Sivota, Epir
26/03/2016 Tekst ažuriran 09/03/2022 Iskustva 2

Sivota je primorsko mesto u južnom delu oblasti Tesprotia i jedno od glavnih letovališta u regiji Epir koje svakog leta okuplja veliki broj grčkih, srpskih i turista iz drugih zemalja. Udaljena je oko 20 km od Igumenice i samo 30 km od Parge.


Mesto Sivota ima supermarkete, apoteke i doktora (kao i ambulantu sa pedijatrom), restorane i kafeterije u luci i centru, i preporučuje se turistima kojima je dobar i kvalitetan odmor prioritet.


Sivota je izgrađena u maloj uvali u kojoj ima nekoliko malih ostrva. Prelep pejzaž je stvoren kombinovanjem zelene prirode i tirkiznog mora, a u svakoj uvali se nalaze lepe plaže sa kristalno čistim morem.

Plaže u ovoj oblasti nemaju čuvenu tirkiznu jonsku boju već smaragdno zelenu zahvaljujući četinarskim šumama kojima su okružene. Plaže se zaista izdvajaju po retkoj prirodnoj lepoti, nalaze se na maloj udaljenosti od mesta, u prečniku od oko najviše 10 km i skoro svakoj se može prići automobilom (izuzetak su Bella Vraka i Pisina).


Glavna ostrva su Agios Nikolaos i Mavro Oros - dva ostrvceta u zelenilu na samom ulazu u zaliv koja su doprinela da se u Sivoti poslednjih godina značajno razvije turizam.


Našu preporuku za smeštaj u Sivoti pogledajte ovde.


Vozić do plaža Sivote

Za letovanje u Sivoti najbolje je imati svoj automobil, jer je do nekih plaža prilično naporno pešačiti. Za one koji u Sivotu dolaze autobusima, postoji turistički vozić koji vozi od centra mesta (kružnog toka) do naudaljenije plaže Agia Paraskevi sa stajanjem na plažama koje se nalaze između.


Polazak vozića je u 10:30h, a povratak sa plaže Agia Paraskevi je u 18h. Karta u jednom pravcu do plaža Zavia, Mega Ammos i Mikri Ammos je 2,5 EUR, a do plaže Agia Paraskevi 4 EUR.


Sivota plaže

Neke od glavnih plaža ovog područja su Mikri i Mega Ammos, Bella Vraka, Zavia, Gallikos, Zeri, Dei, Pisina i Agia Paraskevi.


Mega Ammos i Mikri Ammos plaža

Mega Ammos plaža je najveća plaža u regionu - nalazi se izvan Sivote prema mestu Perdika i nagrađena je Plavom zastavom Evropske unije za čistoću vode.

Organizovana je, ima suncobrane i ležaljke, i voda na njoj ponekad može biti hladna. Plaža je šljunkovita i okružena prodavnicama, tavernama i kafićima, tako da gosti na njoj mogu da uživaju u jelu i piću. Plaži se može prići kolima.

Pored Mega Ammos se nalazi Mikri Ammos plaža sa istim karakteristikama.


Bella Vraka plaža

Mnogi turisti su opisali ovu peščanu plažu kao veoma lepu i neobičnu, i jednu od onih koje definitivno treba posetiti. Nalazi se na ostrvu Mourtemeno, ali to ne predstavlja problem, jer se more može preći peške preko peščanog mosta. More je najčešće toplo.

Treba napomenuti da na ovoj plaži nećete naći taverne i kafiće, tako da preporučujemo da hranu ponesete sa sobom ukoliko planirate ceo dan da provedete na njoj. Voda je topla i smaragdno-zelene boje.


Zavia plaža

Zavia se nalazi van Sivote prema mestu Perdika. To je organizovana plaža sa barom, ležaljkama i suncobranima, i voda na njoj može nekad biti prilično hladna. Postoji deo plaže koji je u hladovini, a plaži se može prići kolima.


Galikos plaža

Plaža se nalazi u blizini Sivote, blizu puta za Igumenicu. Voda na njoj je veoma topla, pesak se proteže duž cele plaže, a kamenčići se naziru u kristalno čistoj vodi. More je toplo i ova plaža je uglavnom veoma pogodna za porodice sa decom. U blizini plaže postoji snek - bar, tako da kupači mogu da popiju kafu i nešto prezalogaje.


Zeri plaža

Ima iste karakteristike kao Galikos plaža, jer se nalazi odmah pored nje. Peščana je, sa toplom vodom. Razlika je u tome što na plaži Zeri postoje tobogani za decu.
 

Dei plaža

Nakon što izađemo iz Sivote nailazimo na Dei plažu. Voda na ovoj plaži je topla, plaža je šljunkovita sa sitnim kamenčićima, a sa nje možete uživati u divnom pogledu na ostrvce Agios Nikolaos. Plaža je veoma mirna i na njoj postoji hladovina.


Pisina plaža

Pisina plaža se nalazi na ostrvcetu Agios Nikolaos i njoj se može prići samo čamcem. More je fascinantno, ponekad prilično hladno, ali je plaža egzotična sa kristalno čistom vodom.


Mega Drafi plaža

Napuštajući plažu Mikri Ammos na putu za Perdiku naići ćete na Mega Drafi plažu. Automobili se parkiraju sa obe strane magistralnog puta uzbrdo. Plaža je peščana i šljunkovita i na njoj postoji kantina sa osnovnim pićem i grickalicama. Plaži se može prići kolima.


Agia Paraskevi plaža

Nalazi se na oko 5 km od Sivote, prilično je velika, organizovana je sa ležaljkama i suncobranima, restoranom i kafićima. More je prilično toplo.


Plaža Karavostasi

Plaža Karavostasi je široka i dugačka 2 km peščana plaža sa kristalno čistim morem, mirnim ambijentom i divljim pejzažom, tavernom na jednom kraju, nalazi se u zalivu, nedaleko od luke. Karavostasi plaža, treća plaža u oblasti Perdike, udaljena je oko 16 km od Parge i  25 km od Sivote. 

Plaža je uređena sa ležaljkama i suncobranima i preporučujemo je porodicama sa decom. 



Sivota aktivnosti

Iako je Sivota jako živo mesto i puno turista koji večeri provode u restoranima, kafićima i šetnji (naročito vikendom), ipak nije za one koji traže diskoteke i noćni provod.

Sivota je mesto puno aktivnosti i u njoj se nećete dosađivati. Turisti koji odluče da tamo provedu odmor ne bi trebalo da propuste sledeće:

• Obilazak ostrva čamcima i prelepih plaže regije Epir (10 EUR košta obilazak ostrva i svih plaža na njima, kao i poseta pećinama)
• Ronjenje u prelepom moru ove oblasti
• Jedrenje
• Izlet na ostrva Paksos i Antipaksos (cena za izlet je oko 25 EUR), na Krf (iz Igumenice), u Pargu, na reku Acheron i u okolna mesta

Sivota može biti i polazna tačka za obilazak istorijiskih i prirodnih lepota Epira.


 

Napiši komentar
88 Бобан Јанчикин   29/10/2016
bela vraka i pisina prelepe teško ih je opisati to mora da se vidi. Sivota baš i nema neku svoju plažu ali zato u okolini od par kilometara ima fantastične plaže
89 Suzana Vujović   29/10/2016
mi smo Belu Vraku, Mega Amos, Zaviu, Galikos obilazili sve pešice i to sa dvoje dece od 7 i 10 godina


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu