Metamorfozis (Sitonija - Halkidiki)
30/03/2016 Tekst ažuriran 07/03/2023 Iskustva 5

Metamorfozis (Metamorfosis) je mesto okruženo gustom borovom šumom, sa karakterističnim morskim mirisom četinara. Par taverni i prodavnica, park sa fontanom, bez burnog noćnog života, a opet u blizini najlepših plaža Sitonije. 


Plaža Metamorfozis je čista, sa tušem, negde peskovita, a negde sa sitnim šljunkom. Ovo mesto preporučujemo svima onima koji žele miran porodični odmor.


Našu preporuku za smeštaj u Metamorfosisu pogledajte OVDE.


U želji da onome ko želi da poseti ovo letovalište zanimljivog naziva odmah olakšamo odluku da li treba da ide tamo ili ne, reći ćemo da je u pitanju malo letovalište koje je čini se čitavo podređeno najmlađim turistima, kao i onima koji žele da se zaista odmore, ali i da oporave svoje bronhije i pluća, uzevši u obzir da je Metamorfosis nadaleko poznat kao prava vazdužna banja.


Četinarska šuma koje ima u izobilju stvara posebnu mikroklimu sa najboljim karakteristikama u tom delu severne Grčke. Zbog ovakve idealne klime, Grčka je 1978. godine izabrala da tu osnuje prvi državni dečiji kamp.


O Metamorfosisu

Dobro je poznat podatak da naši turisti često odaberu mesto u kome će letovati, a da se pre toga ne raspitaju dovoljno, pa nakon toga slede komentari u kojima se navode, ponekada i neistine, a sve zato što su turisti "razočarani". Istina ne samim mestom, koliko svojim očekivanjima koja nisu ispunjena.

 


Jedno od mesta na drugom kraku Halkidikija o kome ćete sasvim sigurno pročitati i neke od negativnih komentara je i Metamorfosis. Ali, zato smo mi tu da navedemo one proverljive podatke, te da pokušamo da "odbranimo" ovo mirno, zanimljivo letovalište kojim su mnogi naši turisti zaista oduševljeni.
 

Najpre ćemo napomenuti da se Metamorfosis nalazi na zapadnom delu Sitonije, što znači da spada u red onih letovališta u kojima sunce zalazi najkasnije. Od Soluna je udaljen malo više od 100 kilometara, a u jeku sezone postoje i autobuske linije ne samo sa Solunom, već i sa obližnjim većim letovalištima, Neos Marmarasom (udaljen  oko 30 kilometara) i Nikitijem (na 6-7 kilometara od Metamorfozisa).
 

Iako ćete to retko gde pročitati, u Metamorfozisu postoje i prodavnice i kafići i mesta na kojima možete kupiti giros, picerija, tradicionalne tavrne, ali i poneka suvenirnica. Imajte na umu da je u pitanju malo mesto, koje bukvalno ima par ulica i vrlo mali broj smeštajnih jedinica, pa je broj prodavnica i drugih objekata apsolutno primeren njegovoj veličini. Naravno, postoji i jedna glavna ulica, u kojoj ponekad u jeku sezone često zna da bude dosta turista.

Da napomenemo i to da apsolutno svi turisti iz naše zemlje koji su letovali u Metamorfozisu pominju jednog Grka po imenu Janis koji će za srpske turiste skinuti zvezde sa neba ako treba, tako da mu se svi naši turisti obraćaju kada imaju bilo kakav problem. Osim što govori naš jezik, te drži jednu od prodavnica u ovom letovalištu, Janis zaista nastoji da reši sve probleme naših ljudi, mada za njim ne zaostaju ni drugi meštani.


Plaže u Metamorfosisu i okolini

Metamorfosis može da se pohvali izuzetno dugačkom plažom, koja je praktično podeljena na dva dela. Na plaži postoji tuš i to samo u jednom delu. Ali, imajte na umu da govorimo o rastojanju od bukvalno nekoliko minuta hoda.

Da biste stigli do dela plaže na kome je i tuš morali biste sići niz stepenice, koje uopšte nisu strme, a prethodno ćete proći kroz vrlo lepo uređen park sa fontanom. Kada stignete na taj deo plaže u Metamorfosisu očekuje vas, naravno lepo uređen bar na plaži, kao i ležaljke i suncobrani. Naravno, kao i u gotovo svim ostalim letovalištima u Grčkoj i u ovome važi isti princip zakupa ležaljke i suncobrana, a u zavisnosti od perioda kada letujete zavisiće i da li morate da naručite jedno ili dva pića.

Na plaži postoje naravno i delovi gde možete postaviti svoj peškir i suncobran, a plaža je okružena borovima sa dosta prirodnog hlada.

E, sad ono što može nekome da bude problem, a opet nekom drugom veliko zadovoljstvo, jeste što se na nekoliko mesta u vodi nalazi kamenje, posebno u delu koji formalno deli plažu na dva dela. Ovaj deo plaže sa kamenjem može biti veoma interesantan ljubiteljima ronjenja koji vole da istražuju morsko dno, jer mogu naići na vrlo zanimljive školjke.  

Dakle, Metamorfosis može biti odlična baza za obilazak Sitonije, ali ako se malo odmaknete od Metamorfosisa, čak i pešice, naići ćete na prave plaže - dragulje i shvatićete zbog čega Sitonija nosi epitet jednog od najlepših delova Grčke. 

Uz to, nadomak mesta su i Nikiti i Neos Marmaras, o čijim plažama je gotovo sve rečeno, tako da ćete sigurno pronaći onu koja će vas ostaviti bez daha.


Kupovina u Metamorfosisu

Za neke veće kupovine je svakako preporučljivije posetiti Neos Marmaras, koji je tek oko 30 kilometara udaljen od Metamorfosisa ili, pak otići u Solun. Takođe, u Nikitiju postoje dva velika supermarketa i to "Lidl" i "Masutis", pa svako ko ide sopstvenim automobilom na letovanje može dosta da uštedi ukoliko kupuje tamo. 
Inače, u Metamorfosisu postoji takođe nekoliko prodavnica, odnosno piljara, ali i ribarnica i pekara, par taverni, kafića i picerija. Cene su vrlo slične cenama u ostalim letovalištima na Sitoniji.


Šta videti u Metamorfosisu i okolini

U samom mestu nesumnjivo ćete i vi i vaši mališani uživati u mirisu borova i lepo uređenim parkovima. Takođe, u mestu postoji i nekoliko igrališta baš za najmlađe turiste. Ali, možete da odete u posetu selu Metagitsi koje se nalazi odmah iznad Metamorfosisa ili, pak da odete u Solun, Nikiti, Neos Marmaras, odakle možete da se provozate brodićem oko Svete Gore.

A ako u Metamorfosis odlazite sopstvenim automobilom, izbor je mnogo veći. Dovoljno je samo da otvorite kartu Grčke i da odlučite koje od mnogih mesta u okolini želite da bolje upoznate.


Dakle, ako želite da se zaista odmorite, da uživate u mirisu borovine i čistom moru, ali i da čujete cvrčke... ako nemate nameru da brojite meduze, ježeve, komarce i mušice, već zaista želite da se odmorite... ako želite da vaši mališani uživaju u brojnim atrakcijama koje su samo njima namenjene, bez bojazni da će im se dogoditi nešto loše... ako ne želite da brojite koliko puta je prošao kamion za odnošenje smeća tokom vašeg boravka... ako niste opterećeni željom za ludim noćnim provodom... onda je definitivno Metamorfosis jedno od najboljih letovališta u kome možete provesti svoj odmor!

Napiši komentar
1077 [email protected]   08/07/2017
bajkovito.....dugacka plaza a par minuta hoda....uredjen kafic je moja supa dvorisna od 4m2...naravno da se lezaljke ne naplacuju svuda u grckoj vec ako nesto pijes mozes i da ih koristis,mesto je krs sa puno turista koji nisu potrosaci,plaza OCAJ siroka 10 koraka...jedini plus je market kod janisa koji prica srpski i ima sve..
1078 Milica M.   09/07/2017
Metamorfozi je super mesto , a ovaj gospodin nije verovatno ni letovao u njemu ili mi nismo bili u istom Metamorfoziju! Prelepa šuma, zivo uvece, puno ljudi..... Lezaljke NISU svuda u Grckoj besplatne , ali kako on to da zna kad nije mrdnuo dalje od svog sela.... Mesto nije krs vec su krs upravo takvi sto nemaju pojma da uzivaju na odmoru... Ako neko u bilo kom mestu vidi supermarket kao jedini plus , onda bi trebalo da se zapita sta nije u redu sa njim. Ne bih vise nista dodavala osim da nije svako mesto za svakoga. Ja letujem ovde vec trecu godinu
2004 Ana S   21/09/2018
Ove godine smo suprug i ja prvi put letovali u Grckoj.Posto imamo sina od godinu ipo dana izabrali smo Metamorfozis bas zbog pozitivnih komentara ljudi sa malom decom.Za decu ovo mesto je savrseno, plaza na par koraka od smestaja, veliki parkovi, mirno more, bez velikih talasa i postepena dubina.Hlad borova na plazi ne moze da zameni ni jedan suncobran. U mestu ima par taverni, poslasticarnica ,par kafica, tri prodavnice ,suveniri...giros, apoteka i doktor. Sve u svemu dovoljno za boravak od desetak dana. Ako ste dosli kolima lepo je posetiti okolne plaze i mesta, mi smo bili u Nikitiju ,koji nas je odusevio, u Neos Marmarasu ,selu Metagitsi ,selu Partenonasu iznad Neos Marmarasa i na plazi Karidi. Divno smo se proveli i dok malac ne poraste planiramo da letujemo bas u Metamorfozisu.
2247 Ana Lazarevic   17/05/2019
Postovani, da mli postoji ambulanta u Metamorfosisu ili tek u Nikitiju ili Neos Marmarasu? Imamo troje dece pa nam je to bitno.Hvala!
4073 Dragana Gligić   07/09/2021
Sve je tačno što piše u tekstu. Dva puta sam bila s porodicom, dok su deca bila mala, i zaista je mesto fenomenalno. Janis je zaštitni znak ovog mesta, njemu i njegovoj porodici, jer su svi divni, želim svako dobro.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu