Ormos Panagias (Sitonija - Halkidiki)
17/12/2016 Tekst ažuriran 24/08/2022 Iskustva 1

Ormos Panagias, mesto na istočnoj obali Sitonije, smešteno između Kasandre i Svete Gore, popularno je za odmor, jer je mirno, pored mora i u neposrednoj blizini prelepih Sitonskih plaža. 
 

Mesto je ravno, ali opasano brdašcima sa obe strane, tačnije, naselje uz plažu je od brdovitog dela podeljeno kanalom. Ukoliko ste smešteni u brdu, peške se veoma lako, za ne više od 10 minuta može doći do Ormosa, pa i do prvog dela plaže. Moguća nelagodnost u smeštaju na početku grada, zbog blizine kanala može biti česta pojava komaraca, ali kao alternativa postoje vile iznad plaže sa fenomenalnim pogledom, lepim dvorištima i obezbeđenim parkinzima. 
 

Srpski i bugarski turisti (stariji i porodice sa decom) su uz grčke porodice najbrojniji posetioci ovog letovališta. 
 

Biser Ormos Panagiasa je bez dileme plaža Trani Ammouda, jedna od omiljenih, i svakako jedna od favorita poznavaoca Sitonije i njenih plaža. Nagrađena Plavom zastavicom, peščana i biserno čiste tirkizne vode, počinje van centra i pruža se nekoliko kilometara. 
 

Na plaži nema prirodnog hlada, te se možete udobno smestiti na ležaljkama kafića uz poručeno osvežavajuće piće, ili postaviti svoj suncobran gde god želite. 
 

Kako Sitonija sa svim svojim letovalištima svake godine postaje sve interesantnija destinacija velikog broja turista, u nekada malo poznatim mestima, danas se redovno stvara gužva, posebno u jeku sezone. Ukoliko ovde boravite u nekom od ˝atraktivnih˝ termina, valjalo bi ponekad poraniti sa dolaskom na plažu, kako bi ste imali potpun ugođaj i najbolje doživeli njene prirodne lepote. 
 

Tokom većeg dela sezone u središnjem delu plaže Trani Ammouda se organizuje centrar za sportove na vodi, dok je njen krajnji deo naseljen kamperima koji letuju u sopstvenoj režiji.
 

Povremeni problem vetra i talasa u Ormos Panagiasu se brzo rešava, upravo zbog veoma dobre lokacije, uz pomoć koje se svakoga dana možete lako opredeliti za istočnu ili zapadnu obalu Sitonije. U tom slučaju, jedna od najtoplijih preporuka je da, ukoliko ste u mogućnosti, put Ormos Panagiasa kretene sopstvenim prevozom.
 

Neke od lepih plaža u neposrednoj blizini su Lagonisi, Talgo Beach, Ag. Ionannis, Karidi plaža, dok su druga letovališta kao što su Vurvuru udaljena oko 11km, 20km Neos Marmaras, odnosno 9km Nikiti. 
 

Centar mesta Ormos Panagias nalazi se uz zaliv, sa manjim trgom i fontanom, crkvom Presvete Bogorodice i velikim platoom.

Tu su i prodavnice sa mnoštvom sitnica za svačiji ukus: suvenira, razglednica, magneta, letnje opreme, odeće i nakita, dve taverne, fast-food restoran (sa fenomenalnim girosom), tri kafića, pekara, poslastičarnica i jedan mini market. Ponuda u mini marketu je skromna, ali uglavnom ne predstavlja problem, jer ukoliko su Vam potrebne veće nabavke – Nikiti u kome su Lidl i dva veća grčka marketa je udaljen samo nekoliko minuta vožnje kolima. 
 

Zanimljiva je pojava prave male pekare na točkovima, koja svakoga dana između 09:00 i 10:00 razvozi svež hleb ili nešto od ukusnih peciva za doručak. U jutarnjim satima pristižu brodovi sa svežim ulovom, i ispred njih se otvara nekoliko tezgi, na kojima su Vam ponuđene najrazličitije vrste ribe i morskih plodova sa veoma pristupačnim cenama.
 

Na velikom betonskom doku, svakodnevno su parkirani autobusi koji iz drugih letovališta dovoze turiste, jer odatle kreću brodovi za izlet ka Svetoj Gori, preciznije plovidba uz zapadnu obalu Svete Gore. Trajanje izleta je uglavnom od 09:00-17:00, i karte po ceni od 30€ možete kupiti u centru Ormos Panagiasa u turističkim poslovnicama.
 

U ponudi izleta je i vožnja čamcem oko ostrva Diaporos. Za 2h vožnje cena karte je 20€ za odrasle, i 15€ za decu (od 3 do 12 godina).
Vrlo interesantan može biti i obilazak autentičnog, ušuškanog, klasično mediteranskog mesta Agios Nikolaos. 
 

Iako je plaža Trani Ammouda zasigurno ˝ukrala˝ svu slavu ovom delu Sitonije, ipak iskoristite boravak na obali Ormos Panagiasa da probate specijalitete u tavernama, u jedinstvenom ambijentu, gde su, upravo zbog odsustva gužve svoje bašte i stolove montirali na samom pesku, tik uz penu morskih talasa.
 

Ormos Panagias je mesto vrlo pogodno za porodičan odmor, prvenstveno zbog duge plaže sa velikim plićakom, mirnog okruženja i slabog saobraćaja. Deca će uživati u velikim i prelepo sređenim dvorištima koja su prilagođena upravo njima u najvećem broju vila, a samo letovalište je više nego pogodna startna pozicija ukoliko tokom odmora želite da promenite sredinu i obiđete okolna mesta u tom delu Sitonije.


Napiši komentar
1135 Zorana   26/07/2017
please tell me do you have a doble room for 2 adolts and 1 child of 3 years in period of 01-15.09.17 (14 night's), and if you have how much will cost us?. We wont to have a room with air conditioning (A/C) and kichen


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu