Na putu ka Jonskom moru posetite grad Janina
24/02/2019 Tekst ažuriran 25/06/2023 Iskustva 0

Janina (Ioannina) je grad u severozapadnom delu Grčke, upravno sedište okruga Janina i periferije Epir. Od Atine je udaljena oko 420 km, od Soluna oko 260 km, od luke Igumenica oko 80 km, a od Parge 97 km. Do Janine se može doći i avionom s obzirom da na 4 km od centra grada postoji aerodrom, a takođe i autobusima iz Atine i Soluna koji svakodnevno saobraćaju.


Janina se nalazi u središnjem delu pokrajine Epir, pored jezera Pamvotida (koje se takođe naziva i Janjinsko jezero) i na nadmorskoj visini od gotovo 500 m, okružena planinama Tomaros na jugu i Mitelkeli na severu. Pretpostavlja se da je grad dobio ime po Sv. Jovanu (Agios Ioannisu), svecu zaštitniku grada.
 

Danas Janina ima oko 70.000 stanovnika i univerzitetski je centar tako da u gradu boravi i dosta studenata. Samim tim grad je veoma „živ“, posebno vikendima. Janina je poznata i po proizvodnji čuvenog feta sira Dodoni koji bi obavezno trebalo da probate. Postoji veliki broj šetališta, radnji, kafića i restorana, kao i značajnih kulturno-istorijskih spomenika.
 

Jedan od glavnih simbola Janine jeste zamak koji se nalazi u jugoistočnom delu grada uz jezero Pamvotida. Sagradio ga je 528. godine car Justinijan, a zamak je bio u stalnoj upotrebi sve do kraja osmanske vladavine. Ovde je živeo i Ali Paša koji je tokom svoje vladavine izvršio najveće promene kada je u pitanju izgled i namena dvorca.
 

Unutar zamka se nalaze i vizantijska kupatila, osmanska kupatila i osmanska biblioteka. U okviru kompleksa su i dve citadele. Jugoistočna, koja nosi naziv i „Unutrašnja tvrđava“, je mesto gde se nalaze džamija Fetije, grob Ali Paše i Vizantijski muzej. 
 

Muzeji Janina

Vizantijski muzej u Janini je otvoren 1995. godine i ovde su predstavljeni predmeti iz regiona Epir korišćeni u periodu od 4. do 19. veka. U okviru ovog muzeja može se videti i velika kolekcija nakita od srebra, s obzirom da je Janina razvijen zanatski centar, sa posebnim akcentom na pravljenje nakita od srebra. U severoistočnoj citadeli se nalazi džamija Aslan Paše i još nekoliko spomenika iz perioda turske vladavine.
 

U džamiji je smešten Etnografski muzej, koji je podeljen na tri dela, a svaki deo predstavlja jednu zajednicu koja je naseljavala grad, odnosno grčki, muslimanski i jevrejski narod. Unutar zidina dvorca se nalazi i stara jevrejska sinagoga, jedna od najvećih i najstarijih objekata ovog tipa sačuvanih u Grčkoj.
 

U gradu postoji još nekoliko muzeja. Arheološki muzej Janine se nalazi na prostoru tvrđave Litharitsia. Ovde su brojni arheološki eksponati koji dokumentuju ljudsko naseljavanje Epira od praistorije pa sve do kasnog rimskog perioda. U Umetničkoj galeriji se nalazi oko 500 slika, crteža, grafika i skulptura.


Još jedan interesantan objekat, koji je udaljen 10-ak km od centra grada, jeste Istorijski muzej Pavlios Vrelis. Ovo je muzej voštanih figura, koji prikazuje ličnosti i događaje iz grčke istorije i istorije ovog regiona, i sve figure su lični rad Pavliosa Vrelisa.
 

Jezero Pamvotida u Janini i pećina Perama

Značajan simbol grada Janina jeste i jezero Pamvotida ili Janinsko jezero. Ovo jezero je prirodno, dubine do 13 m, i specifično je po tome što se na njegovoj sredini nalazi malo ostrvo. Do njega se može doći malim motornim čamcima koji saobraćaju na svakih pola sata tokom sezone, i na svakih sat vremena tokom ostatka godine. 
 

Ostrvo je naseljeno sa oko 100 porodica i na njemu se nalazi 6 manastira. To su manastiri Sveti Nikola ili Strategopoulou, Sveti Nikola ili Filantropinon, Sveti Jovan Krstitelj, Eleousis, Sveti Pantelejmon i Probraženje Hristovo. Ovo mesto je, posle Svete Gore i Meteora, treće po posećenosti hodočasnika.
 

Manastir Svetog Pantelejmona je poznat po tome što je Ali Paša ovde proveo poslednje dane svog života, i tu je sada muzej gde se nalaze njegovi lični predmeti koje je tada koristio. Takođe, ostrvo je opremljeno prodavnicama, pekarama i suvenirnicama.
 

Na nekoliko kilometara od grada nalazi se još jedna zanimljiva turistička atrakcija – pećina Perama, stara oko milion i po godina, a otkrivena tokom Drugog svetskog rata. Prostor oko pećine pruža idealan pogled na jezero i okolinu. Unutar pećina vas čekaju velike dvorane, poput Dvorane krsta i Dvorane legendarnih palata, sa fascinantnim geomorfološkim oblicima, za koje je teško poverovati da su nastali prirodnim putem. Iz Janine do Perame možete doći turističkim vozićem.


Šta posetiti u blizini Janine

Još neka mesta koje možete obići u blizini Janine su Dodoni, Zagori i Metsovo.


Dodoni se nalazi 20-ak kilometara južno od Janine i to je značajniji arheološki lokalitet u zemlji. Ovde se nalazi drevno svetilište, okruženo pozorištem, drevnim parlamentom i stadionom. Ovo mesto se smatra jednim od najstarijih proročišta u širem području Grčke.
 

Zagori ili Zagorohoria je oblast gde se nalazi skoro 50 tradicionalnih živopisnih sela, izgrađenih od kamena i drveta. Ovo je idealno mesto za izlet u očaravajućem prirodnom okruženju. Možete se baviti planinarenjem, jahanjem, raftingom ili jednostavno otići u šetnju šumama, obići planinske izvore i uživati u autentičnom ambijentu.
 

Metsovo je mali grad na obroncima planine Pindos, na nadmorskoj visini od preko 1.000 m. Poznato je pre svega kao skijaški centar, gde se možete baviti različitim sportsko-rekreativnim aktivnostima tokom zime, ali možete ga obići i tokom leta ako se uželite svežijeg vaduha i planinske atmosfere.
 

Ovde izviru tri reke tako da možete uživati u prirodnim lepotama okoline, otići do veštačkog jezera Aos sa prelepim ambijentom, posetiti manastire Svetog Nikole, Bogorodice i Svete Petke, i probati tradicionalne specijalitete u nekoj od brojnih taverni.
 

U Janini ćete svakako naći kombinaciju prelepe gradske arhitekture, prirodnih lepota i istorije čiji duh se može i danas osetiti na svakom koraku, što čini ovo mesto jedinstvenim i vrednim posete.


Istorija Janine

Grad Janina ima vrlo bogatu istoriju. Prvi put je pomenut u 10. veku pre nove ere. Ovde su vladali Rimljani, Vizantijci, zatim Srbi, pošto je Janina bila u okviru granica srpskog carstva u vreme Dušana Silnog, Firentinci i nakon toga Osmanlije. Grad je bio specifičan po tome što je u njemu živelo i hrišćansko, i muslimansko i jevrejsko stanovništvo. 


U ovom periodu dolazi do procvata ekonomije i kulture u Janini. Svi stanovnici su se bavili su se prodajom srebra, krzna, kože i svile, i živeli su veoma skladno. Istorijski lik koji je ostavio najveći trag bio je Ali Paša, koji je u 18. veku došao na vlast i počeo da proganja hrišćansko stanovništvo, čime je prekinut harmonični život u gradu, i dolazi do velike ekonomske krize.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu