Perea - letovanje blizu Soluna
02/02/2019 Tekst ažuriran 24/06/2019 Iskustva 7

Ukoliko tražite mesto do kog nećete morati dugo da putujete iz Srbije, blizu je Soluna, a pritom nije klasično turističko letovalište koje “živi” samo tokom sezone, Perea može biti vrlo dobar izbor za letovanje.

Perea je predgrađe Soluna i pripada oblasti Thermaikos. Nalazi se na južnoj obali Solunskog zaliva, na 20-ak km udaljenosti od centra Soluna, a 10-ak km od aerodroma u Solunu.

Kao što je slučaj i sa druge dve zajednice u opštini Thermaikos (Agia Triada i Nei Epivates), naselje Perea je nastalo dolaskom izbeglica iz Male Azije i Istočne Trakije 1923. godine nakon Grčko-turskog rata. Danas je Perea jedno od pregrađa Soluna koje se najbrže razvija, i sve više ljudi odlučuje da se preseli tamo, zbog čega nažalost dolazi do manjka odgovarajuće infrastrukture koja to može da isprati.

Plaža Perea

Plaža u Perei je veoma dugačka, na nekim mestima šira, a na nekim uža, sa sitnijim peskom. Voda je čista i topla. Ipak, može se desiti da je pesak zamuti kada ima vetra, a more ponekada nanese morsku travu, tako da ne treba očekivati kristalno tirkiznu boju vode. Plićak je dugačak, što plažu čini pogodnom za decu i neplivače. Ležaljke i suncobrani se ne naplaćuju ukoliko se poruči piće. 

Duž cele plaže prostire se uređeno šetalište koje je spojeno sa mestom Nei Epivates, tako da možete uživati u dugim šetnjama. Svuda usput se nalaze brojni kafići, restorani i taverne, koji posebno ožive vikendom, kada ovde dolazi veliki broj Grka iz Soluna. Postoji veliki park za decu, kao i biciklistička staza.

Našu preporuku za smeštaj u mestu Perea pogledajte OVDE.

Perea snabdevanje

Kada je u pitanju snabdevanje, sigurno možete naći sve što vam je potrebno. Od supermarketa, tu su poznati lanci Lidl i grčki Masutis, a postoji i dosta manjih prodavnica, pekara, poslastičarnica i radnji sa brzom hranom. Jednom u toku nedelje je i pijačan dan, kada se izlažu lokalni autentični proizvodi. 

Takođe, s obzirom da ovo nije klasično turističko mesto već grad sa dosta stanovnika koji ima sadržaje tokom cele godine, na raspolaganju imate i apoteke, butike, knjižare i sve druge radnje koje bi vam mogle zatrebati, kao i dom zdravlja i bolnicu. 

Mesta za kupovinu u Solunu pogledajte OVDE.

Šta posetiti u blizini

Čak i ukoliko ne dolazite na letovanje automobilom, Solun je dostupan na više načina. Gradski autobus ide na svakih pola sata. Postoji i brodić koji ide na svakih sat vremena i vožnja traje oko pola sata po ceni karte od 3€ za osobu u jednom smeru. U slučaju da želite da posetite tržni centar, 12 km od Perea je udaljen Mediteranean Cosmos. To je ujedno i prva stanica na kojoj staje autobus, nakon čega nastavlja do centra Soluna. 

Ako letujete sa decom, takođe na samo nekoliko kilometara udaljenosti nalazi se veliki akva park Waterland, pa ne propustite da ih odvedete tamo. I naravno, iskoristite priliku da uživate u brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima i atrakcijama Soluna.

Ne propustite da posetite svakako ni Srpsko vojničko groblje Zejtinlik u Solunu.

Osim odlaska do Soluna, boravak ovde možete iskoristiti i da odete na izlete do Meteora, kao i na krstarenje oko Svete Gore. Ukoliko vas interesuju istorijske znamenitosti, na 70-ak km udaljenosti od Soluna nalazi se arheološki lokalitet Vergina. Ovde je 1977. godine Manolis Andronikos (grčki arheolog) otkrio grobnice makedonskih kraljeva, a među njima i grobnicu Filipa II Makedonskog. Vergina je 1996. godine upisana na UNESCO-vu listu Svetske baštine u Evropi.

Ukoliko iz mesta Perea krenete na stranu u suprotnom smeru od Soluna, možete obići plaže u mestima Nei Epivates i Agia Triada, zatim selo Angelohori i malo ribarsko mesto Nea Mihaniona. Par kilometara dalje je i Epanomi, gde posebnu atrakciju predstavlja potopljeni brod koji se može videti sa plaže, a u blizini je i peščani sprud sa Fanari plažom, koja se smatra jednom od najinteresantnijih plaža severne Grčke.

Halkidiki je od mesta Perea udaljen 60-ak kilometara pa ako volite aktivniji odmor možete letovanje u Perei iskoristiti i da obiđete neke od poznatih plaža Kasandre i Sitonije.

Perea mapa


Napiši komentar
2128 Marina Djordjevic   11/02/2019
koje su cene smestaja?
2196 Danijela Mancic   17/04/2019
Postovani,kazite mi koliko je smestaj u pocetkom jula za dve odrasle osobe...Hvala
2208 Ivan jovanovic   24/04/2019
Prelepo mesto ne samo leti vec cele godine.Ima sve i josh je na moru.Solun na 20km.aerodrom 7km.More nije tirkizno ali je toplo i lepo.Najlepshi zalazak sunca je u Perei.Perea je u ekspanziji jer retko ko zna za to mesto.
2209 Stefan   24/04/2019
Cene smestaja su nesto jeftinije nego na halkidikiju sitoniji i ostrvima.U jeku sezone se moze naci manji apartman od 30e-100e dan zavisi od pozicije.Ako ste blizu centra i blizu mora malo je skuplje kao i svuda.I da ako idete ka agia trijadi plaza je uza i nema puno kafica i radnji a u samoj perei imate sve od igle do lokomotive.Grad zivi preko cele godine ima oko 30 hiljada stanovnika blizu je soluna na 15min.kolima cene po kaficima u bobosu cedjena 1.7e.burger 2e.giros 2.2e.na samoj plazi cedjena 4e.kisela voda 2.5e.Hrana je extra narochito riba.Mesto idealno i za odmor i za skitnju
2587 Ivana ilic   06/08/2019
Postovani, od 14 do 25 08 dvokrevetni apartman i cena.. hvala
2695 Jelena Knezevic   21/09/2019
Zdravo Interesujeme rentiranje na duze .. Budite slobodni da mi se javite Viber 6981821377
4462 Milodarka Braletić   25/06/2022
Koja naša agencija organizuje letovanje uPerea ili okolina?


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu