Putevi na Lefkadi
18/01/2017 Tekst ažuriran 02/03/2023 Iskustva 2

Mnogi nas pitaju kakvi su putevi na Lefkadi i da li je istina da su prilazi nekim plažama toliko strašni. Odmah ćemo vam jednostavno reći da većinom nisu.


Putevi na Lefkadi na nekoliko deonica jesi uski, u nekim delovima postoje krivine, kao i nekoliko "lakat" krivina, ali ukoliko poštujete ograničenja brzine i saobraćajne propise, ne postoji nijedan razlog zbog kog biste trebali biti zabrinuti.


Za iskusne vozače ovo ne treba da predstavlja nikakav problem, svi putevi su prohodni, a mnogi i obnovljeni nakon zemljotresa 2015. godine. U slučaju da nemate svoj automobil, pogledajte kako najlakše možete iznajmiti automobil ili skuter na Lefkadi.


Pristupi nekim od najlepših plaža Lefkade nisu otežani u tolikoj meri da treba negativno da utiču na vašu odluku da ih posetite. Imajte na umu da se nalazite na ostrvu i ne očekujte da se do njih vozite autoputem sa šest traka. 


Tri deonice puta na Lefkadi na kojima savetujemo da vozite pažljivije su sledeće.


Put ka plažama Kavalikefta, Megali Petra i Avali

Put do plaža Kavalikefta Megali Petra i Avali je potpuno asfaltiran, međutim strm je i ima nekoliko "lakat" krivina. Neki delovi puta su veoma uski pa je mimoilaženje dva vozila otežano.



Ukoliko dođe do toga da ne možete da se mimoiđete sa vozilom iz suprotnog pravca, jednostavno se vratite nekoliko metara u rikverc, propustite drugo vozilo (ili ono vas) i nastavite vožnju dalje. 


Prizori i pogled na more tokom spuštanja na ove dve plaže su zaista nezaboravni.


Put ka plaži Agiofili

Plaža Agiofili je pristupačna zemljanim putem, postoji mali deo pod makadamom, a osim pešačenja od oko 800m od mesta gde možete parkirati automobil, kao konačan napor da pristupite ovoj plaži čeka vas i 40-ak stepenika niz koje treba da se spustite. Upravo sa ovih stepenika se pruža izuzetan pogled na jonski tirkiz i prave se najlepše fotografije.


Do plaže možete doći i skuterom, samo budite pažljivi i vozite sporo, jer je poslednjih 200m prilično strmo i usko.
Povratak je takođe dosta strm i zamoran pa ako vam to predstavlja napor Agiofili posetite brodićem koji kreće iz Vasilikija. Cenu ovog i ostalih izleta sa Lefkade pogledajte ovde.


Put ka plažama Porto Katsiki, Gialos i Egremni

Da biste došli do ovih najlepših plaža Jonskog mora, morate proći kroz selo Athani. U ovom starom tradicionalnom selu put je toliko uzak da vam se može učiniti da ćete retrovizorom dodirnuti kuće koje su načičkane sa leve i desne strane ulice. Vozite polako, pažljivo i pre svega strpljivo, jer vožnja kroz selo traje samo nekoliko minuta. Isti uski put na kom treba polako i pažljivo voziti postoji i u selu Kalamitsi.


Pre nego što se približite plaži Porto Katsiki naići ćete na dve "lakat" krivine. Na ovoj plaži je u toku sezone velika frekvencija saobraćaja zbog čega može biti otežano okretanje automobila. 

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!

 

Napiši komentar
930 Snezana Stanojev   09/04/2017
Put je dobar i stize se super do svih plaza. Potrebno je voleti prirodu i uzivati u njenim lepotama i stizes do cilja sa zadovoljstvom. Sve plaze su vredne da se vide i ostaju u secanju
931 Tatjana Topalovic   09/04/2017
Definitivno mislim da bi trebalo naglasiti da dolazak do pojedinih plaža nije za neiskusne vozače.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu