Najlepše plaže na Skijatosu
15/12/2017 Tekst ažuriran 07/12/2023 Iskustva 0

Na Skijatosu postoji oko 65 plaža sa finim belim i zlatnim peskom, a za vas smo u ovom tekstu izdvojili nekoliko najlepših plaža prema komentarima turista koji su imali priliku da uživaju u njima.


Južna obala Skiatosa se posebno ponosi svojim brojnim, lako dostupnim zlatnožutim peščanim plažama, tako da možete svaki dan uživati na drugoj. Dobro su zaklonjene od vetra "meltemi" i uglavnom su pozicionirane u malim uvalama iznad kojih se uzdižu brda prekrivena borovom šumom. Ne morate ići daleko da biste našli peščanu uvalu - ima ih na sve strane, a skoro svaka se može pohvaliti dubokim peskom, plitkim morem i turističkim sadržajima.


Severna obala Skiatosa je više izložena severnim vetrovima, šira je, ali i teže pristupačna nego jug ostrva. Osim toga, ima znatno manje plaža i do većine se teže dolazi u odnosu na plaže na južnoj strani. Ali isplati se, jer je i ova oblast predivna, a okruženje manje komercijalizovano.


Pogledajte našu preporuku za apartmane, hotele i vile na Skijatosu.


1. Banana plaža, Skijatos

Najpoznatija plaža na ostrvu, kada je reč o zabavi koja se nudi njenim posetiocima i omiljeni izbor mladih, Banana, nalazi se u jugozapadnom delu ostrva Skijatos, u blizini oblasti Koukounaries. Postoje dve plaže, Megali i Mikri Banana (zaliv je ranije bio poznat pod nazivom Krassas) do kojih se može doći automobilom, putem koji vodi do same obale (jedan njegov deo je zemljana i strma padina). Ako odaberete javni prevoz, imajte u vidu da ćete morati malo pešačiti od autobuske stanice. 


Plaže su prepoznatljive po zlatnom pesku, kristalno čistoj vodi i visokim borovima, koji skoro dosežu do obale. Takođe, ovde postoji i mogućnost vodenih sportova. Nasuprot tome, ritam na Mikri Banani je opušteniji, dok je obala još od sedamdesetih godina prošlog veka poznato nudističko kupalište. 


2. Lalaria plaža, Skijatos

Za većinu ljudi je Lalaria, koja se nalazi u severoistočnom delu ostrva, najlepša plaža Skijatosa i šire. Kako i da ne dobije ovaj epitet kada ima spektakularan pogled na zadivljujuću vertikalnu liticu, koja počinje od vrha nagiba i naglo se završava odmah iza tačke obale. Ovaj čarobni pejzaž upotpunjuju beli, okrugli kamenčići (koji su pali sa litice i vremenom oblikovani talasima i solju do ovog specifičnog oblika) sa obale. 


Kombinacija ovog belog kamenja sa kristalno čistom, tirkiznom vodom, čine plažu Lalaria jednom od najpoznatijih na Skijatosu. Još uvek neeksploatisana od strane ljudi, ova plaža ne poseduje standardne turističke pogodnosti koje očekujete, tako da se preporučuje da sa sobom ponesite sve što Vam je potrebno.


3. Koukounaries plaža, Skijatos

Sinonim za Skijatos, plaža Koukounaries, u jugozapadnom delu ostrva i 10km udaljenosti od centra Chore (drugo ime za grad Skijatos), najpoznatiji je izbor za letovanje na Skijatosu i više puta je bila uvrštena u najlepše plaže Egejskog mora. Svoje ime dobila je zbog šišarki sa visokih borovih stabala, koji se prostiru celom dužinom obale i to je mesto na Skijatosu koje je potrebno da bar jednom posetite, kako biste iz prve ruke iskusili lepotu prirode po kojoj je karakteristična. 


Zlatni pesak i tirkizna plitka voda su neke od njenih osnovnih karakteristika, kao i crni i beli labudovi koji dolaze sa obližnjeg jezera i kupaju se sa turistima.


Uprkos velikom broju posetilaca, plaža nije izgubila od svoje iskonske lepote, jer su se  nadležni za njeno održavanje pobrinuli da sve bude u harmoniji sa prirodnim okruženjem. Drvene kuće imaju funkciju kantina, kako bi Vam obezbedile sve što je potrebno za prijatan boravak, dok su suncobrani i ležaljke dostupni na određenim mestima i takođe predstavljaju sklad sa prirodnim okruženjem. Na obali postoje škole vodenih sportova, za posetioce koji žele da testiraju svoje sposobnosti.


4. Xanemos plaža, Skijatos

U neposrednoj  blizini grada Skiatos (2.5 km) nalazi se plaža Xanemos (Ksanemos), u severnom delu ostrva, na putu ka aerodromu. Ona je tipični predstavnik plaža na Skijatosu i lako se prepoznaje po velikom kamenju, relativno hladnoj i kristalno čistoj vodi, sa čestim talasima.


Na obali se nalazi tradicionalna taverna, gde možete kupiti kafe, pića i sladolede, dok ručate nakon plivanja. Kako se aerodrom nalazi u njenoj neposrednoj blizini, tokom plivanja možete videti avione kako proleću na samo nekoliko metara iznad tla. Pogledajte kako izgleda sletanje avionom na Skijatos, na najkraću pistu Grčke.


5. Kanapitsa plaža, Skijatos

Na rtu  Kalamaki, odmah iza plaže Tzaneria, nalazi se plaža Kanapitsa, oko 7km od centra grada Skijatosa, i to je jedna od najpopularnijih plaža na ostrvu. Ovo je plaža sa Plavom zastavom, sa peščanom obalom i kristalno čistom vodom. Na plaži se nalaze suncobrani, škola ronjenja i taverne. U široj okolini postoje hoteli i apartmani, ukoliko želite da Kanapitsu učinite svojom bazom na ostrvu. 


6. Megali Ammos plaža, Skijatos

Najbliža plaža gradu Skijatos je Megali Ammos. Ova oblast se smatra predgrađem glavnog grada, što omogućava ljubiteljima pešačenja da do nje dođu peške. Ova plaža označena Plavom zastavom prostire se dužinom od 2 km i dolazi do regiona Vasilias. Na ovoj peščanoj  plaži je voda kristalno čista, a poseduje suncobrane i ležaljke, kao i mogućnost bavljenja vodenim sportovima.


7. Troulos plaža, Skijatos

Plaža Troulos nalazi se 9km jugozapadno od grada Skijatos, na putu do plaže Koukounaries, i svoje ime je dobila po malom ostrvu u obliku kupole, koje se nalazi u ovoj oblasti. Ovo je takođe plaža sa Plavom zastavom, zlatnim peskom, visokim drvećem koje se spušta skoro do peščane obale i relativno plitkom vodom, što je čini idealnom za porodice sa decom. Potpuno je opremljena suncobranima i ležaljkama, sa svim pogodnostima koje su vam potrebne za opušten dan na plaži. 


8. Vromolimnos plaža, Skijatos

U južnom delu ostrva, na zapadnoj ivici rta Kalamaki, nalazi se plaža Vromolimnos, jedna od najposećenijih plaža Skijatosa, koju mahom preferiraju mladi. Puna života, ova plaža sa Plavom zastavom poseduje barove, taverne i teren za odbojku na pesku. Njena peščana obala i kristalno čista voda su prava atrakcija za, uglavnom, mlađe posetioce, koji je biraju ne samo za svoje aktivnosti ronjenja tokom letnjih meseci, već i celodnevnu zabavu.  


9. Ostrvo Tsougria, Skijatos

Nasuprot luke Skijatos i u opsegu od oko 4 nautičke milje udaljenosti, nalazi se ostrvo Tsougria, jedno od mesta koja morate posetiti tokom svog boravka na ostrvu. Pripada ostrvskom kompleksu Severnih Sporada i prekriveno je borovinom, stablima eukaliptusa i maslina. Poseduje tri prelepe peščane plaźe, sa pogledom na Skijatos i kristalno čistom vodom, za osvežavajuće kupanje i trenutke pod suncem.


Ne propustite da iz prve ruke vidite malu, živopisnu crkvu Agios Floros i mesto na kom se nalazi stara presa za masline. Možete doći jednim od turističkih brodova koji polaze iz luke Skijatos i idu ka odredištima Kastro i Lalaria.


10. Aselinos plaža, Skijatos

Smeštena oko 15 km od grada Skijatos, plaža Aselinos je jedna od najmirnijih plaža ostrva i idealan izbor za sve koji žele da uživaju u plivanju daleko od gužve. Sitno kamenje, grub zlatan pesak i plava voda impresioniraće Vas tokom Vašeg boravka ovim prelepim pejzažem koji se prostire ispred Vas. Plaža poseduje nekolicinu suncobrana i ležaljki, kao i tavernu. 


11. Mandraki plaža, Skijatos

Mandraki regija u zapadnom delu ostrva (14km od grada Skijatos), sastoji se od tri susedna zaliva: luka Xerxis, Elia i Agkistros. Da bi se do njih došlo, potrebno je proći kroz prelepi zeleni park Mandraki, sa visokim borovima.


Luka Xerxis izdvaja se po svom lepom i divljem pejzažu, sa zlatnim peskom i tirkiznom vodom, koja fascinira svakog ko je vidi. 


Elia je mirna plaža sa kristalno čistom plavom vodom; ona nije uređena i idealna je za posetioce koji žele da izbegnu gužvu. Pored nje nalazi se Agkistros, sa takođe neuređenom peščanom plažom i relativno dubokom vodom.


12. Tzaneria plaža, Skijatos

Tzaneria, jedna od obližnjih plaža grada Skijatos, nalazi se 7 km od samog grada i u pitanju je uređena peščana plaža sa kristalno čistom vodom i raskošnim drvećem koje dopire skoro do samog mora. U ovoj oblasti nalaze se hoteli, vile i apartmani, a na obali se nalazi taverna u kojoj možete probati specijalitete grčke kuhinje. Na plaži Tzaneria postoji i škola ronjenja, za sve koji žele da istražuju morska dna Skijatosa. 


13. Ampelakia plaža, Skijatos

Samo nekoliko stena deli plažu Ampelakia od poznate plaže Koukounaries, u jugozapadnom delu ostrva. To je mirna, peščana plaža, sa zelenom bojom mora. Iako je plaža Koukounaries u prvom planu, Ampelakka, sa skoro istim karakteristikama, predstavlja zaista idealan izbor za miran odmor, daleko od gužve. Pristup plaži je jednostavan, autobusom iz centra grada Skijatos ili automobilom. 


14. Maratha plaža, Skijatos

Jedna od najmanjih i najlepših plaža ostrva, uređena plaža Maratha, smeštena je u jugozapadnom delu ostrva Skijatos, u blizini Koukounaries-a, i u pitanju je mirna destinacija za beg od gužve. Pesak i tirkizna voda su njene osnovne karakteristike i ona se nalazi oko 12km od samog grada Skijatos.


15. Kolios plaža, Skijatos

U južnom delu ostrva, 8 km od grada Skijatos i odmah ispred istoimenog sela, nalazi se plaža Kolios, koja je jedna od najpoznatijih na ostrvu. Izdvaja se po jednoj karakteristici: njena voda je uvek mirna, jer je morfologija same oblasti čuva od vetrova. Samim tim, ovo je idealan izbor za one koji dolaze na Skijatos sa porodicom. U ovoj oblasti nalaze se luksuzni hoteli, a na samoj plaži postoji bar za ručavanje i taverna.  


16. Achladies plaža, Skijatos

Plaža Achladies, peščana sa plavom vodom, smeštena je veoma blizu centralnog puta i to je idealno mesto na kom se možete odmoriti tokom dana, jer se nalazi samo 2 km od grada Skijatosa. Ova uređena plaža je kao stvorena za bavljenje vodenim sportovima, kao što je jedrenje na vetru, zbog svojih morskih struja. Na ovoj plaži postoje i suncobrani i ležaljke, za udobno proveden odmor.


17. Krifi Ammos plaža, Skijatos

Krifi Ammos plaža se nalazi u zapadnom delu ostrva, 15 km od grada Skijatos i 2 km od poznate plaže Koukounaries. Svoje ime duguje činjenici da nije lako vidljiva, jer je sakrivena iza stena i brežuljaka. Plaža nije uređena i ne poseduje suncobrane i ležaljke, ali je vredna posete, jer ima kristalno čisto more i pesak. 


Do nje možete doći brodom koji plovi iz luke Skijatos ili automobilom, skretanjem nakon jezera Strofilia. Ukoliko se odlučite za drugi način, potrebno je da znate da put nije ravan i da je nakon završetka puta potrebno malo pešačiti. 


18. Kastro plaža, Skijatos

U severnom delu Skijatosa, odmah ispod starog grada poznatog kao Kastro, nalazi se istoimena plaža. Prilikom posete ovoj plaži, obavezno svratite do jedne od najbitnijih znamenitosti ostrva, koja je pre skoro pet vekova služila kao sklonište za lokalno stanovništvo. Opustite se u svetlucavom plavom moru i uživajte u pogledu na impozantnu stenu, sa Kastrom iza Vas. 


Do plaže se može doći morskim putem, brodićima koji polaze par puta dnevno iz luke grada Skijatos. Postoji i put kojim možete doći automobilom i koji Vas vodi do određene tačke, nakon koje je moguće ići samo peške.


19. Agia Eleni plaža, Skijatos

Plaža Agia Eleni nalazi se u zapadnom delu ostrva, na udaljenosti od 14 km od grada Skijatos i samo 1 km od plaže Koukounaries, a svoje ime dobila je po kapeli koja se nalazi u ovoj oblasti. Peščana plaža prepoznatljiva je po plavoj vodi i borovini koja dopire skoro do samog mora. Sa pogledom na Pelion. I ovde su česti gosti crni i beli labudovi koji plivaju u moru pored turista.


Tiha i bez gužve, idealan je izbor za porodice koje posećuju ostrvo u cilju da se zaista odmore tokom leta. Na plaži se nalaze bar, taverna i škola vodenih sportova. Do kapele Agia Eleni može se doći malim zemljanim putem.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!
Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke
Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj
Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani
Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu