Preporuka smeštaja na Kefaloniji - gde letovati
18/04/2017 Tekst ažuriran 28/12/2023 Iskustva 3


Kefalonija je toliko lepo i sadržajno ostrvo da je šteta ne posetiti ga. Ono što treba naglasiti su izuzetne razlike i kontrasti u prirodi kojom ovo ostrvo obiluje. 


Stanovnici Kefalonije kažu da zimi kada napada sneg na planini Enos ljudi se mogu skijati, a u isto vreme pored mora temperatura može biti takva da se opušteno može sedeti u bašti nekog kafića u majici.


Imajte na umu da je cena smeštaja pored lepih plaža najčešće viša. Ako vam je povoljnija cena prioritet i imate automobil, potražite smeštaj u nekim od mesta u unutrašnjosti ostrva, jer ako imate auto i svakako planirate obilaske, skuplji prostor pored mora vam neće pružiti posebnu prednost. 


Koje mesto na Kefaloniji izabrati za bazu

Većina naših turista smatra da su najbolja mesta za bazu na Kefaloniji njen glavni i najveći grad Argostoli, kao i mesto Lasi koje se nalazi nedaleko od Argostolija. Ova dva mesta mogu biti dobar izbor čak i ukoliko niste motorizovani, a želite neka dešavanja u svojoj blizini.


Našu preporuku za apartmane, hotele i vile na ostrvu Kefalonija pogledajte ovde.


Lasi kao baza na Kefaloniji

Osim što je zbog plaže koja se proteže duž mesta dobar izbor za turiste koji nemaju kola, Lassi (Lasi) je odlična polazna tačka i za one druge koji planiraju da istražuju i obilaze. Nalazi se u centralnom delu ostrva i od njega se može lako stići na bilo koji kraj Kefalonije.


Od Lasija do Argostolija možete doći peške, potrebno je 15-30 min (u zavisnosti od pozicije vašeg smeštaja) dok je povratak naporniji zbog uzbrdice. Ili taksijem koji košta 6 EUR u jednom pravcu. Postoji i redovna autobuska linija na svakih sat vremena, cena karte je 1,5 EUR, ali je poslednji polazak u sezoni u 21:30.



Lasi je malo mesto i sve što vam je potrebno smešteno je u jednoj ulici. Tu su načičkana 3 marketa, 7-8 restorana, 3-4 kafića, prodavnice suvenira i još nekoliko raznih radnjica. Mana je što ne postoji šetalište uz more.


Duž celog mesta proteže se fantastična plaža Makris Gialos sa beach barovima na njoj. Sitan pesak, bez ijednog kamička i kristalno čisto, plavo more. 


Pročitajte još jedan koristan tekst u našem blogu Lasi Kefalonija - iskustva i utisci, plaže, cene, informacije.


Argostoli kao baza i druga mesta u njegovoj okolini

Argostoli je glavni i najveći grad, i žila kucavica celog ostrva. U njemu ima i taverni, i girosa, poslastičarnica, marina, apoteka, doktora, stomatologa koji govori srpski i veliki je prijatelj srpskog naroda - Dr. Viktor Rouchotas, kafića, većih marketa (LIDL), butika..., a postoji i lepo šetalište u palmama pored mora.


Kako se i Argostoli nalazi na centralnoj lokaciji ostrva, do svih lepih plaža i znamenitosti se brzo i lako dolazi. Sam grad nema svoju plažu.


Nećete pogrešiti ni ako izaberete smeštaj u nekom od mesta u neposrednoj blizini Argostolija kao što su Drapano ili Minia, ali u tom slučaju planirajte da se vozite do najlepših plaža.


Ukoliko želite da budete stacionirani što bliže prelepom Mirtosu, raspitajte se za ponudu smeštaja u malom selu Zola, koje je od Argostolija udaljeno 25 km, a od Mirtos plaže 15 km.


17 minuta vožnje od Argostolija nalazi se mesto Livatos koje takođe može biti dobar izbor, posebno ako imate decu, jer su neke od plaža u okolini veoma lepe i imaju plićak.


Liksouri kao baza

Ako izaberete Liksouri na poluostrvu Paliki za početnu bazu, kolima ćete brzo stići do lepih plaža Petani, Platia Amos (stepenice srušene u zemljotresu), Xi plaža sa narandžastim peskom i Fteri (kojoj se može prići samo čamcem). Grad nema svoju plažu. Poluostrvo Paliki je najpitomije, putevi su širi i bez krivina.


Kada se zaželite prelaska na suprotnu stranu, ne morate paliti automobil, možete ga ostaviti parkiranog kod smeštaja i feribotom preći u Argostoli. Cena karte u jednom pravcu je 2.6 EUR.


Trajekt od Liksourija do Argostolija ide do 17h na svakih pola sata, od 17h na svakih sat. Poslednji iz Liksourija je u 23h, iz Argostolija pola sata kasnije. 


Skala kao baza za smeštaj

Ako budete smešteni u mestu Skala na krajnjem jugu Kefalonije, biće vam potrebno kolima oko 1 sat i 50 min. da dođete do recimo prelepog Fiskarda koji se nalazi na krajnjem severu.


Skala Kefalonija je malo i mirno mesto, sa dosta restorana i taverni, nekoliko dobrosnabdevenih marketa, pekara, ambulanta. Mesto je uredno i veoma dobro održavano. Ono što je najbolje u Skali je duga peščana plaža i divno more.


Skala je odličan izbor za porodice sa decom i starije parove, kao i za one turiste koji nemaju automobil, a letovanje žele da provedu pored lepe peščane plaže.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar
1483 SASA   20/03/2018
Kefaloniju smo "napali" sa 2x7 dana (Argostoli i Sami). Tako smo obišli skoro sve što je vredno za videti bez nekog dugog vozikanja... Argostoli je pun pogodak... Rouchotas apartmens kod Verice...posle vijuganja po plažama, čekao nas je svakodnevno čišćeni apartman...odmor...pa šetnja kroz grad. Tako je moglo i da se popije nešto, a da se ne rizikuje sa vožnjom...
2877 Nevena Stojkovic   30/10/2019
Moja topla preporuka za bazu na Kefaloniji je selo Lourdata na jugozapadu ostrva, na 15km južno od Argostolija, narocito za one kojima je na letovanju potreban mir, tišina i čist vazduh. U podnožju planine, selo koje još uvek nije prenatrpano gradjevinama, sa prelepom plažom Lourdes i još 2 plaže koje se nastavljaju na nju. Mesto koje srbi još nisu otkrili, mi nikoga iz Srbije nismo ni videli ni čuli 10 dana. U septembru ove godine, Lourdes plaža je bila sa najtoplijim morem u celoj Grčkoj. Argostoli, Lassi, Skala su relativno blizu 10-30 km. Iznad plaže je nekoliko sela Lourdata, Vlachata, Simatata.....ali ja bih se opet odlučila za Lourdatu. U selu nema nikakvih prodavnica, osim dva supermarketa, tako da vam nista ne odvlači ni pažnju ni novac, te ste usredsredjeni samo na odmor i More. Volela bih da i ovo mesto stavite kao preporuku za bazu, a mogu Vam poslati i fotografije.
4210 Zoran Petrovic   02/03/2022
Letujemo ove godine sa malom decom na Kefaloniji. Planiramo da idemo preko Lefkade sopstvenim autom. Ima li neko predlog gde bilo najbolje da prenocimo u Grckoj, kako bismo najranije uhvatili trajekt za Kefaloniju? Hvala...


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu