Ostrvo Krit: informacije i video
07/03/2016 Tekst ažuriran 03/02/2024 Iskustva 0

Svi oni kojima je aktivni godišnji odmor draži od pustog izležavanja na plaži, složiće se da je Krit, najveće grčko ostrvo, dugačko čak 250 kilometara, idealno mesto za zadovoljavanje svih avanturističkih apetita. 


Krit je ostrvo smešteno na krajnjem jugu Egejskog mora, tako da dok se s jedne strane ostrva kupate u evropskim vodama, Libijsko more s druge strane ostrva vas podseća na blizinu afričkog kontinenta. 
Grci često Krit vole da zovu "malim kontinentom". Pogledaju li se prirodne raznolikosti koje ostrvo pruža, gotovo da bi se moglo i poverovati u to. Kanjoni i planine, brdovita unutrašnjost, zelene doline i prekrasne peščane plaže. 



Blaga klima, sa više od 300 sunčanih dana godišnje, omogućila je ostrvu dugu turističku sezonu, koja započinje već u martu, a završava tek u novembru. Ali Kritu ne nedostaje ni zimski turizam - planinski lanac s najvišim vrhom Psiloritis, koji se nalazi na 2.456 metara nadmorske visine, prava je oaza za ljubitelje skijanja.


Korisne informacije o Kritu

Na Kritu obavezno posetite Lassithi Plateau, sa svojim brojnim vetrenjačama, kao i Diktaion Antron, pećinu u kojoj je po legendi rođen Zevs. Ukoliko ćete se voziti po ostrvu, osetićete miris žalfije gotovo svuda. Ona je, uz majčinu dušicu, postala i prepoznatljiva biljka ovog kraja, a od žalfije se pravi i odličan med.

Pripazite na dvokratno vreme prodavnica, a i kafići se ujutro otvaraju nešto kasnije nego kod nas. Prodavnice u turističkoj zoni otvorene su bez pauze do kasnih večernjih sati.

Ukoliko planirate da Krit posetite u proleće, mogli biste se upoznati sa Notosom, jakim vrućim vetrom koji duva iz Afrike i često zna nositi crvenkasti pesak.

Na Kritu se nalazi Samaria, klanac dugačak 16 kilometara, od čega najveći deo prolazi kroz Nacionalni park Samaria.

Od crkvenih hramova izvan većih mesta svakako treba posetiti manastir Arkadi i manastir Panagia Kera.


Noćni život na Kritu

Ukoliko rano ujutro prošetate gradom, delovaće vam mrtvo. Oko 10 sati se počinju otvarati prve radnje, a oko podne prvi turisti iz hotela kreću prema plažama. Ipak, uprkos hiljadama turista koji svakodnevno stižu na ostrvo, plaže nisu pretrpane.
Ali zato nakon 22 h jedva da možete proći ulicama grada. Noć mami na ulice i lokalno stanovništvo i mnogobrojne turiste. Noćni barovi se otvaraju oko 20 h, a zatvaraju oko 8 h ujutro. Zabave ne nedostaje - bilo da ste ljubitelj tradicionalne grčke muzike, bilo da slušate rock, pop ili techno.

Najpoznatija mesta za izlaske su Hersonisos i Malia, dok je Heraklion nešto mirniji. Malia je inače poznata po prekrasnim peščanim plažama uz koje se pruža i brojna dodatna zabava, a uz glavni put od mesta do plaže smeštene su brojne diskoteke.

U Hersonisosu je većina noćnih klubova i barova na plaži smeštena uz samo more i šetalište, dok se jedan deo nalazi i na glavnom gradskom putu. Ovde ćete sresti mlade iz celog sveta.
U Hersonisosu se ističe nekoliko klubova, Matrik, verovatno najbolji klub u gradu u kojem često gostuju ugledni DJ-evi, zatim Amnesia, s nešto dužom tradicijom i Status.


Plaže na Kritu

Plaža oko Hersonisosa ima desetak, a krenuvši od zapada prema istoku najpoznatije su:

• Plaža 1 (nije klasična plaža nego kamenje na kojem postoje ravni delovi za sunčanje), nudistička plaža (ne očekujte puno privatnosti, prolaznici mogu nesmetano da prolaze pored vas)

• Limanakia (skup uzastopnih peščanih plaža zapadno i istočno od gradske luke; zapadno je najveća plaža u mestu koja se prostire do hotela Kreta Maris, uvek je puna i na njoj su dostupni brojni vodeni sportovi; istočni deo počinje kod New York bara i dalje se plaža pruža skroz prema istoku do Silva Marisa)

• Zvezdana plaža (Star Beach aqua park, peščana plaža, dostupan bungee jumping)

• Nana Beach Hotel (peščana plaža, zaštićena od vetra)

• Stalis (odlična plaža, dostupna autobusom i taksijem, jer je nešto udaljenija od mesta) .

Gotovo sve plaže oko Herakliona su bogate sadržajem i skoro na svakoj ćete naći mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, a oko njih brojnu ponudu taverni, restorana i hotela.


Počevši od zapada prema istoku najpoznatije plaže su:

• Fodele (23 km zapadno od grada, pesak, obližnje mesto Fodele je rodno mesto "El Greka")
• Mononaftis (20 km zapadno)
• Agia Pelagia (16 km zapadno, zaštićena od vetra)
• Ligaria (15 km zapadno)
• Paliokastro (šljunkovita plaža)
• Ammoudara (5 km zapadno, dostupna autobusom i taksijem iz Herakliona).


Istočno od Herakliona nalaze se Florida, Karteros, EOT i Amnissos (8 km istočno, dugačak niz plaža, svaki deo drugog imena, brojni barovi na plaži, mogućnost transporta do grada), Kokkini Hani (12 km istočno, barovi na plaži, pesak, puno mladih, možda previše ležaljki), Gournes (17 km istočno), Gouves (18 km istočno), Analipsis i Anisssaras (20 km istočno) i Stalis (peščana plaža).


Atrakcije i znamenitosti

• Knosos – Ovo arheološko nalazište nalazi se 5 km jugistočno od Herakliona. U njemu se nalaze ostaci Minojske civilizacije, jedne od prvih civilizacija 
• Ostrvo Spinalonga - kolonija gubavaca
• Vai - jedino mesto u Evropi gde palme prirodno rastu
• Arheološki muzej u Heraklionu – Ovo je jedan od najbogatijih muzeja u Grčkoj. U njemu možete videti eksponate iz Neolita pa sve do Rimske imperije.
• Gportis – Nekadašnja velika Rimska prestonica.
• Festos – Arheološko nalazište, ostaci bogatog grada.
• Zamak Frangocastello – Venecijanski zamak iz 1371. godine, nalazi se nedaleko od Retimna.
• Klanac Samarija – Najduži i kažu najlepši klanac Evrope ukupne dužine 18 km.
• Matala - raj za hipike


Brodski i avionski prevoz do Krita

Trajektom iz Atine (luka Pirej) do Krita svakodnevno voze dve kompanije - Anek i Minoan. Anek vozi za luke Hania i Heraklion, vožnja traje 8,5 sati, a trajekti kreću u 21:00. Cene se kreću od 33 evra za palubu (35 evra ako idete za Heraklion), preko 39 evra za avionska sedišta do 99 evra za luksuznu kabinu (102 evra za Heraklion) .

Minoan trajekti voze pola sata duže, a voze za luku Heraklion. Cene za palubu su 40 evra, za avionska sedišta 52 evra, a najskuplja, luksuzna kabina je 115 evra. Za povratnu kartu dobija se 20% popusta, dok na četiri karte dobijete jednu besplatnu.

Pošto su cene podložne promenama, aktuelne popuste i ponude proverite na internet stranicama prevoznika.

Domaći letovi prema Kritu najčešći su na linijama iz Atine i Soluna. 


Rent a car na Kritu

Cene iznajmljivanja su povoljne i manji auto (npr. Fiat Punto, Renault Twingo, Opel Corsa) možete dobiti nedelju dana na korišćenje već za 150 evra. Ukoliko se odlučite za iznajmljivanje automobila, ovo su neka od okvirnih vremena koliko treba od jednog mesta do drugog: iz Herakliona do juga ostrva, oko 1,5-2 sata, do Agios Nikolaosa 1 sat, do Rethimna 1,5 sat, do Hanie 2 sata.


Smeštaj na Kritu i u Grčkoj

Na našem sajtu Vas čeka raznolika i velika ponuda povoljnog smeštaja u Grčkoj, možete je pogledati ovde.
 

Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.


Smeštaj sa sniženim cenama

Smeštaj Krit

Smeštaj Sitonija

Smeštaj Kasandra

Smeštaj Atos

Smeštaj Lefkada

Smeštaj Tasos

Olimpska i Solunska regija

Smeštaj Vrahos - Loutsa


Pratite nas i na Viber-u i budite u toku sa najboljim ponudama iz Grčke https://bit.ly/36LJ6xO

 

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!
Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke
Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj
Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani
Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja
Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu