Velika - letovalište u Tesaliji
13/04/2019 Tekst ažuriran 12/02/2024 Iskustva 1

Kombinacija zelenila planine Ossa i plavetnila Egejskog mora čine ovu destinaciju zaista privlačnom. Velika ili grčki Βελίκα (čita se sa akcentom na slovo "i") je mirno i još uvek ne toliko istraženo turističko mesto koje pripada regiji Tesalija, 50 km od Larise i južno od Olimpske regije.


Nei Pori je od mesta Velika udeljen oko 45 km. Velika ima oko 200 stanovnika i poznata je kao letovalište Grka koji ovde često dolaze iz Larise.


Plaža u mestu Velika i okolini

Glavna atrakcija mesta Velika je ogromna plaža, dugačka više od 10 km, koja se prostire i kroz okolna mesta Kalo Sotiritsa i Agiokampos. Plaža je nagrađivana Plavom zastavom, što govori o njenom kvalitetu, a more je veoma čisto i toplo. U nekim delovima plaža je peščana, a u nekim šljunkovita. Uređena je, tako da se na obali nalazi veći broj kafe-barova, restorana i marketa, a takođe možete iznajmiti suncobrane i ležaljke.


Uz šetalište koje se pruža do Agiokamposa nalaze se brojne prodavnice, kafići i taverne, a u samom mestu postoje i ambulanta i apoteka, tako da letovalište Velika ima sve sadržaje neophodne za letovanje.


Još jedna lepa plaža nalazi se na samom izlazu iz mesta Velika. U pitanju je plaža Vrachakia. Ističe se po interesantnom reljefu sa stenama koje izviru iz mora, a ima ih i na obali, tako da ovde možete napraviti dobre fotografije u izuzetno zanimljivom ambijentu.


Plaža ima kombinaciju peska i šljunka, a do nje vode stepenice koje je dele na dva dela: desni deo je beach bar gde možete iznajmiti ležaljke i uzeti piće, a levi deo je bez sadržaja sa prirodnom hladovinom u popodnevnim satima.


U blizini mesta Velika se nalazi Kokino Nero, na oko 10-ak kilometara udaljenosti, i oko njega su smeštene još tri lepe peščane plaže: Koutsoupia, Platia Ammos i Stomio, što može biti odličan izbor ukoliko volite da menjate plaže tokom letovanja. Iskoristite priliku da obiđete i lekovitu banju u mestu Kokino Nero po kojoj je ovo mesto i postalo poznato.


Šta videti ako letujete u mestu Velika

Letovalište Velika nudi još neke oblike alternativnog turizma u kojima se može učestvovati i postoji nekoliko stvari u okolini koje možete obići kako biste upotpunili svoje letovanje. U naselju se svake godine u periodu od 20. jula do 20. avgusta odvija manifestacija pod nazivom „Filoktiteia“ i tada se održavaju raznovrsni kulturni događaji, kao na primer pozorišne predstave unutar pozorišta „Velika“.


Osim pozorišta grad je organizovao prostor između drveća sa kamenim trgom, kafićem i fudbalskim igralištem, gde svi meštani i turisti mogu provoditi vreme i uživati. 


U oblasti Platanias Velika možete videti primerke vizantijske raskoši otkrivene arheološkim iskopavanjima tvrđave, a u blizini je i manastir Svetog Jovana, takođe izgrađen u vizantijskom stilu.


Osim ovoga postoji mogućnost za rekreativno planinarenje stazom Melivia – Velika što svakako predstavlja zanimljivo iskustvo. Na plaži se često održavaju različite sportske aktivnosti, poput morskog kajakinga, jedrenja, odbojke na plaži, fudbala na pesku i surfovanja.


Izlet koji ne bi trebalo propustiti je svakako obilazak grada Larise koji ima dosta atrakcija za posetu. Ovo je veliki i sadržajan grad sa najvećim brojem kafića i restorana po stanovniku, sa ogromnim i lepo uređenim parkovima i značajnim kulturnim znamenitostima. Bilo da želite da uživate u kupovini, šetnji, obilascima različitih muzeja ili noćnom provodu, Larisa nudi za svakog ponešto.

 

Napiši komentar
5363 Biljana Mirkovic   08/08/2023
Postovani,nasla sam smestaj u mestu Velika,ali ne i prevoz,zanima me da li ima neki prevoz od Soluna ili mozda znate neku agenciju koja nudi samo prevoz iz Beograda do raznih mesta u Grckoj?


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu