Vrahos i plaža Loutsa, Preveza
16/12/2016 Tekst ažuriran 07/02/2024 Iskustva 3


Kada od grčkog grada Preveza krenete put Igumenice, odakle inače polazi i trajekt prema ostrvu Krf, nakon 30-ak pređenih kilometara naići ćete na putokaz za plažu Loutsa (Luca), odnosno mesto Vrahos (Vrachos). U pitanju su dva mesta spojena jednom plažom.


Pre petnaestak godina u ovom omanjem mestu nije bilo više od desetak kuća, šetalište i tek po neki ugostiteljski objekat. Ali, ono što na prvi pogled osvaja turiste koji dođu ovde jeste plaža.
Tirkizno plavetnilo Jonskog mora nikoga ko ima prilike da poseti ovo mesto ne može da ostavi ravnodušnim. 
 

Vrahos je nastao početkom 80-ih godina kada su grčki gastarbajteri počeli da se vraćaju u otadžbinu i rešili da ulože zarađeni novac u turizam, te im se lokalna plaža učinila kao idealna za tako nešto. Mesto se prostire u zaleđini plaže i sve je nekako blizu uz more. Svi objekti su namenjeni samo turizmu i odmoru (mali privatni hoteli i ostali smeštajni kapaciteti, restorani, kafei...).
 

Ipak, ono po čemu su mesto Vrahos i čuvena plaža Loutsa specifični, jeste činjenica da su ponekad na njoj prisutni talasi koji znaju da budu prilično visoki. Ipak, činjenica da dok šetate plažom možete da sakupite puno prelepih školjki, a da istovremeno uživate u hodanju po sitnom, finom pesku je sasvim dovoljna da odaberete Vrahos za letovanje.


U međuvremenu je ovo mesto izgrađeno, ali i dalje vrlo mlado u turističkom smislu i bez masovnog turizma što će svakako pogodovati onima kojima su miran odmor i još uvek vrlo pristupačne cene smeštaja, prioritet letovanja.


Od 2023. u Vrahosu postoji apoteka, doktor i lekarska ordinacija koja se nalazi u Vili Janis. Apoteka se nalazi oko 3 km dalje, na magistralnom putu, a lekove možete naručiti i u marketima.
Doktor se zove Padiotis Spiros: mobilni:+30 694 416 22 61, e-mail: [email protected]

 

Postoji jedna pekara, prodavnica suvenira, nekoliko kafića i taverni duž šetališta, kao i 3 marketa, ali su u pitanju manje prodavnice, pa je njihova ponuda nešto skromnija nego u većim letovalištima. Na samom ulasku u već pomenuti gradić Preveza, 20-ak minuta vožnje kolima, nalazi se „Lidl“ supermarket.  


Šetalište u Vrahosu je lepo popločano i okićeno palmama i cvećem, prostire se celom dužinom mesta i osvetljeno je uveče. Na njemu postoje taverne, picerije i kafići i niz hotela i apartmana.


U Vrahosu ne postoje rent-a-car agencije, ali postoji mogućnost da kontaktirate neku od agencija koje se nalaze u Pargi, te da se dogovorite da vam dovezu željeni automobil (imajte na umu da se ta usluga dodatno naplaćuje).


Plaža Loutsa - Vrahos

Samo srce ovog mesta i njegov osnovni turistički potencijal je definitivno prelepa prostrana peščana plaža duga 3.5 km, za koju mnogi tvrde da je jedna od najlepših u Jonskoj regiji. Na plaži postoji nekoliko ugostiteljskih objekata, a princip korišćenja ležaljki i suncobrana u kafićima podrazumeva poručivanje jednog ili dva pića, uz koje dobijate mogućnost i da ih besplatno koristite. Imajte na umu da Loutsa plaža nije poznata po gužvi, pa čak ni u jeku sezone. 


Na plaži ima i tuševa i kabina za presvlačenje. Temperatura vode je viša nego u Pargi.


More je tirkizno plavo, prozirno i čisto, plićak je dug u pojedinim delovima, pesak mek i beličasto-zlatne boje. Plaža u Vrahosu se dobro održava, a zalasci sunca su predivni, jer sunce zalazi tek nešto malo pre 21h.


Na samoj plaži nema drugih sadržaja osim kafića, tako da će vaši mališani, ako sa njima idete na letovanje jednostavno moći da se nakon plivanja i brćkanja igraju na pesku ili da prošetaju u potrazi za školjkama, koje će ovde gotovo sigurno vrlo lako i pronaći.


Naravno, na plaži ima i onih delova na kojima možete da postavite svoje peškire i suncobrane, ali imajte na umu da često u ovom mestu duva slab vetrić, koji je u jeku sezone zaista prijatan. 


Ukoliko želite da na jedan dan zabavite vaše mališane, možete ih iznenaditi i odvesti u Aqua Park Kanali koji je udaljen 25 km.


Plaže u okolini Vrahosa

Kada vam dosadi plaža u mestu, možete posetiti Alonaki Fanariou plažu - udaljenu 5 km, plažu Ligia udaljenu 3 km ili plažu Kanali udaljenu 20-ak km. Plaža Ammoudia udaljena je od Vrahosa oko 15 km.
 

Još jedna plaža severno od Vrahosa je plaža Skala iili Amoni. Na plaži postoji kantina, okružena je borovinom u zaleđu i ima predivno tirkizno-plavo more. Silazi se prilično strmim drvenim stepenicama, a dole je mešavina peska i šljunka, miris borova i cvrčci. Uglavnom dolaze porodice sa decom. Šljunak je na pojedinim mestima poveći, ali je zato ulaz u vodu sve sam sitan pesak. Plićak dug, voda izuzetno bistra i bez talasa i sasvim sigurno najtoplija na celom potezu od Preveze do Parge.


Sjajna plaža je i Ormos Odisseas iliti Kerentza, tj. Odisejev zaliv. Ukoliko produžite putem od Valndorahija, pa pored skretanja za Alonaki, siđete sa asfalta, nailazite prvo na skretanje za Skala (Amoni), pa onda idete pravo na Kerentzu. Raj za kampere. Plaža je u potkovičastom zalivu (slično kao Ammoudia) i u nju se izliva potok.


Sitan pesak, plaža iz dva dela (do drugog se dolazi posebnim putem i taj deo je manji), malo ljudi, jedna kantina, jedna taverna i hladna voda, kažu hladnija čak i od Aherona. Ali prelepa.


Cene u restoranima i kafićima u Vrahosu

Cene u Vrahosu su već par godina unazad manje više iste: lignje 8 eur, pizza 6-8 eur, giros 2,5 do 3 evra. Grčka domaća kafa + flašica vode koštaju 2 eur, frape sa flašicom vode 3 eur. Paste 5-7 eur. U mestu postoji i veliki restoran brze hrane sa velikim izborom hrane. Hot dog košta 1 eur.


Cene namirnica u marketima Vrahos

Hleb 0,9€; pivo mala limenka Amstela 0,9€; flaša 0,5l Amstela 1,3€; paradajz 1,3-1,5€; narandže 0,9€; nektarine 2,2€; krastavac 0,5€/kom; krompir 0,8€; kiselo mleko malomasno 0,25l 1,2€; voda paket 2,2€; giros 2,2-2,3€. Kupovna voda u paketu je oko 2.20 eur paket.


Vrahos apartmani

Smeštaj u Vrahosu - većina vila se nalazi u prvom redu do mora. Naravno ima i onih objekata do kojih će vas voditi nešto veći broj stepenika, pa je svakako dobro da se raspitate i o tim detaljima pre nego što neki od njih rezervišete. 


Pogledajte na našem sajtu preporuku: apartmani i smeštaj u Vrahosu.

Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.


Izleti

Vrahos se nalazi na sjajnoj lokaciji, jer je čuveno mesto koje vole da posećuju turisti iz naše zemlje, Parga, udaljena samo pola sata vožnje. Postoji autobus koji saobraća između Preveze i Parge, i prolazi magistralom koja se nalazi na brdu iznad mesta. U sezoni se često organizuje i vožnja kombijem od Vrahosa do Parge ili Preveze. 


Ukoliko vas zanima da obiđete ostrvo Krf, imate mogućnost da automobilom odete do luke Igumenica, koja je oko 50 kilometara udaljena od Vrahosa, pa da odande odete trajektom do Krfa. Takođe, možete da se odlučite i da prihvatite ponudu vezano za izlete koji se organizuju ili iz ovog mesta ili iz obližnje Parge, što zavisi od perioda kada odlučite da posetite Vrahos. 


Sivota je od Vrahosa udaljena oko 70 km, a više o izletima koji se organizuju iz Parge pogledajte ovde.


Ukoliko u Vrahos idete samostalno i automobilom, mogućnosti za izlete i obilaske su vam svakako mnogo veće, te je definitivno tada najbolji izbor da se provozate i do magične Lefkade do koje će vam biti potrebno tek oko sat vremena vožnje. 


Vrahos i njegova neverovatno lepa plaža Loutsa su idealan izbor za sve turiste koji na letovanje idu sopstvenim automobilom, kao i za one koji su željni mirnog i pasivnog odmora, a opet uz dodatnu mogućnost lepih izleta i obilazaka ove regije.


Tako da ako želite da odmor provedete uživajući na prelepoj plaži u pogledu na divno morsko plavetnilo, onda ćete biti oduševljeni ovom oblasti. Uz to ako želite da ovde budete stacionirani, a da obilazite plaže Lefkade, Pargu i Prevezu, sigurno se nećete pokajati ukoliko izaberete baš Vrahos za letovanje. 


Bez obzira na povremene talase preporučujemo Vrahos i Lucu za letovanje sa decom, kao i mnogi drugi roditelji koji su već imali prilike da letuju u njemu.


 


Autor: Aleksandra Blažević

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar
1782 nada stojcevic   05/07/2018
Vrahos 2018.- vila Karnagio. Po zavrsetku letovanja u Vrahosu, imam potrebu da iznesem neke vazne informacije za potencijalne goste ovog mesta i vile Karnagio kao i o organizatoru ,agenciji Aqua BGD Travel. Kao prvo,putovali smo busom za koji mogu da kazem da zasluzuje najvisu ocenu za vrhunsku higijenu,profesionalnu voznju i ljubaznost. U Vrahos smo stigli nesto posle 9h po lokalnom vremenu i posle kraceg cekanja svi smo mogli da udjemo u svoje sobe vile Karnagio.E,tu je pocela serija iznenadjenja.Prvo je pala u oci stara i neociscena kuhinja.Na drugi pogled,nedovoljna opremljenost,pribor za jelo star i neopran,a od sudova velika serpa i tiganj u nista boljem stanju.Dakle ,za danasnje vreme nedopustivo ponizavajuca ponuda u apartmanu koji nije bio bas jeftin.Sav ostali inventar je bio cista improvizacija osim duseka i posteljine koja je bila cista. Gazdarica kuce Karnagio je posebna prica.Ona govori samo grcki "rafalno" i kad joj se obratite i kad ona ima potrebu da nesto komentarise.Njeno ponasanje je u skladu sa onim "samo ste mi vi jos falili ovde ".Skandalozna neljubaznost! Sto se tice agencije,zameram to sto su zakupili tako losu vilu,jer za istu cenu ima mnogo bolji smestaj u Vrahosu.Ja sam rezervisala letovanje u novembru prosle godine i nisam dobila nikakav popust.U organizaciji izleta su se upravljali prema svojim interesima,pa su tako u cetvrtak smestili 3 izleta da bi napunili bus do Parge.Krstarenje Jonskim morem i poseta reci Aheron su nezaboravni izleti i ne treba ih propustiti. Zastupnica agencije u Vrahosu, po mom misljenju,nije dorasla poslovima koje je trebalo da vodi.Gosti su se osecali zapostavljeni zbog njene pasivnosti,sturih i netacnih informacija koje se ticu boravka u letovalistu kao i izostajanja reakcije na sve nase primedbe,sto znaci da ih nije prenosila gazdarici. Iz svega iznetog,mislim da je jasno da agenciju i kucu Karnagio ne bih nikome preporucila.Postoje agencije koje se mnogo vise trude za svakog klijenta nudeci povoljnije cene,paznju i sadrzajno letovanje.Za sve one koji vole mirno mesto za boravak bez sopinga,tihu noc za spavanje,prostranu plazu bez guzve,peskovito dno mora koje je egzoticne tirkizne boje i kristalno cisto,onda je Vrahos pravo mesto za to.Svima koji se odluce za ovo letovaliste,zelim nezaboravni provod ali sa velikim oprezom u odabiru agencije i vile u kojoj ce boraviti.
2070 Ristic Vladimir   21/11/2018
Vrahos 2018 septembar. Smestaj odličan. Ono sto mi se dopalo u Vrahosu je odlicna pescana plaza i cisto tirkizno more. Mesto je mirno i nije za one koji ocekuju provod. Ono sto me posebno odusevilo je more gde iz cista mira krenu talasi i posle pet minuta naglo prestanu. Inace je na sjajnoj poziciji za ljude koji vole da obilaze okolna mesta sve je blizu: Parga, Preveza, Lefkada, Sivota... Preporuka
4861 Jasmina Dinic   30/12/2022
Monotono mesto,nema niceg sem plaze.Stvar ukusa.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu