Paksos i Antipaksos - biseri Jonskog mora
03/04/2016 Tekst ažuriran 25/06/2023 Iskustva 1

Paksos i Antipaksos tj. Paksi i Antipaksi sa 2.300 stanovnika predstavljaju najveća ostrva u blizini ostrva Krf. Smešteni su južno od Krfa i do njih svakodnevno možete stići trajektom sa Krfa ili iz Parge.


Interesantna su kao jednodnevna destinacija za izlete, ali ipak za one koji traže letovanje u Grčkoj bez prevelike gužve i aktivnosti, ova ostrva predstavljaju pravo mesto za odmor i relaksaciju, daleko od tokova masovnog turizma.


Ostrvo Paksos

Prelepo ostrvo Paksos se nalazi 14 kilometara južno od Krfa i 20 kilometara istočno od Parge na kopnenom delu Grčke. Paksos se prostire na površini od oko 19 kvadratnih kilometara i jedno je od grupe slikovitih ostrvaca smeštenih u Jonskom moru.

Paksos nema aerodrom, tako da se do njega može stići samo trajektom te je stoga bio u mogućnosti da se zaštiti od obeležja modernog turizma. 

Paksos je ostrvo beskonačnih maslinjaka, dok je Antipaksos jedan veliki vinograd. Istočne obale ovih ostrva su blage u odnosu na zapadne obale koje su oštre i strme, sa pećinama, lukovima i liticama.
 

Pridružite nam se u Facebook grupi "Grčka Info" - kliknite OVDE


Glavni grad Paksosa je Gaios, slikovito naselje izgrađeno oko luke koju štite dva mala ostrva: Agios Nikolaos i Panagia. Na severnoj strani se nalazi mesto Laka, a na istočnoj strani je veoma ljupko mesto Logos.

Otkrićete da je ovde tempo života još uvek spor i vrlo opuštajući sa istinskim prijateljskim grčkim gostoprimstvom u svom najboljem izdanju.

Paksos ima stalno stanovništvo od oko 2.300 stanovnika.


Gaios se nalazi na jugu ostrva i najveći je grad, ali je i dalje u velikoj meri radnička ribarska luka s čamcima vezanim u luci. Kada se približavate Gaiosu sa severa prolazite kroz prelep prilaz gledajući na ostrva Panagia i Agios Nikolaos.


Laka je drugo po veličini mesto i nalazi se na severnom kraju ostrva. Zaliv je spektakularan i veoma je popularan za vlasnike brodova koji žele da ostanu na ostrvu dan ili dva.


Logos je vrlo ljupko mesto sa lukim na koju gledaju taverne i mali barovi. To je sjajno mesto za miran boravak i omiljeno je mnogim posetiocima.


Ostrvo Antipaksos

Samo oko 2 kilometara južno od Paksosa je ostrvce Antipaksos, još manje i gotovo nenaseljeno, a umesto maslinjaka ovde se nalazi mnogo malih vinograda o kojima se brinu porodice sa Paksosa, od kojih neke imaju i kuće na Antipaksosu. Vino sa Antipaksosa se može kupiti u lokalnim prodavnicama na Paksosu ili u tavernama na Antipaksosu i Paksosu, koje svakako treba probati.


Na Antipaksosu ne postoje prodavnice, kafići, marketi... Ovde postoji more, priroda i turisti koji sa okolnih ostrva dolaze na jednodnevne izlete.


Postoje dve glavne plaže na severnom kraju Antipaksosa, Vrika i Voutoumi.

Obala na plaži Vrika je peščana, dok je obala na plaži Voutoumi šljunkovita, ali pod nogama u vodi je beli pesak. Na Antipaksosu su neke od najboljih svetskih bistro plavih plaža za kupanje i ronjenje, a bezbedne su i za decu. Južno od ove dve plaže postoje i mnoge manje privatnije uvale do kojih se može doći bez mnogo poteškoća.


Kako stići na Paksos

Većina posetilaca stiže na Paksos brodom sa ostrva Krf koje se nalazi severno od Paksosa.

Na Paksosu ne postoji aerodrom tako da posetioci moraju doći do Paksosa ferijem ili sa Krfa ili iz luke Igumenitsa na kopnu. 


Izlet brodićem iz Parge na Paksos i Antipaksos

Brodićem Kapetan Kuka koji polazi iz Parge u 10 sati, svakodnevno se krstari do dvadesetak minuta plovidbe do Paksosa i Antipaksosa. 


Na zapadnoj obali Paksosa se dolazi neposredno do Plavih pećina gde se odvažniji kupaju uplivavajući u pećine i isplivavajući na njihovom drugom kraju. Nedaleko od njih je prelepa snežno bela plaža sa čuvenom tirkiznom bojom mora gde se brod usidrava radi kupanja.

Nakon kupanja se kreće u naselje Gaios sa autentičnim slikovitim kućama uz obalu, gde se ostaje oko 4 sata. 

Ako imate sreće, možda ćete tokom krstarenja ugledati delfine. U Pargu se stiže oko 19 sati.


Cena izleta je 20-25€ po osobi dok se za decu do 10 godina ne naplaćuje. Na žalost, neke naše agencije naplaćuju za decu pola karte, pa je bolje pregovarati direktno u luci.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!
Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke
Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj
Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani
Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar
2198 Zoran   18/04/2019
Da li na Paxosu postoji uredjeni kamp i koji je to, kao i da li se sa trajektom i kolima moze doci na ostrvo i odakle kreću ti trajekti, kao i njihova cena? Hvala


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu