Psakoudia - Halkidiki
17/12/2016 Tekst ažuriran 09/03/2018 Iskustva 4

Na putu ka zapadnoj obali Sitonije, i na oko 80km od Soluna, u zalivu Toroneos, nalazi se letovalište Psakoudia. 

Broj od oko 300 stanovnika ovog malog mesta se tokom letnje sezone sa posetiocima poveća na čak 4–5 hiljada. 
Većina stanovnika je poreklom iz obližnjeg sela Ormilia, čijoj opštini Psakoudia i pripada, većina njih poseduje maslinjake, i aktivni su u proizvodnji maslina i maslinovog ulja vrhunskog kvaliteta, koje tokom sezone možete kupiti. 
Ipak njihovo primarno zanimanje je upravo turizam i turističke usluge tokom leta. 

Mesto Psakoudia zapravo čini jedna ulica sa dvadesetak restorana i kafića, poslastičarnicom, dva manja marketa na šetalištu i dva veća na magistrali (jedan od njih je Masoutis) i jedna igraonica za decu. Poželjno je nositi što više stvari za ˝prvu pomoć˝, jer lokalne radnjice ne nude preveliki izbor i asortiman, već isključivo osnovne namirnice. 

Od smeštajnih kapaciteta tu su dva veća hotela, dok su sve ostalo privatne vile. Proverite našu preporuku za smeštaj u mestu Psakoudia ovde.

Celo mesto okružuje borova šuma ispod koje se pruža 4km duga plaža. Iako nema poznatu tirkizno plavu Sitonsku boju, plaža Psakoudia je nagrađena Plavom zastavicom. 

Peščana je, izrazito čista, dok je voda topla i u jutarnjim satima. Plićak je dugačak oko 30-40m, tako da se i najmlađi mogu bezbedno kupati. 

Dovoljno je prostrana da ni u jeku sezone nemate osećaj da je gužva. Na plaži možete ostati do kasnih popodnevnih sati, jer na ovoj strani poluostrva sunce nešto kasnije zalazi. 

Road House beach bar – rezultat porodičnog biznisa dugog više od 30 godina, unosi malo živosti u ovo letovalište. Prostor je osmišljen poput moto – bara, u kome se organizuju žive svirke i tematske večeri. Među palmama i gustom vegetacijom, sa brižljivo odabranim detaljima, u ovom originalnom kafiću možete popiti čuveni grčki frape, ili osvežavajuće koktele koje za vas pripremaju ljubazni barmeni. 

Psakoudia se nalazi u blizini turistički atraktivnih letovališta Sitonije, kao što su Nikiti i Neos Marmaras, pa može biti eventualna baza za obilazak ako ste na na odmor došli svojim kolima. 

Ovo ljupko letovalište zapravo je, kao stvoreno za statičan i pasivan odmor, odlično je za porodice sa decom i za one koji žele potpuno miran odmor, bez gužve i buke. 


Napiši komentar
1050 Tanja Stojanovic   02/07/2017
E bas je tako kako ste napisali.Mi se po treci put vracamo u Psakoudiu.Pravi pasivan odmor, pa kada nam dosadi palimo kola i obilazimo ostatak Sitonije.
1853 zorica kostic   15/07/2018
upravo tako bili 2016 malo mirno mesto ,kolima obisli skoro dosta plaza sitonije. Kucu iznajmili jednu od onih kamenih .prelepo je bilo.za svaku preporuku
1854 Snezana   15/07/2018
Ovo uopste nije tacno! Psakudija ima more, koje ne da nije tirkizno plavo, nego je mutnije od Dunava posle poplave!!!
2245 Vladan   17/05/2019
Ma nije valjda? Sta nije tacno, da li ste dobro procitali tekst? 'Ajde jos jednom, da vam ne prepricavam. A to za Dunav i poplave zvuci pomalo kao preterivanje.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu