Paralija
03/03/2016 Tekst ažuriran 03/03/2017 Iskustva 1

Paralija je jedno je od najposećenijih letovališta u Grčkoj, posebno popularno među mladima. Nalazi se na obali Egejskog mora, u podnožju planine Olimp.


Na ulicama možete čuti srpski jezik, kao da ste kod kuće.
Ovaj gradić nalazi se na manje od deset sati vožnje od Beograda, pa tako i ne čudi što veliku većinu čine srpski turisti. Iako je celo grčko primorje među najpopularnijim destinacijama poslednjih godina za turiste iz Srbije, čini se da nigde ne preovladavaju u tolikoj meri Srbi i srpski jezik kao u Paraliji. Iz tog razloga, u ovom mestu nemate osećaj da ste otišli u inostranstvo.

Na plaži, ulici, kafićima, u vodi, svuda se može čuti srpski jezik. Najčešće registarske tablice automobila su Beograd, Zaječar, Niš, Leskovac, Jagodina, Vranje. Na svim zgradama postoje natpisi na srpskom: „Imamo apartmane“. Većina meštana Paralije priča srpski. Neko više, neko manje, ali čak i Afrikanci koji tu rade, znaju srpski.

Temperatura vazduha u julu je 32 stepena, a mora oko 25 stepeni. Paralija nudi sve moguće vrste smeštaja, od privatnih apartmana i vila do luksuznih hotela, a sve to mnogo jeftinije nego u drugim grčkim letovalištima.


Noćni život u Paraliji

Paralija je idealno mesto za tinejdžere i mlade ljude željne provoda. Postoje brojne diskoteke, a kafići duž obale takođe rade noću. "Event" je popularna diskoteka u kojoj se organizuju takmičenja mis mokre majice i pušta se raznovrsna muzika. "Kaza la note" po mnogima je najbolja diskoteka u okrugu Pierije, prostrana je i često se ogranizuju tematske večeri, kao i večeri kada dame ulaze besplatno. "Omilos" je diskoteka u kojoj se možete provesti uz popularnu srpsku muziku. Često se organizuju žurke na plaži, a posećuju ih uglavnom tinejdžeri koji se ovde ludo zabavljaju.

Za one koji bi da probaju jela grčke i internacionalne kuhinje idealan je kafe restoran "Paralija" gde su cene ručka oko 12 evra. Bilo da se nalazite u baru, restoranu, kafeu ili klubu, ne bi trebalo da propustite da naručite neko vino iz centralne Grčke koje je izuzetno kvalitetno i ukusno.

Za ljubitelje kupovine ovde postoji mnoštvo prodavnica najrazličitijih stvari, od suvenira do kože i bundi, a zlato je posebno jeftino. 


Plaža u Paraliji i okolnim mestima

Postoji mnoštvo malih plaža do kojih možete stići pešice ili biciklom koji se iznajmljuje na ceo dan. Protežu se na obali dugačkoj oko 10 km. Pesak na plažama je zlatnožut, a duž cele obale su kafići, taverne i barovi koji nude osveženje i grčke specijalitete, a takođe puštaju i muziku. Plaže Leptokarija, Korinos, Pantelejmon i Platamonas najpopularnije su na ovom delu obale Egejskog mora. Na ovim plažama možete da uživate u vodenim sportovima kao što su surfovanje ili skijanje na vodi.

Kad je već reč o plaži, trebalo bi pomenuti i ljude iz Afrike i Azije, koji tu „rade“ - prodaju torbe, naočare, satove, slike, ukrasne predmete. Sa druge strane, Azijati nude kratkotrajne tetovaže i masaže, koje rade na licu mesta, na plaži, na peškiru ili u ležaljci. 


Izleti iz Paralije

Poseta Solunu je vrlo interesantna. U ovoj velikoj luci i dugom po veličini i značaju gradu u Grčkoj nalazi se pravo bogarstvo istorijskog nasleđa, kulturnih atrakcija i mesta za odličnu zabavu. Šoping je jedan od dobrih razloga zbog kojeg bi trebalo otići u Solun. U njemu se nalazi srpsko groblje Zejtinlik na kojem su sahranjeni borci iz Prvog svetskog rata.

Oni koji se odluče da krenu na ovu stranu ne bi smeli propustiti da odu u Waterpark – vodeni park nedaleko od Soluna koji pokriva površinu od 150.000 m2. Waterpark je zabavni park sa mnoštvom interesantnih aktivnosti poput tobogana, vodopada, fontana i različitih bazena. U okviru vodenog parka postoji i zoološki vrt kao i tim animatora za decu. Park se nalazi u malom mestu Tsagarades na izlazu iz Soluna prema Halkidikiju.

Preporučujemo i da posetite grad Katerini. Vrlo mlad grad sa oko 60.000 stanovnika. Grad je vrlo lep, a položaj mu je još lepši. Naime, nalazi se 6 km od obale mora, a u blizini su bitna arheološka mesta poput antičkog grada Diona iz V v.pne. i Venecijanskog zamka u Platamonu.

Iz Katerinija polaze autobusi za planinu Olimp čije podnožje je udaljeno 20 km od centra Katerinija. Olimp je čuveno stanište bogova, a izdiže se 2.919 m iznad nivoa mora i najviša je planina u Grčkoj. Najviši vrh se zove Mikitas. Olimp se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićenih oblasti.

Jedan od najlepših izleta na koji se može otići iz Paralije je poseta planini i poluostrvu Atos. Ovo je tzv. Sveta planina, najveći kompleks pravoslavnih manastira i najsvetije mesto u Grčkoj. Atos ima poseban politički status – on je Autonomna manastirska država Svete planine, a priroda Atosa je divna.

Letovanje u Paraliji je dobra prilika da se posete i Meteori. To je posle manastira planine Atos najveći kompleks pravoslavnih manastira u Grčkoj. Manastiri koje su izgradili monasi veličanstveno stoje na vrhovima stena i litica. Ove stene se nalaze na severozapadnom obodu ravnice Tesalije, blizu reke Penejos i planine Pindus.

Napiši komentar
2248 Ivana Andjelkovic   18/05/2019
Da li imate slobodan termin od 20 jula?


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu