Stavros
21/03/2016 Tekst ažuriran 24/06/2023 Iskustva 1

Na obalama Egejskog mora, u nadaleko čuvenom zalivu Strimonikos, u grčkoj oblasti Makedonija, smešteno je jedno od omiljenih letovališta naročito turista iz Srbije. 


Stavros je od Soluna udaljen tek oko 70 kilometara, a spada u red jeftinijih letovališta, čime se apsolutno izdvojio u odnosu na druga letovališta širom severne Grčke. Međutim, iako u Stavrosu preovlađuju turisti iz Srbije, ponekad možete čuti da neki od njih nisu baš bili zadovoljni boravkom u ovom živopisnom grčkom gradiću. Zato ćemo odmah pokušati da razrešimo ovu tvrdnju.


Razlog "nezadovoljstva" određenog broja turista iz Srbije Stavrosom leži u činjenici da nisu prikupili dovoljno informacija o ovom mestu. 
Radi se zapravo o tome da je Stavros na prvom mestu svojevrsna vazdušna banja, a odmah zatim često se kao "nedostatak" navodi i dugačak, a plitak ulaz u more, te nedostatak noćnog života.

Baš iz tog razloga se boravak u Stavrosu na prvom mestu preporučuje porodicama sa malom decom, pripadnicima srednjih generacija i ljudima koji zaista žele da se na odmoru i odmore.

Ukoliko pak na letovanje u Grčku krećete da biste izlazili svako veče u diskoteke, onda je bolje da se odlučite za neko drugo letovalište, jer ćete u suprotnom i vi biti u grupi turista koji nisu oduševljeni ovim letovalištem.

Našu preporuku za smeštaj u Stavrosu pogledajte OVDE.


Stavros informacije

Pored toga što je ovo grčko letovalište poznato kao vazdušna banja, krase ga i lepo uređene plaže i uvale. Međutim ono po čemu je Stavros nadaleko čuven svakako su platani koji se nalaze u neposrednoj blizini glavne plaže u mestu, pa ukoliko zauzmete mesto ispod njih, gotovo da vam i neće biti potreban suncobran.

Iako boravak u Stavrosu pogoduje svima, on se naročito preporučuje osobama koje imaju problema sa bronhijama. 

Uz glavno gradsko šetalište su smeštene brojne radnjice, supermarketi, razne prodavnice, taverne, kafići, a tu su i posebno opremljeni parkovi za najmlađe. Naravno, u Stavrosu postoji i apoteka.


Plaže u Stavrosu

Plaže Egejskog mora koje pripadaju ovom letovalištu su nosioci Plave zastavice Evropske unije koja se dodeljuje plažama sa kristalno čistom vodom.

U Stavrosu postoje praktično dve plaže. Reč je zapravo o jednoj dugačkoj plaži koja je omanjim pristaništem podeljena na dva dela.

Glavna, odnosno "Stavros plaža" je prekrivena finim sitnim peskom. Duga je više od dva kilometra, a skoro 30 metara od plaže je dubina svega jedan metar, tako da se mališani bez bojazni mogu igrati u plićaku. 

Drugi deo plaže, "Stavros Platani" je ona koju mnogi turisti preporučuju. Okružena je platanima, a na njoj postoje i kafići sa suncobranima i ležaljkama. Ukoliko naručite dva pića, koji mahom ne prelaze cenu od 5 do 6 evra, dobijate na korišćenje dve ležaljke i suncobran. 

U pojedinim barovima možete naručiti i jedno piće, a opet dobijate na korišćenje dve ležaljke i suncobran.

Svakako, meštani Stavrosa su poznati po svom gostoprimstvu i relativno dobrom poznavanju našeg jezika, pa ćete se sigurno lako sporazumeti oko uslova za korišćenje ležaljki i suncobrana. Na plaži "Stavros Platani" postoji i deo gde možete slobodno koristiti sopstveni suncobran i peškire. I ona je prekrivena sitnim peskom.

Na pojedinim delovima obe plaže u Stavrosu se na ulazu u more nalazi kamenje, pa su meštani pokušali da ugode svojim gostima, stavljajući na ta mesta džakove sa sitnim peskom. Iako su imali najbolju nameru neki zluradi turisti vele da je voda u Stavrosu puna mulja. Naravno, razlog za taj "mulj", ako se tako može nazvati, upravo su ovi džakovi sa peskom, koji se najčešće postavljaju zbog mališana i onih kojima smeta kamenje.

Iza plaže Platani postoji još nekoliko lepih plaža za koje naši turisti čak tvrde i da su mnogo lepše od pomenute dve.


Prodavnice u Stavrosu

U samom Stavrosu se nalaze brojne prodavnice različitih namena. Od marketa svakako treba pomenuti markete "Dia" i "Zoe" koji imaju vrlo pristojne cene. Svakog četvrtka u Stavrosu je i pijaca, kada je moguće kupiti sveže voće i povrće, ali i ostale potrepštine, poput odeće i obuće. 
Naravno, kao i u svim drugim letovalištima, najbrojnije su suvenirnice, ali ima dosta i prodavnica sa kineskom robom.
Cene u Stavrosu su mahom niže nego u ostalim letovalištima regiona Halkidikija.


Šta videti u Stavrosu

Za svaku preporuku je da obiđete čuveni vidikovac iznad mesta. Tamo se nalazi restoran sa čije terase se pruža fantastičan pogled na zaliv. Na putu do vidikovca se nalaze i dve pravoslavne crkve. Jedna je crkva Svete Petke, a druga je crkva Svetog Afksentija.

Jedna od svojevrsnih turističkih atrakcija svakako je vozić, koji turiste vozi do starog dela Stavrosa.

Za sve one koji žele da prošire svoje vidike, turističke agencije u Stavrosu u ponudi imaju izlete i to: prema manastirima Meteora, ostrvu Tasos, Svetoj Gori, Solunu itd. 
Ukoliko se nađete u Stavrosu krajem jula meseca prisustvovaćete svojevrsnom festivalu koji je poznat po bogatom pratećem programu i brojnim kulturno - zabavnim aktivnostima.


Kako Stavros opisuju njegovi stanovnici

Ovako Stavros opisuje Veronika koja u njemu živi već godinama unazad:

"Jedino mesto u celoj Grčkoj sa izuzetnim kvalitetom vazduha, na "ruži vetrova" gde se ukrštaju četiri vazdušne struje: morska, jezerska, rečna i planinska. Takođe jedno od retkih primorskih mesta koje ima prirodnu izvorsku pijaću vodu. 

Što se plaža tiče, ko ne dolazi preko agencije je u ogromnoj prednosti, jer se najlepše plaže nalaze van Stavrosa. Takođe jedino mesto koje u svojoj okolini (pola sata vožnje) ima toliko toga: Solun, Kavala, pećina Alistratis, grob Ifestiona - najvećeg vojskovođe Aleksandra Velikog, ostrvo Kafkana, ostrvo Amuljani, vodopadi, Stagira - rodno mesto Aristotela i plaže sa tirkizno plavom vodom: Proti amoudia, Zoungla, Balkonaki, Babilon, Totos beach itd. 

U samom Stavrosu imate popularnu gradsku plažu koja je peskovita i čista, tu možete da skačete sa doka npr, kao i ostale 4 plažice za decu i dublje za odrasle, prema vojnoj bazi. 

Ima 4 otvorena terena za basket, fudbalsko igralište, teniski teren i igralište za mali fudbal. Brojne kafanice i restorane, beach barove i kafiće. Ne postoji klasična diskoteka. Ima 10-ak supermarketa i 3 mega marketa. Stavros je jako lepo snabdeven da bi mogao da izađe u susret turistima. 

U sezoni prosečno letuje 75.000 turista, a mesto ima 6.500 stanovnika. Jako je važno odsesti na pravom mestu, jer ljudi koji su nezadovoljni smeštajem to poistovećuju sa mestom. Stavros je mesto koje ima dušu i mesto koje se voli. Nije slučajno da imamo goste koji letuju u Stavrosu od 78. god, pa onda njihova deca pa unuci. Sve zavisi ko šta očekuje od letovanja.

Ako ste za provod do zore onda idite na ostrva, ako ste za porodično letovanje koje je pored mora i lekovito pogotovu za bronhitis, onda je Stavros pravo mesto i toplo preporučujemo letovanje u jednom od najstarijih srpskih letovališta!"

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar
2288 Gordana Ostojic   13/06/2019
Postovani. Da li imate 4 krevetni studio ili apartman sa dvoristem i dečijim igrlistem od 15.07. I koja bi bila cena za 10 moci. Unapred hvala


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu