Sikia (Sitonija - Halkidiki)
30/03/2016 Tekst ažuriran 26/12/2021 Iskustva 0

Na istočnom delu čuvenog grčkog poluostrva Sitonija koje je poslednjih godina jedno od omiljenih mesta za odmor brojnih turista iz Srbije, na oko 150 kilometara udaljenosti od Soluna, nalazi se mesto Sikia (Sikija) koje je po mnogo čemu specifično.


Mesto Sikia

Prvo najbliže poznatije letovalište Sitonije, čuveni gradić Sarti je od Sikije udaljen 8 kilometara kada se krene prema severu, a isto toliko otprilike je udaljeno, takođe poznato letovalište Kalamitsi, ali kada se od Sikije krene prema jugu.

Ono što Sikiju izdvaja u odnosu na druga letovališta u ovom delu Grčke jeste to što ovo mesto nećete naći uopšte u ponudi turističkih agencija, čime se svrstava u red najpoželjnijih letovališta, budući da sigurno nećete imati priliku da primetite gužvu ni u mestu, a ni na plaži Sikia.

Svakako treba razlikovati dva pojma, koje turisti često mešaju, a to su mesto Sikija i plaža Sikija, koje su jedna od drugih udaljene oko 3 kilometra.

More je na ovoj plaži plitko i toplo, pa se preporučuje za boravak porodica sa malom decom. Na ovoj plaži se nalaze još i dva lepo uređena kampa (jedan od njih je čuveni Camping Pitsoni), a sa nje se pruža neverovatan pogled na Svetu Goru.

Turisti koji su imali prilike da borave u ovom grčkom seocetu, u kome preko godine živi oko 3 hiljade stanovnika, često navode da je Sikija "pravi raj za kampere", te da predstavlja odličan izbor za boravak tokom letovanja, uzevši u obzir da se u njenoj neposrednoj okolini nalazi veliki broj najlepših plaža Sitonije. 

Razlog zbog koga se preporučuje odabrati smeštaj upravo u ovom mestu svakako su cene koje su u velikoj meri povoljnije nego u ostalim letovalištima na ovom grčkom poluostrvu. A kada već dolazite u Sikiju sopstvenim automobilom, sigurno nije nikakav problem da se provozate par kilometara prema severu ili jugu i upoznate neke od najlepših plaža Sitonije.

Našu preporuku za smeštaj u mestu Sikia pogledajte ovde.

Za one koji vole isključivo aktivan odmor, mesto kao mesto nije posebno interesantno za boravak svih dana odmora, budući da šetalište nije kao u ostalim grčkim letovalištima, a plaža, iako veoma lepa i čista, nije uređena u turističkom smislu, te možete na njoj nesmetano raširiti svoje peškire i suncobrane i uživati u miru, sitnom pesku i čistom moru. Na samoj plaži se nalazi nekoliko kafića, koji nude korišćenje ležaljki i suncobrana.

U mestu se nalazi i jedan supermarket, ali je svakako bolje posetiti onaj na samom ulazu u mesto kada se skreće sa magistrale, jer je bolje opremljen. Subotom je pijaca u ulici kod centralnog trga. Najbliža pumpa se nalazi na oko dva kilometra pre ulaska u mesto.


Plaže Sikia i okolina

Pored glavne plaže u mestu, okolina Sikije je nadaleko poznata po plažama koje se tu nalaze. Neke od tih plaža su divlje, dok su druge lepo uređene i na njima je moguće koristiti ležaljke i suncobrane koje se tu nalaze. 
Ako prošetate desetak minuta od glavne plaže u mestu, doći ćete do čuvenih plaža: "Linaraki", "Limanaki", "Pigadaki" ("Turkolimnionas"), kao i do prelepe Hawaii plaže, (1 km od Klimatarije, posle plaže "Tigania" koju još zovu i "Ghost town" - "Grad duhova".

Na plaži "Linaraki" se nalaze ležaljke i suncobrani od trske, sama plaža nije naročito velika, ali je izuzetno dobro zaklonjena od vetrova, tako da je more ovde prilično toplo. Na njoj postoji tuš, a taverna "Akrogiali" koja se tu nalazi, nudi veliki izbor fenomenalnih specijaliteta grčke kuhinje.

Na oko 250 metara udaljenosti od ove plaže nalazi se sledeća plaža "Limanaki", koju takođe karakteriše sitan beli pesak, toplo tirkizno plavo more, zaštićeno od vetrova, budući da se i ona nalazi u uvali. Ova plaža je nešto veća od prethodne, a na njoj se nalazi nekoliko taverni. Lepo je uređena i takođe ima ležaljke i suncobrane.

Taverna "Korali" koja nudi specijalitete od ribe se nalazi na plaži "Turkolimnionas" ili "Pigadaki", kako je njen drugi naziv. I opet iste karakteristike: sitan, fini pesak, tirkizno plavo i toplo more. Ova plaža se za nijansu razlikuje od prethodne dve, jer je okružena stenama, ali i na njoj se nalaze ležaljke i suncobrani pokriveni trskom, a ulaz u more je u potpunosti odličan izbor za mališane.

Na oko dva kilometra udaljenosti od Sikije smeštena je jedna od najlepših plaža na Sitoniji. Plaža "Klimataria" je karakteristična po izrazito čistom moru tirkizne boje i najfinijem belom pesku. More je ovde izuzetno toplo, a sama plaža je odlično uređena i na njoj se nalazi tri taverne, koje funkcionišu kao i mnoge druge u Grčkoj: naručite piće i dobijate na korišćenje ležaljku i suncobran. Uz sve to, na ovoj oko 200 metara dugoj plaži postoji deo gde možete jednostavno postaviti svoj suncobran i peškir i uživati.

Ukoliko želite da posetite plažu koja nema tako sitan pesak kao ove koje smo pomenuli, trebalo bi da posetite plažu "Kriaritsi", na kojoj se nalazi jedan kamp, dok je preostali deo ove prostrane plaže u potpunosti ostavljen turistima za uživanje.


Kupovina u Sikiji

Ukoliko smatrate da ćete u Sikiji naći neku dobru i kvalitetnu robu koju ćete kupiti, najbolje je da na to ni ne računate, uzevši u obzir da u mestu nema puno radnji. 

Ali budući da je Sikija mesto koje je živo tokom cele godine, ima i policijsku stanicu, lekarsku ordinaciju, ali i apoteku, taksi stanicu, bankomat i veterinarsku ambulantu. 
Međutim, činjenica je da Sikija nije naročito interesantna za kupovinu, pa se svakako preporučuje da posetite navedena letovališta koja se nalaze u njenoj neposrednoj blizini.


Šta videti u Sikiji i okolini

Ako znate da je Sikija jedno od najstarijih mesta u čitavom regionu Halkidikija, a da su meštani Sikije uzeli značajnog učešća u čuvenom ustanku protiv Turaka u ovom delu Grčke, te da se iznad samo grada uzdiže velelepno kameno brdo na kome se nalazi ostaci nekadašnje tvrđave i da arhitektura samog mesta mahom podseća na arhitekturu obližnjeg poluostrva Atos, biće vam sasvim jasno da se na jednom mestu spajaju tradicija, istorija i priroda.

Plaža Sikija je priča za sebe, jer je jedna od retkih plaža na Sitoniji koja je toliko duga, a da nije uređena za turističke posete.

Kao jedna od svojevrsnih atrakcija vezanih za Sikiju, uz već pomenuto utvrđenje iznad grada, turisti koji su imali prilike da je posete, makar i u prolazu navode čuvenu poslastičarnicu "Hatzis", koja se nalazi na glavnom putu koji prolazi kroz mesto. U okviru te poslastičarnice pored toga što postoji veliki parking sa odličnom prirodnom hladovinom, tu su i brojne zanimljivosti za najmlađe, poput tobogana, klackalica, ljuljaški, a inače je ova pekara nadaleko čuvena po najboljem izboru kvalitetnog peciva i dobro poznatih grčkih slatkiša. Do ove pekare stižete jednostavno kada krenete put Kalamicija i budući da je jedina na tom potezu, sigurno ćete je lako uočiti.

Ako se zaželite gužve, preporuka je da posetite Sarti, Toroni i Kalamici koji su od Sikije udaljeni tek nešto manje od 10 kilometara kada se krene prema severu, odnosno prema jugu.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu