Posidi, Kasandra
07/02/2019 Tekst ažuriran 11/11/2020 Iskustva 2

Posidi je primorsko mesto na jugozapadu poluostrva Kasandra na Halkidikiju, udaljeno oko 100 km od Soluna. Ime je dobio po grčkom bogu mora Posejdonu kome su posvećeni svetionik i hram koji se ovde nalazio.

Posidi, Kasandra plaže

Gradska plaža u Posidiju je uska, dugačka i peščano-šljunkovita. Ulaz u more je preko kamenih ploča, ali odmah posle njih se nastavlja sitan pesak. Taj deo mora je plitak tako da deca neće imati problema sa ulaskom u vodu. More je izuzetno čisto. Postoji nekoliko beach barova i taverni. Ležaljke se dobijaju uz naručeno piće, a ima i dosta prostora za sopstvenu plažnu opremu. S obzirom na dužinu plaže, čak ni u sezoni nema prevelike gužve. Plaža Posidi je u potpunosti uređena, tako da ima i dovoljno tuševa, kabina za presvlačenja i toaleta.

Gradska plaža u Posidiju se prostire sve do istoimenog rta koji je od mesta udaljen par kilometara, a zatim se nastavlja sa druge strane rta sve do mesta Skala Furka. Rt Posidi predstavlja veliku atrakciju ovog područja. To je peščani sprud koji zalazi u more, a zbog plime i oseke plaža stalno ima drugi oblik. More je često sa jedne strane mirno, a sa druge strane ima talasa. Voda je topla, bistra i prozirna, ima tirkiznu boju, a pesak je veoma svetao, tako da ceo ambijent izgleda jako lepo. 

Ovaj deo plaže nije uređen tako da možete uživati u netaknutoj lepoti, ali ne zaboravite da ponesete vodu, hranu i svu opremu koja vam je potrebna za plažu. Zbog velikog rizika da se zaglavite u pesku, ne treba automobilom ići do kraja, već se morate parkirati otprilike kilometar ranije, i nastaviti pešačenje do vrha spruda. Hodanje može potrajati i oko pola sata i nije baš jednostavno,  s obzirom na to da vam noge konstantno upadaju u pesak i nigde nema hlada, ali na kraju se isplati. Tu se nalazi i svetionik iz 19. veka koji je okružen malim cvetnim vrtom, kao i ostaci Posejdonovog hrama.

Sa druge strane rta prostire se plaža Egeopelagitika. To je uređena dugačka i široka plaža sa sitnim peskom i izuzetno čistom vodom, kao i brojnim sadržajima. Ovde se nalazi poznati Cocus beach bar, gde se tokom vikenda celog dana pušta muzika, tako da je izuzetno popularan među mlađom populacijom. 

Osim ležaljki i suncobrana, koje se dobijaju uz piće, u okviru bara se nalaze i restoran brze hrane, igraonica za decu i veliki besplatan parking. Na ovoj plaži su dostupni i različiti rekreativno sportski sadržaji, tako da se možete baviti sportovima na vodi.

Sadržaji u Posidiju

Odmah iznad gradske plaže u Posidiju nalazi se šetalište sa palmama, prepuno taverni i kafića. Svi restorani su uz obalu, tako da ćete imati prelep pogled na more gde god da se smestite. S obzirom da je Posidi veoma malo i mirno mesto, nema mnogo sadržaja. Postoji pekara, suvenirnica i nekoliko prodavnica dok noćni život nije toliko zastupljen. Noćnih klubova nema već samo nekoliko kafića, što je prednost za one koji žele miran odmor, jer ne postoji nikakva buka tokom večernjih časova.

Ukoliko tokom letovanja u Posidiju želite da posetite neko mesto koje ima više sadržaja, na 7 km udaljenosti je Skala Furka, a par kilometara dalje i letovalište Siviri. Oba mesta imaju čistu plažu, toplo more i lepo šetalište, tako da mogu biti odličan izbor ukoliko želite da na jedan dan promenite plažu, a da pritom ne provedete mnogo vremena u vožnji.


Postoji nekoliko zanimljivih lokacija koje možete obići u okolini, kao što su ostaci drevnog mesta Mendi. Ovaj grad su osnovali doseljenici iz Eritreje, pretpostavlja se u 9. veku pre nove ere. Bio je izuzetno bogat i napredan grad sa razvijenom trgovačkom funkcijom. Poznat je i po mendejskom vinu, koje se prodavalo u specijalnim amforama. Ovaj antički lokalitet se nalazi u mestu Kalandra, par km udaljenosti od Posidija.

Afitos se nalazi na 20-ak min vožnje od Posidija. To je tradicionalno grčko selo sa autentičnim izgledom i specifičnim ambijentom, poznato po uskim kaldrmisanim ulicama i muzejom koji se nalazi u staroj kamenoj kući koja potiče iz 1889. godine. U centru sela se nalazi crkva svetog Dimitrija, i to je jedina crkva na Halkidikiju koja ima izgled bazilike sa kupolom.

Na 20-ak kilometara udaljenosti su i termalni izvori u banji Loutra. Ovde se u moru nalaze izvori tople vode, koja povoljno utiče na različita oboljenja, a postoji i uređen spa centar sa đakuzijem, saunom, hamamom i otvorenim bazenom.

Od izleta se možete još odlučiti i na obilazak Soluna, posetu akva parku Waterland, odlazak na Meteore i krstarenje brodom oko Svete Gore.

Ako vas zanima obilazak drugih plaža, nisu daleko ni mesta na istočnoj obali popularna kod naših turista - Polihrono, Hanioti i Pefkohori. A ukoliko ste ljubitelji noćnih izlazaka i provoda, možete posetiti Kaliteu, koja ima dosta diskoteka i klubova, tako da uveče privlači veliki broj mladih posetilaca.

Preporuka smeštaja Posidi, Kasandra: apartmani, vile, hoteli

Ukoliko vam je potrebno mesto za mirno letovanje, sa prelepim i čistim plažama, slobodno se odlučite za Posidi. Posebno se preporučuje porodicama sa decom i ljudima kojima je potreban mir i opuštanje. Ali takođe, ako volite malo aktivniji odmor sa obilaskom različitih mesta, nemojte se plašiti da će vam biti monotono: Posidi ima odličan položaj za obilazak Kasandre tako da bez mnogo napora možete da istražite celo poluostrvo.

Posidi mapa

Napiši komentar
2424 Sladjana Acimovic   07/07/2019
Postovani, Da li imate slobodnih 1/2 soba u privatnom smjestaju u terminu od 18 jula? Pozdrav
2426 GrckaInfo.com   07/07/2019
Poštovana Slađana, našu preporuku za smeštaj u mestu Posidi pogledajte ovde https://www.grckainfo.com/hotels/search/greece/posidi-kasandra/150?checkin=07%2F02%2F2019&checkout=08%2F02%2F2019


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu