Peloponez: Mistična Monemvasia
10/03/2019 Tekst ažuriran 11/11/2020 Iskustva 2

Kada se priroda poigrala i odlučila da nagradi Grčku lepim i neobičnim reljefom, rodio se gradić Monemvasia.

Monemvasia je mali grad koji pripada okrugu Lakonija u oblasti Peloponez i nalazi se na ostrvcetu koje je povezano kopnom kratkim nasipom. Ostrvo je odvojeno od kopna zemljotresom koji se dogodio 375. godine.

Čitavo područje se sastoji od velike visoravni visoke oko 300 m na kojoj je smeštena srednjovekovna tvrđava, glavni simbol mesta Monemvasia.

Od glavnog grada Atine ovaj lep gradić je udaljen oko 300 km, povezan je autobuskim linijama koje imaju nekoliko polazaka dnevno, a put traje oko četiri i po sata. Od prelepog grada Nafplio na Peloponezu, Monevasia je udaljena 195 km.

Ono što grad Monemvasia čini najprivlačnijim jeste to što pruža priliku turistima da uživaju u drevnim lokalitetima i osete srednjovekovnu atmosferu, a sve to u kombinaciji sa modernim sadržajima. Takođe se smatra vrlo romantičnim i bajkovitim mestom, idealnim za parove, pa je samim tim Monemvasia čest izbor destinacije parovima koji proslavljaju medeni mesec.

Ime grada Monemvasia potiče od grčkih reči „mone“ i „emvasia“ što u prevodu znači „jedan ulaz“, s obzirom na to da je jedini pristup sa kopna preko nasipa. Često se naziva i „Gibraltar istoka“ pošto je vekovima bio važna luka Lakonije. Monemvasia je podeljena na dva naselja: Palea (stara) Monemvasia (naziva se još i Kastro), srednjovekovni gradić uklesan na obroncima stena, i Nea (nova) Monemvasia, moderno naselje sa turističkim sadržajima. 

Palea Monemavasia je naziv za tvrđavu kao i za okolna područja. Tokom 6. veka, kada su Avrani napali Grčku, Lakonci su ovde sagradili tvrđavu radi zaštite kao i drveni pokretni most. Tvrđava se sastoji od „Gornjeg grada“, koji je prvi sagrađen na vrhu stene i sada je napušten, i „Donjeg grada“ sa kamenitim i krivudavim ulicama. 

Ako u Monemvasiju dolazite automobilom, imajte na umu da su ulice u ovom delu veoma uske i moguć je samo pešački saobraćaj. U tom slučaju automobil možete ostaviti ispred ulaza ili u području Nea Monemvasie odakle se do tvrđave stiže za 20-ak minuta šetnje.

Ovde se takođe nalaze brojne antičke crkve, kao što su Agia Sofia, Agios Nikolaos, Panagia Chrissafitissa i Panagia Myrtidiotissa, koje kombinuju elemente vizantijske i venecijanske umetnosti. Najveća i najznačajnija crkva je katedrala Hrista Elkomenosa iz 13. veka. 

Od znamenitosti u gradu Monemvasia se još nalaze i kuća poznatog grčkog pesnika Yannisa Ritsosa, kao i Arheološki muzej, a uz samu obalu je svetionik. Osim istorijskih građevina postoji i nekoliko barova i restorana koji imaju predivan pogled na more, kao i suvenirnice i zanatske radnje. Celo staro gradsko jezgro sa tvrđavom se nalazi na listi kulturne baštine UNESCO-a.

Nea Monemvasia, poznata još i kao Gefira, je novo naselje koje se nalazi pre nasipa preko kojeg se ulazi u stari deo. Ovde se nalaze svi sadržaji potrebni turistima: brojne mogućnosti za smeštaj, prodavnice, dosta taverni, kafića i barova od koji neki nude odlične mogućnosti i za noćni provod. U nekoj od taverni obavezno probajte tradicionalne slatkiše od badema (Kourabiades) i uživajte u slatkom vinu „Malvazija“ koje se ovde proizvodi, da biste proverili da li opravdava svoj drugi naziv - „nektar plemstva“. Od novog dela postoji i usluga mini busa koji ima česte polaske do starog dela grada, u slučaju da ne želite da pešačite.

Plaža Kakavos je najbliža novom delu grada, nalazi se sa leve strane mosta i ima pogled na tvrđavu. Duga je oko kilometar, pokrivena kamenčićima, a voda je izuzetno čista. Na obali ima nekoliko taverni i kafića. 

Na otprilike 2 km udaljenosti od grada je smeštena plaža Pori, jedna od najdužih plaža na Peloponezu. Ovo je peščana, organizovana plaža, sa ležaljkama i suncobranima, i sa mogućnostima za bavljenje aktivnostima i sportovima na vodi. Iako je selo koje se nalazi u blizini delimično sačuvalo tradicionalnu atmosferu, turisti ipak mogu naći sve potrebne sadržaje, poput marketa, rent a car agencija i široke ponude restorana i kafića. 

Još neke lepe plaže koje se nalaze u okolnim selima su Xifias, Ampelakia i Kastraki, i udaljene su 5 do 6 km od Monemvasie. Možete se kupati i u starom delu grada na malim plažama Kourkoula i Portelo. Kourkoula se nalazi na putu do tvrđave i zapravo podseća na bazen, pošto je prirodno zaštićena sa svih strana. Portelo se nalazi unutar same tvrđave i to je malo, usko mesto za kupanje ispod zidina.

Napiši komentar
4085 Miroslav   22/10/2021
Bili tamo 2018. Fenomenalno izgleda. Vredi otići i videti. Peloponez je fantastičan.
4087 Milos   24/10/2021
Bio tamo davne 1984 godine po preporuci jednog lokalnog Grka sa Peleponeza, kada je turizam tamo bio u zacetku. Jedno od najlepsih gradica u Grckoj


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu