Parking u Solunu
10/04/2016 Tekst ažuriran 12/02/2024 Iskustva 11

Mnogi naši turisti koji svoj odmor provode na Halkidikiju, Solunskoj ili Olimpskoj regiji pa čak i oni koji se kolima vraćaju sa nekih od ostrva (kao što su Tasos, Lefkada, Kefalonija ili Krf), ne propuštaju da odvoje bar jedan dan svog letovanja za posetu Solunu. Pitanje koje ih uvek brine je gde parkirati kola i kako naći parking u Solunu.


Mnoge ulice u Solunu su slobodne za parking, naravno ukoliko nađete u njima slobodno mesto. Kao i kod nas, na početku svake ulice ili raskrsnice postoji tabla sa obaveštenjem da li je parking slobodan tj. besplatan, da li se plaća ili je zabranjen (ispred javnih ustanova, nekih od stambenih zgrada itd...).


U delovima grada koji ne pripadaju strogom centru, policija nije baš revnosna u proveri i naplaćivanju kazni, ali zato vodite računa kada su u pitanju ulice u strogom centru, jer se može desiti da vas kazne za nepropisno parkiranje.


Subotom od 16:00 do ponedeljka 08:00 kao i praznicima, parking je besplatan u Solunu.


Postoje 3 vrste parkinga: ulični parking, otvoreni javni ili privatni parking i parking garaže (natkrivene ili podzemne).
 

Parking na ulici


Parkiranje je moguće ako oznaka boje to dozvoljava i nema znakova zabrane. 


Plaćena mesta na ulici u Solunu označena su belom linijom. Označena su znakom "P", tablom sa informacijama i ograničena su na 4 sata.


Plave linije označavaju mesta stanovnika tog kraja (tj. zgrade) dok žute oznake označavaju zone za specijalna vozila. Na plavim i žutim mestima je zabranjeno parkiranje.


Otvoreni javni i privatni parking

Na otvorenim parkinzima u Solunu najčešće postoji osoblje koje govori engleski, jasno su istaknuti uslovi plaćanja i cene su razumne ako ostavljate automobil na nekoliko sati. 


Takva mesta uvek možete pronaći u blizini luka i važnih znamenitosti. Ponekad su čak i besplatna.


Parking garaže

U strogom centru Soluna i njegovoj neposrednoj blizini, na potezu od luke pa sve do Bele Kule postoji veliki broj privatnih garaža kao i nekoliko otvorenih parkirališta. 

Garaže su skuplje od parkinga na otvorenom, ali su cene fleksibilnije (po satu, dnevno, nedeljno, itd.). 


Korišćenje garaža se naplaćuje po satu, a cene se kreću od 3-5  po satu pa i više.


Cena parkinga u Solunu

U Solunu ne postoje fiksne cene parkinga. Obično cena zavisi od dela Soluna, blizine centra itd.


Na ulici: Treba uzeti u obzir da je parkiranje na ulici vremenski ograničeno. Tačnije, možete platiti samo 4 sata, a ako želite da ostanete duže nakon isteka 4 sata potrebno je ponovo platiti parking. Cena jednog sata je u proseku oko 1.70 €.


Na zatvorenim i otvorenim parkiralištima: Cena jednog parking sata počinje od 1,50 €. Ali ponekad se isti iznos može platiti i za nekoliko sati parkiranja.


U garažama: Cene parkinga u garažama se kreću od 3-5 €, a negde i više.


Kako platiti parking?


Jedan od načina je kupovina kartice za plaćanje na određeno vreme, prodaju se u kioscima za novine ili cigarete. Na ovim karticama morate da izgrebete tačno vreme za aktivaciju (kao na greb-greb kartici).


Parking možete platiti takođe u marketima i svim ostalim mestima na kojima postoji nalepnica sa logoom Thessi.gr - jednostavno navodeći broj sektora (piše na plavoj parking tabli), oznaku registarske tablice vozila i bez povratka u vozilo.



Na javnim parkiralištima je lakše: plaćate ih zaposlenom. Veliki parking placevi uvek prihvataju kartice i imaju osoblje koje govori engleski.


Preporuka zanimljive garaže u Solunu

Kada posećujemo Belu Kulu i od nje potez ka Aristotelovom trgu, ili na drugu stranu ka čuvenim Solunskim kišobranima i hotelu Makedonia Palace, automobil najčešće ostavljamo u garaži ΧΑΝΘ koja se nalazi na početku Tsimiski ulice (Tsimiski 138) i nedaleko od Bele Kule.


Lokaciju garaže ΧΑΝΘ pogledajte OVDE.


Ova garaža nije među jeftinijim, ali je bezbedna. Ono što mnogima može biti zanimljivo, a posebno mališanima (ukoliko nisu imali priliku da to vide ranije) je zanimljiv način parkiranja pomoću "robota". Automobil ostavljate na pokretnoj traci odakle on "sam ulazi u lift" i sam traži parking mesto. 




Kada dođete po auto i platite parking na recepciji, možete da sednete na klupicu, sačekate 2-3 minuta, a zatim vaš automobil ponovo izlazi iz lifta. Automatski dolazi na početnu traku gde ga preuzimate i nastavljate dalje.


Ključeve auta nosite sa sobom, ne ostavljate ih radnicima u garaži. U ovoj garaži prvi sat košta 4€, a svaki sledeći 1€ više. 

 


Napomena: ukoliko parkirate automobil na ulici ili bilo kom parkiralištu koje se ne nadgleda pomoću kamera ili ima čuvara, a u automobilu imate kofere, tehniku ili bilo šta vredno, treba da znate da postoji mogućnost obijanja vozila. Iz ovog razloga UVEK preporučujemo da svoj automobil parkirate u nekoj od solunskih garaža jer su najbezbednije.
 



Kako da pronađete gde se nalaze garaže i parking u Solunu
 

  • Otvorite na telefonu aplikaciju Google maps.
  • Ukucajte u polje za pretragu Thessaloniki parking.
  • Otvoriće vam se mapa sa lokacijama svih dostupnih parkinga u Solunu.

 

Ne propustite da pročitate i naše preporuke u tekstu Šta posetiti u Solunu za jedan dan.
Kao i tekst Gde naći parking u letovalištima Grčke.

 

Na našem vebsajtu Vas čeka raznolika i velika ponuda povoljnog smeštaja u Grčkoj.
 

Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.

 

Kompletna ponuda smeštaja u Grčkoj (na više od 180 destinacija)

Smeštaj sa sniženim cenama

Smeštaj Sitonija

Smeštaj Kasandra

Smeštaj Atos

Smeštaj Lefkada

Smeštaj Tasos

Olimpska i Solunska regija

Smeštaj Vrahos - Loutsa

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar
1672 Jadranka Pesevic Pajcin   03/06/2018
Koliko kosta parking na trgu Vardaris trebala bih kupiti bundu I cijena. Da li Ima mjesta?
2507 Jadranka Pesevic Pajcin   20/07/2019
Bunda kupljena.
3404 Nikola Tojagić   13/01/2021
Jadranka: Baš mi je milo, em drago 1f606
3405 Nikola Tojagić   13/01/2021
@Grčkainfo: Zaboravili ste da postavite parking u ulici Leoforos Nikis 11 (koordinate 40.63243362985048, 22.939777469730853). Parkirao sam tu poslednjih godina, u samom centru a nije preskup. Ne sećam se tačno cene ali je usluga OK1f44d
3410 GrckaInfo.com   14/01/2021
Dodato u mape, hvala na napomeni 1f60a
4556 MIJALKOV DUSKO   23/07/2022
dali je zavrsen parking kod aristotelivog trga tu odmah pored mora .
5045 Sandra Sandra   13/05/2023
Pozdrav, interesuje me da li je parkiranje u garazama potpuno bezbedno kad je u pitanju obijanje? Podrazumeva se da ne bismo ostavili ništa vredno vidljivo, ali ne bismo vadili stvari iz gepeka. Parkirali bismo na dva dana. Hvala.
5385 Milena Tychalas   18/08/2023
Postovani, da li ima koji slucajem neko ko zna da neka agencija ima povratak iz Edipsosa (Evija) u Srbiju sutra u bilo koje vreme? Ili mozda da kod nekog ko se vraca sutra u Sr ima jedno mesto u autu? Moram da stignem na sahranu u subotu, a nijedan redovni prevoznik sutra nema polazak?
5386 Darko Starkovski   18/08/2023
ukoliko odemo na dva dana, recimo Subota i Nedelja sa jednim spavanjem, mozemo li beaplatno nekud u Solunu parkirati auto posle 16 sati i gde? hvala unapred
5394 Dragan Bojic   19/08/2023
Treba da se pomene da u svim tim parkinzima i garazama traze da im ostavite kljuc od auta. Ako necete ne mozete parkirati.
5556 Radmila   12/02/2024
Zdravo svima. Koja je cena zatvorene garaže po danu u centru? Treba da prenocimo 1 noc u Solunu, npr. od 18h do 09h sutradan? Apartman koji smo rezerbisali nema parking.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu