Najlepše plaže na Tasosu
03/04/2016 Tekst ažuriran 06/03/2023 Iskustva 4

Ostrvo Tasos je jedno od omiljenih destinacija turista iz Srbije. Osnovni razlog za to je njegova mala udaljenost od kopna, ali i mahom pristupačne cene. Kada tome dodate i preko 30 plaža, kojima Tasos svakako može da se pohvali, sasvim je jasno zbog čega je teško pronaći slobodan smeštaj na ovom ostrvu tokom sezone.


Među plažama Tasosa prilično je teško izdvojiti najlepše plaže, uzevši u obzir da je svaka od njih lepa na svoj način. Neke su lepo uređene, sa brojnim sadržajima, neke su takozvane divlje plaže, na kojima nema kafića niti bilo kakvih dodatnih sadržaja, ali svejedno pružaju pravo uživanje, dok su neke posebno uređene i namenjene za porodice sa decom.

Smeštaj i letovanje na Tasosu: apartmani, vile i hoteli na ostrvu Tasos.


Plaža Tripiti (gr. Τρυπητή)

Na svega oko dva kilometra udaljenosti od centra Limenarije, kada se krene prema Marijesu (gr. Μαριές) nalazi se i jedna od najlepših plaža ostrva, plaža Tripiti.

Na plaži se nalazi fini pesak, koji mestimično prelazi u sitan šljunak. Koliko je poznato, na plaži Tripiti se vrlo retko pojavljuju talasi, a u krajnjem desnom delu ove plaže se nalazi betonski mol, koji je idealan za skokove u more. U neposrednoj blizini ove plaže, koja je obrasla borovima nalazi se nekoliko ugostiteljskih objekata, vila i hotela, kao i parking.

Ono što predstavlja posebnu draž plaže Tripiti jeste i čuveni prolaz u stenama. Da biste prošli kroz ovaj prolaz, neophodno je da ga preplivate, a nakon što to učinite sigurno ćete biti opčinjeni, jer ćete ugledati jednu od najlepših, usamljenih uvala na ostrvu.


Plaža Paradise (gr. Παραλία Παράδεισος)

Iz našeg iskustva, neprikosnoveno pravilo glasi, da što je pristup i dostupnost plaži komplikovaniji to je plaža lepša. Do Paradise plaže u zavisnosti u kom gradu Tasosa odsedate možete stići jedino kolima za ne više od 30 minuta vožnje. Postoji parking, od koga na nekih 5 minuta silazite na plažu. 

Paradise plaža se nalazi 30 km od Potosa, i 24 km od grada Limenas. Pristup plaži nije baš idealan, jer je reč o makadamskom putu, tako da većine naših turista izaberu da parkiraju auto na glavnom putu, pa idu peške do plaže. Postoji parking pored same plaže. Ova plaža ima svoje ostrvce, pa iskusniji plivači mogu proveriti svoje sposobnosti plivajući do njega.

Paradise beach spada u najpopularnije plaže na Tasosu sa sitnim finim peskom kao i dugačkim plićakom od 30 m, što je idealno za malu decu. Ova rajska plaža ima i talase koji nisu opasni, jer je reč o izuzetno plitkoj vodi.

Na plaži postoji tuš pored restorana čije korišćenje se naplaćivalo 50 centi. Duž plaže se nalaze restorani, kafići sa cenama koje su visoke za naše turiste.

Jedan deo plaže je urbani gde možete iznajmiti ležaljku i suncobran, a jedan slobodan gde možete instalirati svoju opremu.


Plaža Pahis (gr. Παχύς)

Kada krenete od Limenasa prema zapadnom delu ostrva, nakon desetak kilometara nailazite na jednu od najlepših plaža na Tasosu, kada su u pitanju porodice sa malom decom.

Plaža Pahis je prekrivena finim, sitnim peskom, a voda je plitka, te je kao takva odličan izbor za mališane. 
Uz to, na plaži postoji hotel, kafić i jedan restoran, a duž cele plaže se nalaze borovi koji pružaju prirodni hlad.


Plaža Aliki (gr. Αλυκές)

Jedna od omiljenih plaža brojnih turista, ujedno je i jedna od najlepših plaža na Tasosu. Smeštena na jugoistočnom delu ostrva, plaža Aliki ili Alikes je od Limenasa udaljena tek nešto više od 30 kilometara, kada se krene prema jugoistočnom delu ostrva.



Uz kristalno čisto more i lepo uređenu plažu posutu mahom sitnim šljunkom, ovde je idealno mesto za boravak porodica sa malom decom, uzevši u obzir da je more na ovom delu plitko, pa se mališani mogu nesmetano igrati u plićaku. Sama plaža je okružena borovima i maslinama, a posebnu draž plaži Aliki daje njena okolina. U neposrednoj blizini plaže se nalaze arheološka nalazišta, u kojima možete videti ostatke nekadašnje rezidencije drevne kraljice Alis, a materijalni dokazi potvrđuju da su upravo na ovom mestu starosedeoci ostrva pravili so, kojom su kasnije trgovali.

Još jedna prednost plaže Aliki pored svega navedenog jeste i to što do plaže možete doći i lokalnim brodićima, koji reklamirajući turu do ove plaže tvrde da ćete se okupati na najlepšoj plaži ostrva Tasos.


Plaža Timonia (gr. Θυμωνιά)

Iako jedna od najlepših plaža na Tasosu, plaža Timonia spada u ne tako posećene. Ovo je jedna od onih takozvanih divljih plaža, na kojima nema ništa osim prelepog, čistog, tirkizno plavog mora i finog peska. 
Do plaže Timonia se stiže iz pravca gradića Astrisa (gr. Αστρίς), kada se krene prema Alikiju.


Plaža Roso Gremos (gr. Γκρεμός Ρόζα)

Nedaleko od jednog od najluksuznijih hotela na Tasosu, hotela "Royal Paradise" koji je udaljen nešto manje od tri kilometra od Potosa, smeštena je ova interesantna plaža. Specifičnost ove plaže, pred ostalog čine podvodni izvori, ali se savetuje oprez turistima uzevši u obzir da se na pojedinim delovima prilikom ulaska u vodu nalazi krupnije kamenje.  No, čim prođete taj deo shvatićete zbog čega plaža Rozo Gremos spada u najlepše plaže Tasosa.

Ova plaža se, praktično sastoji iz dva dela: njen levi deo pripada pomenutom hotelu, a desni je namenjen za slobodno korišćenje. S tim što i gosti koji nisu smešteni u hotelu mogu da borave na ovoj plaži, uz uslov da naruče barem jedno piće.


Plaža Golden beach (gr. Χρυσή αμμουδιά)

Najveća plaža ostrva je od Limenasa udaljena svega desetak kilometara. Iako je uobičajen naziv Golden beach, čini se da joj više odgovara naziv "Zlatni pesak", kako je zove lokalno stanovništvo.

Kristalno čisto more, beli pesak, ležaljke, brojne taverne i kafići, različite sportske aktivnosti, plitak ulaz u more pogodan za mališane i one koji se ne snalaze baš dobro u plivanju - sve su to karakteristike najpopularnije plaže na ostrvu Tasos. 
Kao i mnoge druge plaže Tasosa, tako je i plaža Golden beach ponosan nosilac Plave zastavice Evropske Unije.


Mermerna plaža - plaža Saliara (gr. Σαλιάρα)

Beli kamenčići koji predstavljaju posebnost plaže Saliara, poznate i kao Mermerne plaže su ujedno i razlog zbog čega je more u ovom delu ostrva nalik Karipskom. 
Još jedna specifičnost ove plaže jeste što beli kamenčići kojima je prekrivena ostaju hladni i ako je temperatura vazduha 40 stepeni u plusu, pa je šetnja po njoj pravo uživanje. Mada je Mermerna plaža pomalo zabačena, od pre par godina je lepo uređena.


U principu, do ove plaže je moguće stići i kolima, ali putem koji baš i nije naročito pristupačan, posebno za naše automobile, pa su mnogi turisti koju su imali prilike da borave na Tasosu saglasni da je svakako bolja varijanta ići brodićima koji tokom sezone voze iz Limenasa za Makriamos ili, pak direktno do Mermerne plaže. 
Inače, plaža Saliara je od Makriamosa udaljena nešto manje od 5 kilometara.


Plaža Makriamos (gr. Μακρύαμμος)

Kada se udaljite od Limenasa oko dva kilometra, nailazite na još jednu plažu, koja takođe spada među najlepše plaže na Tasosu.

Plaža Makriamos ima i jedan nedostatak, ako se tako može reći. Ovo je za sada jedina plaža na čitavom ostrvu na kojoj se naplaćuje ulaz. Prošle godine je cena bila tri evra po osobi. 
Inače, plaža Makriamos je prekrivena sitnim, finim peskom, a na njoj se nalaze brojni prateći sadržaji.  


Plaža Notos (gr. Νότος)

Iako na ovoj plaži nema drugih sadržaja, osim ležaljki, suncobrana i pića koje se naručuje od ljubaznog Grka koji šeta plažom, plaža Notos predstavlja sigurno jednu od najlepših plaža na Tasosu za one koji su željni mira, ali i avanture. Možda zvuči čudno ovaj spoj, ali da biste došli do ove plaže, neophodno je malo avanturističkog duha, uzevši u obzir da do nje nije tako jednostavno doći, to jest spustiti se sa glavnog puta. Ali, jedno je sigurno, kada je jednom budete otkrili, sigurno ćete joj se često vraćati.

Plaža Notos je prekirivena najsitnijim, finim peskom, a možda se baš na njoj iskrcao Tasos, kada je ostao opčinjen smaragdnom bojom mora. Upravo na ovoj plaži možete shvatiti zbog čega se ostrvo Tasos često naziva smaragdno ostrvo. 
Ova plaža se nalazi na oko 3 kilometra udaljenosti od grada Potosa, a odmah nakon već pomenute plaže Rozo Gremos.


Pored ovih, svakako bi trebalo posetiti i ostale plaže na Tasosu, a među njima i: Atspas plažuKekes (gr. Κεκές), Giola (gr. Γκιόλα), Arsanas (gr. Αρσανάς),  Psili Amos (gr. Ψιλή άμμος), Papalimani (gr. Παπαλιμάνι) i mnoge druge.

Napiši komentar
2066 Dejan   15/11/2018
Sve plaze imaju draz....Plaza Psili Amos...ste ispustili- Kao po meni najlepshu...po tome da je pristupucna kolima, u blizinu Potosa...vrlo sitan mekan pesak...i kristalno cistu vodu...uredjena
2790 Miloja Kozarcic   13/10/2019
Ove godine bili. Malo predaleko. Plaže jesu prelepe, ali pomalo nepristupačne. Ponegde nemoguća gužva, ponegde preskupo. Bili u Limenariji, malo mesto bez nekog posebnog sadržaja.
2980 Miloš   28/12/2019
Najlepše Roso gremos i Psili amos
3099 Nole   28/03/2020
Psiliamos je najlepši


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu