Ostrvo Egina
18/03/2016 Tekst ažuriran 25/11/2019 Iskustva 0

Egina (Aegina) je jedno od ostrva u Saronskom zalivu, nadomak Atine u Grčkoj. Mnogi Atinjani imaju vikendice na ovom lepom ostrvu koja je savršeno odredište za one što žele prijatan odmor pored mora, a takođe i za obilazak ostrva.


Blaga mediteranska klima sa mnogo sunčanih dana privlači Atinjane- izletnike, ali i turiste iz celog sveta.
Najznačajnija mesta na ostvu su: glavni grad Egina na zapadu, selo Perdika na jugozapadu, Souvala na severu i na istoku Agia Marina.

Grad Egina ima mnogo znamenitosti, vožnja kroz grad kočijama je lep doživljaj i dobar način za uživanje u prizorima glavnog grada. U mestu ima mnogo zanimljivih građevina i neoklasičnih kuća, među kojima je zgrada prve grčke vlade, sirotište koja je osnovao prvi guverner Grčke Ioannis Kapodistrias, kuće vođa grčke revolucije, i kuće grčkih političara Spyridona Trikoupisa i Harilaosa Trikoupisa.

Na pristaništu možete posetiti malu belu crkvu Agios Nikolaos i obližnju crkvu Agios Dionysios koja je katedrala Egine. Na severnom kraju grada prateći put od luke nalaze se ruševine antičkog hrama Apollo.


Šta posetiti na Egini

Mesta i okolina na Egini su divni, tako da je veoma lep doživljaj istražiti ovo ostrvo. Zbog svog značajnog mesta u antici i dalje postoje mnogi antički lokaliteti, a među njima je najpoznatiji hram Athena Aphaia iz VI veka pre nove ere.

Takođe možete posetiti antički lokalitet na planini Oros gde se nalaze ruševine hrama Zevsa.

Grad Egina je veoma lep za obilazak, a tu je i vrlo zanimljiv arheološki muzej. Manastir iscelitelja i čudotvorca Svetog Nektarija Eginskog je takođe vrlo zanimljivo mesto za posetu. Ovaj svetac je sahranjen ovde i priča se da ima čudesne isceljujuće moći. Paleohora je napušteni vizantijski grad koji se takođe može posetiti. U Egini je i kuća u kojoj je Nikos Kazantzakis, jedan od najpoznatijih i najvažnijih grčkih pisaca, živeo nekoliko godina.

U gradu Agia Marina možete posetiti drevni hram Aphaea, u čijoj se blizini nalazi lepa plaža. Agia Marina je jedino mesto Egine koje privlači agencijski turizam zbog blizine Starog hrama i razvijene turističke infrastrukture. U mestu Souvala, 10 km od grada Egina, nalazi se čuvena Banja Souvala, kao i lepe plaže i brojni smeštajni kapaciteti.

Perdika je još jedan slikovit gradić Egine gde ćete naći lepe male taverne sa ribom pokraj plaže Marathonas. Palaeohora je stara prestonica Egine i u njoj se nalazi manastir Agios Nektarios. U ovoj oblasti su i  ruševine srednjovekovnog zamka.


Smeštaj Egina

Ukoliko želite da na ovom lepom ostrvu provedete vaš odmor, u Egini možete pronaći povoljne i kvalitetne apartmane i hotele po pristupačnim cenama. Proverite naše preporuke u pogledu smeštaja na Egini.


Šta raditi u Egini

Osim opuštanja na plaži, možete otići na jednodnevne izlete do Atine i okolnih ostrva. Takođe možete iznajmiti kočije kako biste se provozali kroz grad Eginu. Ostrvo Agistri je najbliže Egini. Prelepo letovalište na Peloponezu - Methana je udaljeno samo 20 minuta vožnje brodom, a malo dalje se nalazi i zeleno ostrvo Poros, takođe idealno za jednodnevni izlet.


Egina plaže

Plaže na Egini su veoma lepe. Agia Marina je verovatno najpopularnija, jer je dugačka i peščana. Takođe je pogodna za decu, a ostale plaže se nalaze u mestima Marathonas, Suvala, Vagia i Perdika.

U mestu Kypseli se možete kupati na plažama Kavouropetra i Leonti. Isto tako u gradu Egina postoje neke veoma lepe plaže. Jedna prema hramu Apollo, a ostale prema drugoj strani grada.


Ostale informacije o Egini

U gradu Egina postoje mnogi mali barovi i klubovi. U ovim klubovima pušta se i grčka i strana muzika, a možete birati između mirnih ili užurbanijih mesta.

Postoji lokalni autobus kojim možete obići ostrvo, kao i taksi i vozila za iznajmljivanje. Takođe, mali brodovi idu do nekih od plaža. U gradu možete šetati ulicama i istražiti skrivene atrakcije kao što je pijaca ili male prodavnice skroz duž pešačke zone. U blizini ribarnice postoje mnoge taverne, restorani i kafeterije.

Pojedine lokacije mogu se obići na konju ili magarcu.


Kako stići do Egine

Egina je udaljena samo sat vremena vožnje brodom od Pireja, a 30 minuta hidrogliserom. Egina je takođe povezana sa drugim Saronskim ostrvima, kao i sa Kikladima, jer mnogi trajekti, katamarani i hidrogliseri polaze odatle. Postoji svakodnevna trajektna veza sa Eginom iz luke Pirej kod mesta Akti Tzelepi.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu