probati tradicionalnu grčku kuhinju.


Put do Zakintosa

Do ostrva Zakintos možete stići autobusom, kolima ili avionom. Ukoliko koristite drumski prevoz, očekujte prilično dugo putovanje, sa graničnim prelazima. Put avionom je znatno kraći, međutim, ostajete uskraćeni za doživljaj prelaska preko najvećeg visećeg mosta na svetu Rio-Antirion, kojim se prelazi Korintski zaliv. Od 7. avgusta 2004. godine, ovaj most spaja kontinentalni deo Grčke iz mesta Andirion sa poluostrvom Peloponez, direktno ga povezujući sa mestom Rion. Most je dug 2.880 metara, a motornim vozilom se prelazi za oko 5 minuta. 

Sagrađen je na jedinstven način, pokretnim stubovima, kako bi izdržao česte zemljotrese, koji su karakteristični za ovaj predeo. Najveća zanimljivost vezana za ovaj most, pored njegove dužine, je njegovo specifično osvetljenje u večernjim satima, koje pruža jedinstven prizor. Osvetljenje je uvedeno zbog letova aviona. Međutim, zbog štednje struje most nije neprekidno osvetljen, već samo ponekad. Ukoliko imate tu sreću da prelazite ovaj most u noćnim satima, i da je osvetljenje upaljeno, imaćete čast da prisustvujete specifičnoj turističkoj atrakciji.


Glavni grad Zakintosa - Zante

Glavni grad i administrativni centar ovog ostrva je grad Zakintos ili Zante. Na žalost, stradao je u zemljotresu 1953. godine, za vreme kojeg su porušene mnoge prelepe građevine, poput stare tvrđave, od koje je ostao samo njen mali deo. Zakintos je morao da bude ponovo izgrađen i to u starom venecijanskom i vizantijskom stilu.

Bez obzira na tragediju, koja ga je zadesila, grad Zakintos i dalje obiluje kulturnim sadržajima koje svakako treba posetiti. Muzej vizantijske umetnosti je izuzetno zanimljiv, a otvoren je od utorka do subote od 8h i 30min do 15h. Muzej Zakintosa, otvoren je od utorka do nedelje, od 8h i 30 min, i u njemu su izloženi brojni istorijski predmeti. Nalazi se u centru grada, na glavnom trgu, gde takođe možete videti i spomenik pesniku Dioniosisu Solomos-u. Na ovom gradskom trgu videćete i Gradsku kuću i Biblioteku, kao i crkvu Sv. Nikole Molosa, iz 17. veka. 

Nakon što se spustite do šetališta, pored uživanja u pogledu na prelepo more i posmatranja brodova, koji pristaju ili se otiskuju iz luke, naići ćete na crkvu Sv. Dionisiosa, koja je posvećena istoimenom zaštitniku grada. Ova crkva, građena je po uzoru na Crkvu Sv. Marka u Veneciji. Celokupni pomenuti manastirski kompleks, predstavlja jedinu zgradu, koja je ostala neoštećena prilikom katastrofalnog zemljotresa iz 1953. godine.

Ne treba zaboraviti obilazak Bohali vidikovca, sa kojeg se pruža neverovatan pogled. Table u gradu pokazuju put do ovog vidikovca, on je na njima obeležen sa Mpohali.

Grad takođe obiluje velikim brojem hotela, restorana, i modernih kafića, koji su uglavnom smešteni duž glavnog puta, pokraj šetališta i luke. Gradska plaža je mala i stenovita, pa nije previše privlačna za turiste.


Noćni život na Zakintosu

Noćni život uglavnom je koncentrisan u mestu Laganas. Čak i u Zakintos gradu, videtećete gomilu plakata, koji popularizuju klubove iz ovog letovališta. Najpopularniji klubovi su Rescue Club, Zeroes Club i Insomnia. Ni u jednom klubu, u ovom letovalištu se ne naplaćaje ulaz, a naručivanje pića je proizvoljno. Međutim, Laganas važi za mesto u kojem mahom letuje i radi britanska radnička klasa, iskrivljenog i skandaloznog ponašanja, zbog čega značajan broj ljudi, uključujući i lokalno stanovništvo, uz prezir zaobilazi ovo mesto. 

U letovalištu Argasi, nalazi se diskoteka Barage, u kojoj se pušta uglavnom grčka muzika. Smeštena je na kraju letovališta, u bliskoj blizini grada Zakintosa. Ostala letovališta imaju veliki broj kafića i klubova prosečnog karaktera i posećenosti. Grad Zakintos ima prelepe moderne kafiće, duž glavne ulice, koja ide tik uz luku.


Izleti na Zakintosu

Izlete nikako ne treba zaobići, a da bi ste ih ostvarili ne morate ići preko naših agencija, koje se obično ugrađuju po 5e po izletu. U svakom letovalištu, postoji više različitih lokalnih agencija i pružaju vam potpunu sigurnost i puno osiguranje dok ste na izletu preko njih. Svaki izlet, propraćen je profesionalnim vodičima, koji govore više stranih jezika, a među njima pomalo govore i srpski.

Najpopularniji izlet je svakako krstarenje oko ostrva, i organizuje se svakog dana od strane lokalnih agencija, a ukoliko idete preko svoje agencije za svaki izlet postoji određen dan, prema njihovom rasporedu. Cena ovog krstarenja je 22e kod lokalnih, i 27e kod naših agencija. Ukoliko idete preko neke lokalne agencije, potrebno je samo da im kažete gde ste odseli i njihov autobus će sutradan ujutru doći po vas i odvesti vas u luku Zante, odakle kreće brod kojim se ide na krstarenja. 

Samo krstarenje predstavlja neponovljivo iskustvo, jer ste u prilici da vidite celokupnu obalu u svoj svojoj različitosti i impresivnim oblicima. Krstarenje traje 8 sati, od kojih se sat i po vremena provede na popularnoj plaži Navagio.

Izlet, kojim se mogu videti nadaleko popularne kornjače Caretta-Caretta, košta 18e, kod lokalnih agencija, izuzev agencije Cavo Grosso, kod kojih je 15e. Izlet traje pola dana, a postoje prepodnevni i popodnevni termini. Turisti se prevoze malim brodićima sa staklenim dnom, kroz koje se posmatraju kornjače koje plivaju u vodi. 

Takođe, neke agencije poput Cavo Grosso, organizuju ovaj izlet podmornicama, pri tom garantujući vam da će te ih na taj način videti. Za vreme izleta obilaze se Keri pećine i odlazi se na plivanje, na ostrvo Maratonisi, koje se popularno naziva i ostrvom kornjača. Kornjače Caretta-Caretta, pored nekoliko plaža na Zakintosu, dolaze i na ovo ostrvo zbog polaganja jaja.


Caretta-Caretta zaštićene kornjače

Morske kornjače Caretta-Caretta danas predstavljaju ugroženu vrstu, i mogu se naći uglavnom u Mediteranskom moru. Proglašene su za zaštićenu vrstu, a na Zakintosu se veoma vodi računa o njihovom opstanku. Primera radi, aerodrom na Zakintosu, zatvoren je preko noći, kako buka ne bi ometala kornjače, koje u tom periodu legu jaja. Kornjače se mogu videti na Zakintosu, u periodu od maja do oktobra, a od juna do avgusta polažu jaja, i Zakintos predstavlja njihovo glavno gnezdlilište. Ove kornjače imaju vrlo specifičnu fizionomiju, tačnije mogu biti veličine do 1,2 m i težine do 140 kg, i ne mogu da uvuku telo u oklop.

Grčka vlada pokušala je da ograniči turizam na Zakintosu, međutim, naišla je na otpor lokalnog stanovništva, kojima je turizam glavni izvor prihoda. Društvo za zaštitu morskih kornjača preuzelo je deo obrazovnog programa, tako što su formirali etički kodeks za posetioce, kako bi se pomoglo u zaštiti ove ugrožene vrste.

Ostatak izleta podrazumeva: autobuske ture po ostrvu (15e), Jeep Safari, koji podrazumeva kruženje po ostrvu džipovima i obilaženje najboljih vinarija i znamenitosti po unutrašnjosti (40e), shoping turu (5e),  Shipwreck i Blue Caves (20e), ronjenje (49e za početnike i 39e za sertifikovane), jahanje (sat vremena 20e, i 37e dva sata), jedrenje (55e), sportovi na vodi (20e). Među zanimljivijim izletima nalaze se i izlet do Olimpije, čija je cena 36e, do ostrva Kefalonija 35e, i izlet koji se sastoji od dva dana u Atini 85e. Sve navedene cene su po osobi u lokalnim agencijama. Preporučljive lokalne agencije su Pelagros i Mythos, koje koriste nova prevozna sredstva i imaju predusretljivo osoblje.


Plaže na Zakintosu - zapadna obala

Ovaj deo ostrva je odličan za avanturiste i one koji vole ronjenje. Obale u ovom delu ostrva su uglavnom teško pristupačne sa kopna, tako da ukoliko iznajmljujete kola, a želite da ih posetite, obratite pažnju da to bude auto koji se stvarno može voziti po ovakvim terenima.

Plakaki je odlično mesto za ronjenje, a nalazi se u blizini mesta Agalas. Do same obale stiže se peške strmom stazom, zbog čega potrebno povesti računa, pogotovo ako vodite decu.

Porto Roksa je još  jedno mesto privlačno za ronioce, s tim da se do njega može lako stići i kolima, od Porto Limnionasa i Agios Leona.

Porto Vromi je maleni zaliv, do kojeg se može stići i kolima. Poseduje živopisan pejzaž, a iz njega polaze različiti brodići za dalje obilaženje ostrva. Međutim, bitna je činjenica da ne morate dolaziti čak do Porto Vrom-a, kako bi započeli bilo koju brodsku turu, kako ih svakako možete obaviti i iz mesta u kojem letujete. Ispred ovog zaliva nalazi se pusto ostrvce, što svakako doprinosi njegovoj slikovitosti.


Shipwreck (Navagio Beach)

Shipwreck je najlepša i svakako najslikanija plaža na ovom ostrvu, i jedna od najlepših u čitavoj Grčkoj. Predstavlja simbol Zakintosa i ukoliko geledate prospekte Zakintosa, videćete uglavnom slike sa ove plaže, zbog čega turisti često dobijaju lažnu sliku da je celo ostrvo takvo. Međutim, lepota ove plaže je neosporiva, zbog čega svakako preporučujemo izlet do nje. 

Samo ime Shipwreck (olupina broda), je komericijalnog karaktera, nastalo zbog broda koji se 1980. godine, nasukao na obalu, a danas predstavlja svojevrsnu turističku atrakciju. Brod je po legendi služio za švercovanje cigareta, a članovi posade navodno nikad nisu pronađeni, pa se ni dan danas ne znaju njihova imena. Smatra se da su svi spašeni. Međutim istina o ovom brodu je potpuno drugačija, pročitajte ovde.

Kako je okružena ogromnim stenama, sa kopnene strane, ovoj plaži, može se prići jedino brodićima, koji se nasuku na obalu. Sa kopnenog dela, u njenoj blizini, mogu se naći mesta sa kojih možete posmatrati ovu plažu, ali odatle ne možete kročiti na nju. Plaža je sačinjena od sitnog belog šljunka, zbog kojeg celokupno okruženje odaje utisak čistoće. Šljunak je izuzetno mekan, a njegova belina doprinosi lepoti ove plaže. Voda je čista, izuzetno hladna, i neverovatne svetloplave i tirkizne boje. Talasi su veliki i snažni, pa nije preporučljivo kupanje za lošije plivače. 

Takođe, nije preporučljivo ni predugo stajanje u plićoj vodi, upravo zbog talasa koji svojom silinom nanose veliku količinu šljunka zatrpavajući vas istim, jer postoji mogućnost da vas ukopaju. No, za iskusne, dobre plivače ova voda neće biti neosvojiva. Plićak je izuzetno mali, zbog čega brodovi i uspevaju da priđu plaži dovoljno blizu, da možete na nju da zakoračite sa brodskog mostića. Okolne stene su ispunjene pećinama, u koje prodire voda, zbog čega je prizor još lepši. Navagio plaža, zaista, pruža neverovatan osećaj, dok uz zvuke talasa, posmatrate karipsko plavetnilo, koje vas okružuje sa skoro svih strana.

Pročitajte zašto se Navagio plaža ubraja u 7 najvećih atrakcija u Grčkoj.

Do Navagio plaže možete stići preko bilo koje lokalne turističke agencije, s tim da ukoliko je obiđete u okviru krstarenja oko ostrva, na njoj možete provesti sat i po, dok odlaskom na izlet do Navagia kao glavne odrednice, na njoj možete provesti 4 do 5 sati.


Plaže na Zakintosu - istočna obala

Ksigija, iako ima malu plažu, predstavlja zanimljivost zbog izvorišta sumpora, u svojoj neposrednoj blizini. Ovo je jedina takva plaža u celoj Grčkoj. Izvorišta vode koja sadrži sumpor, nalaze se na brdima iznad plaže, niz čije padine se voda sliva u more. Zbog ove specifičnosti morska voda je prirodnim putem pretvorena u banju. Smatra se da ova voda pored sumpora sadrži i kolagen koji blagotvorno deluje na kožu, a takođe leči i reumatske bolesti i artritis. Voda je odlična je i za ronjenje. Jedinu neprijatnost predstvalja jak miris sumpora, koji  dopire iz pećina u kojima se i nalazi izvorište. Nalazi se 20 km od grada Zakintosa, na severoiastočnoj strani ostrva.

Dafni Beach je interesantna jer poseduje vodu sa najtoplijom temperaturom na celom ostrvu. Temperatura ove vode se kreće između 27 i 30 stepeni.  Kako bi se zaštitile kornjače, zabranjeno je do ove plaže ići privatnim vozilima. Umesto toga, postoje mini-busevi koji do plaže prevoze samo po nekoliko osoba u jednoj turi. Takođe, zbog zaštite kornjača, na plaži ne postoji mogućnost organizovanja sportova na vodi, mada postoji nekoliko manjih taverni.

Gerakas je plaža koja predstavlja jedno od nekoliko mesta na ostrvu, na kojem morske kornjače Carreta Carreta legu jaja. Nalazi se na jugu ostrva i jedna je od najlepših na njemu. Zbog prisustva ove specifične vrste kornjača, predstavlja deo lokalnog vodenog parka, a preduzete su i različite mere zaštite ove ugrožene životinjske vrste. Ulazak na plažu nakon zalaska sunca je strogo zabranjen, jer u tom periodu kornjače polažu jaja u pesak. Takođe, zabranjeno je postavljanje svojih suncobrana, kako ne biste ugrozili jaja kornjača. Na plaži nema barova, kako buka i veštačko osvetljenje ne bi ometali kornjače, dok polažu jaja, ili se vraćaju u more.

Na istočnoj strani ostrva nalazi se većina letovališta, od kojih manje, više sva imaju slične plaže-duge, uzane i prekrivene peskom. Ukoliko to želite, možete ih obići dok budete obilazili i sama letovališta. Pored njih, možete obići i Banana Beach i Donkey Beach.

Ne propustite da pročitate kojih su to 16 najlepših plaža na Zakintosu koje bi obavezno trebali da posetite.

Napiši komentar
74 Zivko Kovacevic   29/10/2016
Zakintos je spoj dobrog zezanja i kvalitetnog odmora. Laganas zivi nocu, dok su danju plaze poluprazne. Toplo preporucujem svima... Provedite lep i aktivan odmor na Zakintosu, sa mnogo mladih ljudi i nesto malo novca u dzepu... Uzivajte...


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu