Recept za tradicionalnu grčku baklavu sa orasima i medom
27/03/2021 Tekst ažuriran 15/11/2021 Iskustva 0

Grčka baklava je ukusna tradicionalna poslastica napravljena od slojeva hrskavog zlatno smeđeg fila, punjena seckanim orasima i ukrašena sirupom od meda.

Mnogo je nagađanja o poreklu i istoriji baklave. Grci i Turci još uvek se prepiru oko njenog porekla i obe države polažu pravo na nju. Mnogi istoričari veruju da ona vuče korene iz drevne Grčke, gde je nastao gastrin - dezert vrlo sličan današnjoj baklavi.

Klasični grčki recept za baklavu sastoji se od tri glavna sastojka: kora, fila sa orasima i sirupa sa medom. 

Razlika između turske i grčke verzije baklave je u tome što grčka baklava koristi med, orahe i cimet, dok turska baklava koristi šećerni sirup, pistaće i limunov sok bez dodavanja začina ili drugih aroma.

U centralnoj Grčkoj baklava se pravi samo od badema, na Pelionu sa orasima, a u severnoj Grčkoj dodaju i pistaće. Zato slobodno eksperimentišite i napravite je sa sastojcima koji vam najviše odgovaraju.

Autor recepta za ovu baklavu je Grkinja Eli K. Giannopoulos i prenosimo vam njen način pripreme ove poslastice koja se topi u ustima. 


Grčki recept za baklavu 

Vreme pripreme: 40 min
Ukupno vreme: 2 sata 40 minuta
Komada: 24


Sastojci za fil

• 25–30 listova tankih kora 
• 500 g seckanih oraha (ili mešavina oraha, pistaća i badema)
• 2 kašičice cimeta u prahu
• 2 kašičice mlevenog karanfilića
• 300 g putera, rastopljenog
• neki celi karanfilić za ukras (po želji)


Sastojci za sirup

• 600 g kristal šećera 
• 400 ml vode
• 80 g meda
• korica od 1 limuna ili pomorandže
• 1 štapić cimeta


Priprema

1. Da biste pripremili ovaj recept za grčku baklavu, započnite topljenjem putera u šerpi na laganoj vatri i pazite da ne zagori. Pomoću četkice premažite dno i stranice tepsije. Za ovaj recept za baklavu trebaće vam velika tepsija približno 40 x 30 cm. Počnite tako što ćete kore ređati na dno tepsije da biste formirali osnovu. Ređajte kore jednu po jednu, vodeći računa da svaku premažete rastopljenim puterom. Za podlogu koristite oko 10-12 kora.

2. U većoj posudi izmešajte seckane orahe, cimet i mleveni karanfilić. Pospite fil od oraha preko kora i nastavite da formirate vrh baklave. Fil prelijte ostatkom kora (10 kora), premažite svaku rastopljenim puterom i vrh baklave takođe premažite sa dovoljno putera. Možete dodati i deo nadeva između slojeva kora.

3. Stavite baklavu u frižider na 15 minuta da biste je lakše isekli. Izvadite iz frižidera i oštrim nožem isecite baklavu na komade (možete na rombove ili na kocke). Ako vam se sviđa ukus karanfilića, u sredinu svakog dela baklave stavite po jedan karanfilić i vrh poprskajte hladnom vodom.

4. Stavite baklavu na donju rešetku u zagrejanu rernu na 150°C (da budu uključeni i gornji i donji grejači) i pecite oko sat i po do dva sata, dok svi slojevi ne postanu hrskavi i zlatni.

5. Pripremite sirup. U malu šerpu izmešajte sve sastojke za sirup (osim meda) i prokuvajte. Kuvajte oko 2 minuta dok se šećer potpuno ne rastopi. Skinite ga sa vatre i umešajte med. Ostavite da se sirup ohladi - možete ga staviti i u frižider. Čim je baklava gotova, polako prelivajte hladni sirup preko vruće baklave, dok se potpuno ne upije.

6. Kada se baklava potpuno ohladi i upije sirup, poslužite je. Prijatno! Ili na grčkom Kali Orexi!


Pišite u komentarima da li i vi na ovaj način pravite baklavu ili možda dodajete i neke druge sastojke?

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu