Mikonos
09/03/2016 Tekst ažuriran 07/04/2017 Iskustva 0

Mikonos, najpoznatije grčko ostrvo, svet glamura i zabave, zlatnog peska i noćnih klubova, slavnih i bogatih, dekadentnih i ekstravagantnih, svet kontrasta i boja. 


Mikonos treba posetiti, jer je jedno od najlepših grčkih ostrva, nudi dobar noćni život, puste plaže i mogućnost jednodnevnih izleta do obližnjih ostrva.


O Mikonosu

Prestižni barovi, vrhunski restorani, mondenski butici, marina prepuna luksuznih jahti, ukus hladnog koktela, užarena atmosfera u divljem plesnom ritmu noći, glamur... Samo korak dalje su idilične, vijugave uličice pune snežnobelih, kockastih kućica sa jarko obojenim prozorima, prodavačica cveća sa malim magarcem, cenjkanja sa ribarima za jutarnji ulov, a na vrhu brežuljka mlinovi na vetar s raširenim krilima. Sve je to Mikonos i još više od toga.

Mikonos je mondensko letovalište i na ostrvu svoje kuće imaju Sivlio Berluskoni, Sting i još neke druge poznate osobe. Postojale su i liste čekanja na kojima su milijarderi tražili priliku za kupovinu zemljišta i izgradnju kuće. Na Mikonosu ćete sresti mlade ljude koji kao da su upravo sišli sa naslovnih strana modnih magazina.

Mikonos je prelepo ostrvo sa divnim brdovitim predelom, čistim morem, dugim zlatno peščanim plažama, lepim crkvama, kapelicama, vetrenjačama i živopisnim selima. U glavnom gradu arhitektura je prepoznatljiva - kuće su s ravnim krovovima, plava vrata i prozori, uske popločane ulice, cvetni balkoni daju slikovit i čaroban doživljaj. Ovakva lepota je osigurala postavku za mnoge filmove koji su se snimali na Mikonosu. Napomena: ostrvo Mikonos je poznata "gay" destinacija.

Izvan grada Hora, južno od Mikonosa, nalazi se malo ostrvo Delos koje nije naseljano, a poznato je po izuzetno važnim arheološkim nalazištima. Delos vrvi od istorije i bogatog nasleđa antike. Iz Hore se svakog dana osim ponedeljkom organizuju izleti do Delosa. Vožnja do ostrvca traje pola sata.


Gradovi i mesta na Mikonosu

Mikonos ima samo dva veća grada: grad Mikonos ili Chora. Glavni grad je izuzetno atraktivan zbog arhitekture i smatraju ga najlepšim mestom Kiklada.

Posećuju ga brojni turisti, a nudi smeštaj, restorane, klubove i slično.


Šta posetiti na Mikonosu

Sa dužinom od 12 do 15 km i širinom od 10 km, Mikonos je veoma malo ostrvo. Možete ga obići autobusom, taksijem, automobilom, skuterom ili brodom.

Među znamenitosti Mikonosa spadaju stare vetrenjače iz XVI veka koje stoje na vrhu brda i predstavljaju pravi simbol Mikonosa. Mala Venecija je kvart koji odiše italijanskim duhom, a odlikuje ga prelepa arhitektura. U pitanju su lepe i slikovite kuće koje se izdižu na samoj obali, a njihove terase se nadvijaju nad morem.

Panagia Paraportiani je stara crkva koja datira iz 1425.godine. Od svih crkava na Mikonosu, ova je najimpresivnija, pravi biser vizantskog uticaja. Crkva se ustvari sastoji od pet manjih spojenih crkava. Okrečena je u belo i liči na ledeni breg koji se izdiže usred plavetnila mora i neba.

Na obali mora stoji slavni mikonoski pelikan Petros koji predstavlja maskotu ostrva već 50 godina. U Hori se nalazi Arheološki muzej koji sadrži zbirke mermernih skulptura, keramike i nakita koji su otkriveni na području Delosa, Renije i Mikonosa.

Watermania je vrlo popularni vodeni park koji se nalazi blizu plaže Elia. Ima puno bazena, tobogane različitih oblika i veličina, školu ronjenja i mini klub za decu.

U malom selu Ano Mera nalaze se manastir i crkva iz XV veka. Međutim, ovo mestašce bi trebalo posetiti i zbog jedinstvenog mira i lepote kojima odiše. 

 
Plaže na Mikonosu

Na Mikonosu postoje plaže za svačije potrebe: za porodice sa decom, za nudiste, za romantičnije i mirnije duše koje vole prirodu i usamljenost, a takođe, i najvećim delom, za ljude željne dobrog provoda danju i noću.

Plaže na Mikonosu su poznate zbog zlatnog peska i kristalno bistrog mora i po brojnim sportskim i turističkim sadržajima zbog kojih je dan na plaži zabava sam po sebi. Većina plaža nalazi se na južnoj strani ostrva. Sve su peščane i zaštićene od jakih udara vetra i zbog toga su pune kupača tokom sezone. Najpoznatije su Paradise i Super Paradise, jer se na njima organizuju najbolje zabave na plaži.

Plaže na severnoj obali ostrva nisu tako dobro organizovane, na njima je manje posetilaca i zbog toga su prikladne za one koji žele da uživaju u miru. Još jedan od razloga je i činjenica da do njih ne voze autobusi tako da će vam trebati automobil ili motor ukoliko se želite opustiti na jednoj od njih.


Super paradise plaža

Lokacija: na južnoj obali, pored ostalih plaža
Opis: prijatan mali zaliv sa mirnim morem i prirodnom okolinom. Poznata je po nudizmu i homoseksualcima. Svira glasna muzika, u obližnjem baru nalazi se i bazen i zbog toga je omiljeno okupljalište turista željnih zabave.
Najbliže mesto: Platis Gialos/Chora

Paradise plaža

Lokacija: južna obala ostrva
Opis: Paradise je jedna od popularnijih plaža na ostrvu, a na njoj se okuplja mlađa populacija koja uz zvuke domaće muzike uživa u dnevnim i noćnim zabavama na plaži.
Najbliže mesto: Platis Gialos/Chora

Lia plaža

Lokacija: 14 km južno od glavnog grada, u blizini Kalafatisa
Opis: Do plaže možete doći putem od plaže Kalafatis, a poznata je zbog mekog peska i kristalno bistrog mora. Na plaži postoji nekoliko ribljih restorana i malih taverni
Najbliže mesto: Glavni grad Chora

Elia plaža

Lokacija: južna obala ostrva
Opis: Elia je najduža peščana plaža na ostrvu. Vrlo je dobro organizovana - tu se nalazi veliki broj taverni i barova kao i mogućnost skijanja na vodi, parasailing i jedrenja na dasci.
Najbliže mesto: Elia

Platis Gialos plaža

Lokacija: južna obala, lako dostupna od glavnog grada
Opis: plaža Platis Iialos je jedna od popularnijih plaža i zbog toga je tokom leta posećuje veliki broj kupača
Najbliže mesto: Platis Gialos

Psarou plaža

Lokacija: odmah pored plaže Platis Gialos
Opis: plaža Psarou je poznata, jer se na njoj okupljaju poznate osobe iz celog sveta. To je vrlo dobro organizovana plaža koju tokom leta posećuje na hiljade turista.
Najbliže mesto: Platis Gialos

Agios Ioannis plaža

Lokacija: donekle izolovana, u blizini Ornosa, zapadna strana ostrva
Opis: ova plaža se smatra najlepšom plažom jugozapadne obale ostrva zbog mekog peska i kristalno bistrog mora
Najbliže mesto: Kapari/Chora

Agios Stefanos plaža

Lokacija: severno od grada Mikonosa
Opis: ova je plaža najbliža gradu Mikonos, 1 kilometar severno od Troulosa i nove luke. Plaža je zaštićena od jakih udara vetra
Najbliže mesto: Grad Mikonos (Chora)

Agrari plaža

Lokacija: južna obala ostrva
Opis: plaža se nalazi blizu plaže Elia i zajedno stvaraju najvažniju peščanu plažu na ostrvu. Do plaže voze lokalni autobusi kao i taksi-brod
Najbliže mesto: Elia/Chora

Paranga plaža

Lokacija: južna obala ostrva, vrlo blizu plaže Paradise
Opis: Paranga se sastoji od dve peščane plaže odvojene uskim kopnenim delom. Južni deo plaže je mirniji od severnog, jer se na severnom delu nalaze svi sadržaji
Najbliže mesto: Platis Gialos/Chora


Blizu mesta Ano Mera se nalazi i plaža Kalo Livadi. Ona je do skoro bila mirno mesto za usamljenike. Međutim, od otvaranja odličnog bara Sol y Mar, ova plaža je postala centar dnevnog i noćnog provoda i vrvi od mlađih turista koji se grabe za mesto.

Plaža Korfos je vetrovito mesto koje nije baš pogodno za kupanje i sunčanje. Međutim, to joj ne smeta da bude vrlo posećena, jer je idealna za ljubitelje surfovanja na vetru.

Na severnom delu ostrva nalazi se kompleks plaža Panoramos Agios Sostis. Ovo su najlepše neuređene plaže na ostrvu Mikonos. Na njih najčešće dolaze poznate ličnosti. Prelepa taverna Giorgos Zaglaras nalazi se takođe na plaži.

Na istočnoj obali se nalazi kompleks plaža među kojima je mala plaža Agia Ana Kalafatis. Ona ima samo nekoliko suncobrana. Lepo je uređena, nudi pregršt sportskih aktivnosti i školu ronjenja, a surferi je mnogo vole.


Prevoz na Mikonosu

Mreža puteva na Mikonosu je jako dobra. Česte autobuske linije povezuju gotovo sve plaže i turistička odmarališta na ostrvu. Postoje i noćne i dnevne linije, a karte se kupuju i na kioscima.

Mnogobrojna taksi vozila možete naći na glavnom trgu, ali je leti red toliko dugačak oko 17 ili 18 h da ćete možda satima morati čekati na slobodno vozilo. Taksi možete pronaći i na aerodromu i u luci.

Mali taksi - brodovi poznati pod imenom Caiques su živopisni ribarski brodovi koji se za vreme sezone pretvaraju u brodove za prevoz putnika. Caiques polaze iz stare luke glavnog grada i voze do plaža Super Paradise, Agrari i Elia. Glavna Caiques stanica je u luci PlatisIialos, u blizini autobuske stanice. Ovi taksi - brodovi odatle vrlo često voze do plaža Paranga, Paradise, SuperParadise, Agrari i Elia.


Noćni život na Mikonosu

Noćni život Mikonosa je vrlo uzbudljiv i jedan je od glavnih razloga razvoja turizma na ostrvu. Nije ni čudno da ostrvo često upoređuju sa Ibizom. Glavni grad, u kom se nalazi većina barova i klubova, je leti pun ljudi svih starosnih grupa, različitih seksualnih opredeljenja i muzičkih ukusa. Ipak, svi imaju jednu zajedničku osobinu - spremnost na celonoćnu zabavu.

Velik broj barova i klubova su vrlo otmeni i skupi, a neki su predviđeni za mlađe posetioce i puštaju elektronsku muziku, rege itd. U brojnim klubovima gostuju svetski priznati DJ-evi uz koje zabava traje celu noć. Najpoznatiji klubovi su Argo (rock muzika), Cavo Paradiso (elektronska, trance, itd), Aigli i poznati Pierro’s (gay klub sa transvestitskim predstavama). 
Zabave se organizuju i na najpoznatijim plažama Paradise, Super Paradise i Platis Iialos.

Iznad plaže Paradise nalazi se bar Cavo Paradiso. Izgrađen je u steni i poput teatra se spušta ka plaži. Uvek je pun i svi se slažu da je provod savršen. Na plaži Paraga nalazi se bar Kalua, koji poseduje malu lepu plažu koja po noćnom provodu parira baru na Paradise plaži.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu