Potos i Limenas - Tasos
25/02/2018 Tekst ažuriran 10/12/2022 Iskustva 0

Na ostrvu Tasos postoje brojna mesta koje turisti mogu izabrati za odmor, ali čini se da najviše njihove pažnje privlače letovališta Potos i Limenas. Svako od njih je specifično po nečemu, a ako se uzme u obzir da je obim celog ostrva tek oko 100 km, jasno je i zbog čega turisti često kao bazu biraju jedno od ova dva pomenuta letovališta.
 

Ipak nepravedno bi bilo da ne navedemo i ostala mesta na Tasosu koja turisti preporučuju kada se postavi pitanje "Gde letovati na Tasosu?", a to su svakako Limenarija, Golden beach tj. Skala Panagia, Skala Potamia i druga.
 

Potos Tasos

Jedno od nainteresantnijih, a po mišljenju mnogih i najlepših letovališta na južnom delu ostrva Tasos, svakako je Potos.
 

Iako se obično može čuti da je Potos najbolji izbor za letovanje primarno za mlade i ljude željne dobrog noćnog provoda, činjenica je da u njemu mogu letovati turisti različitih starosnih grupa, jer ovo letovalište zaista ima sve ono što je potrebno za jedan kvalitetan odmor.
 

Pored toga što postoji veliki broj ugostiteljskih objekata, a prvenstveno kafića, tokom turističke sezone u samom centru ovog letovališta postoje i brojne atrakcije za mališane, tako da slobodno možemo reći da je Potos za letovanje podjednako dobar i kada su u pitanju mladi i porodice sa decom, ali i oni nešto stariji turisti koji ne traže isključivo mir i tišinu.
 

Ovo, nekada primarno ribarsko mesto, je tek 40 i nešto kilometara udaljeno od Limenasa, a u njemu osim različitih prodavnica postoje i lekarske ambulante, kao i apoteka, pekara, mesara i drugi sadržaji, koji su svakako posetiocima neophodni. Samo par kilometara od Potosa u pravcu Limenarije 2018. godine otvoren je i veliki super market iz lanca Masoutis.
 

Nadaleko čuveni manastir Svetog Arhangela Mihaila je dvadesetak kilometara udaljen od Potosa, a u njegovoj neposrednoj blizini je i zanimljivo seoce Theologos, koje bi svakako trebalo posetiti ako letujete na Tasosu. 
 

Poznato je da su se stanovnici ovog mesta nekada mnogo više bavili ribolovom, pa tako i danas, ukoliko ustanete dovoljno rano i prošetate do luke, gotovo sigurno možete pazariti različite vrste ribe, koje su neposredno pre toga ulovljene i sveže.
 

Potos plaže

Poznato je da je gradska plaža u Potosu jedna od najčešće pominjanih gradskih plaža Tasosa, a za one kojima možda ne bude odgovarao boravak na njoj, preporuka je da se provozaju par kilometara dalje od ovog letovališta kako bi uživali u nekim od najčuvenijih plaža na Tasosu.


Svakako treba pomenuti plažu Aliki, zatim Tripiti, kao i Golden Beach, Paradise beach, ali i mnoge druge koje nisu naročito mnogo udaljene od Potosa. 


Izuzev onih komercijalizovanih plaža na kojima je moguće koristiti ležaljke i suncobrane u okviru lokalnih kafića i taverni, u okolini Potosa postoje i one plaže koje su divlje i na kojima gotovo nikad nema gužve.
 

Potos apartmani

Ukoliko tražite smeštaj na Tasosu, a želite da vaša baza za letovanje bude upravo Potos, našu preporuku za apartmane, hotele i vile u Potosu možete pogledati OVDE. U ponudi postoje i apartmani, i vile, i privatni mali hoteli na plaži ili blizu plaže.


Potos Tasos komentari i iskustva

Dobro je poznato da se ne može baš svima ugoditi, pa su tako i komentari onih turista, koji su izabrali upravo Potos za letovanje, zaista različiti. 


Sa jedne strane su oni koji hvale noćni život ovog letovališta, a sa druge oni kojima ne odgovara buka i koji nalaze i zamerku gradskoj plaži, ali i činjenici da postoji nekoliko lokala iz kojih se može do kasnih sati čuti prilično glasna muzika.


Upravo zato bi bilo preporučljivo da se za letovanje u Potosu odluče svi oni kojima ovakve sitnice neće mnogo remetiti odmor.


Limenas Tasos

Glavni grad ovog ostrva broj tek oko tri hiljade stanovnika, a za letovanje u Limenasu često se odlučuju oni turisti kojima ne odgovaraju u potpunosti mir i tišina. Svakako to ne znači da u njemu nije moguće uživati u odmoru, već se radije preporučuje onim turistima koji žele da uživaju u brojnim kafićima, a kojih zaista u Limenasu ima mnogo.


Pored ugostiteljskih objekata, dostupan je i značajan broj prodavnica u kojima se turistima nudi različita roba. Uopšteno rečeno, u Limenasu ima svih onih sadržaja koji utiču na dobar kvalitet odmora. 


Upravo ovde se nalazi glavna luka Tasosa u koju pristaju trajekti koji dolaze iz obližnje Kavale i mesta Keramoti.

U Limenasu postoje i predstavništva banaka, a ima i ambulanti, stomatoloških i lekarskih, stanica policije i generalno rečeno, sve ono što postoji i u drugim letovalištima. 
 

Arheološki muzej je jedna od znamenitosti ovog grada, kao i crkva posvećena svetom Nikoli. Naravno da ne treba zaboraviti ni brojna arheološka nalazišta po kojima je grad poznat, pa bi svakako valjalo da ih posetite ukoliko izaberete baš Limenas za letovanje. 


Limenas plaže

Glavna plaža u Limenasu funkcioniše po istom principu kao i većina drugih, što znači da turisti dobijaju besplatno na korišćenje ležaljke i suncobrane, ali samo ukoliko u jednom od lokalnih kafića poruče jedno ili dva pića. 
 

U neposrednoj blizini pomenute plaže se nalazi još jedna manja, koja nosi naziv Tarsanas, a svakako ne treba zaboraviti ni mnoge druge plaže ostrva Tasos, koji nisu smeštene na velikoj udaljenosti od glavnog grada. 
Sem mogućnosti da do njih odete nekim od lokalnih brodićima koji kreću iz obližnje luke, uvek se možete odlučiti i za opciju odlaska lokalnim autobusom. 
 

Naravno, ukoliko odaberete Limenas za letovanje, a idete sopstvenim automobilom, obilazak plaže Makriamos, Glifada ili Pasalimani, kao i čuvene Golden Beach i drugih koje su u okolini grada Tasosa, neće biti nikakav problem. 
 

Inače, čak i glavna gradska plaža u Limenasu može da zadovolji zahteve brojnih turista, jer je lepo uređena i moglo bi se reći prilično prostrana. A na njoj, izuzev ugostiteljskih objekata, postoje i kabine za presvlačenje i tuševi, a sama plaža je prekrivena peskom. Svakako nju mogu da posete i neplivači i porodice sa malom decom, jer je ulaz u vodu upravo za njih idealan. 
 

Kako nije u pitanju naročito velika plaža, moramo istaći da se na njoj neretko stvori gužva u toku sezone. Budući da plaža ima nekoliko ugostiteljskih objekata, a da vlasnici nastoje maksimalno da ispune očekivanja posetilaca, nemojte se iznenaditi ukoliko ugledate i različite atrakcije za decu, koje se upravo u sklopu određenih kafića i nalaze.


Tasos Limenas iskustva

Svesni činjenice da nije zahvalno komentarisati bilo koje letovalište, pa tako ni Limenas, reći ćemo samo to da je u pitanju glavni grad ostrva Tasos. Zato i ističemo da je, svakako dobro u njemu potražiti smeštaj, pa onda i obilaziti plaže u blizini grada, a koje su poznate po svojoj lepoti i važe za neke od najlepših na celom ostrvu. 
 

Naravno da kada je u pitanju Limenas na Tasosu, iskustva nisu u potpunosti pozitivna, jer uvek ima i onih turista koji iz nekih razloga ne budu zadovoljni svojim izborom. 
 

Zato bi bilo dobro da pre donošenja zvanične odluke o tome da li ćete izabrati Potos za letovanje ili možda ipak Limenas, ili neko drugo mesto na ostrvu Tasos, nastojite da pribavite sve informacije o osobenostima konkretnog letovališta. Samo tako možete biti sigurni da ste doneli pravu odluku, jer ćete izabrati upravo ono mesto koje u potpunosti odgovara vašim potrebama.


Privatan smeštaj i apartmani u Limenasu

Za posetioce našeg sajta u ponudu apartmana u Limenasu uvrstili smo isključivo kvalitetan smeštaj. Pogledajte OVDE.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu