Makrinitsa, balkon Peliona
16/01/2018 Tekst ažuriran 30/03/2021 Iskustva 0

Makrinitsa (Makrinica) je lepo tradicionalno selo u oblasti Magnezija (Tesalija), na obroncima Peliona, samo 10 km od grada Volosa. 

Poznato je i kao "balkon planine Pelion", jer je izgrađeno na visini od 630 m iznad mora i sa fascinantnim pogledom na Volos i more zaliva Pagasitik. Sve kuće u selu su izgrađene amfiteatralno jedna iznad druge, tako da skoro svaka od njih može ponuditi takav pogled.

Makrinitsa je podeljena na dva naselja, Koukourava i Moutsara, koja su udaljena samo 500 m jedno od drugog. Jedno je od najznačajnijih tradicionalnih sela na Pelionu, puno vila i kuća koje izgledaju kao viseći ukrasi na zelenoj padini planine. Poznata je i kao "plemenito selo", jer je nekada uglavnom bila naseljena bogatim ljudima.

Jedna od tradicionalnih kafanskih kuća je ukrašena freskom poznatog grčkog slikara Theofilosa. 

Selo je popularno među turistima tokom cele godine, iako nije na moru. Sve zgrade su sačuvale svoju autentičnu arhitekturu, pa se i hoteli ne zovu hoteli, već njihova imena uključuju reč "arhontiko" što znači "palata" ili "rezidencija". 

Ulice u centralnom delu Makrinice su kaldrmisane, raštrkane tradicionalnim vodenim fontanama i mogu ih koristiti samo pešaci. Ipak, ako se odlučite da posetite Makrinitsu, u selu postoji mali javni parking na kom možete parkirati automobil i nastavite pešice.

Ulica koja vodi do malog trga je puna tradicionalnih prodavnica suvenira, lokalnih trava i likera, a pre svega "hilopites" - domaćih testenina različitih boja i ukusa. 

Na trgu, u gustoj senci visokog drveća, smešteno je nekoliko taverni i kafića, kao i crkva posvećena Agiosu Ioannisu Prodromosu i rezbarena mermerna fontana, izgrađena oko 1809. godine. Kristalno bistru vodu iz ove fontane nazivaju Besmrtna voda.

Selo Makrinitsa je i dom Muzeja narodne umetnosti i istorije Peliona, koji se nalazi u istorijskoj Topali rezidenciji, i sadrži preko 1.500 retkih predmeta vezanih za folklor i svakodnevni život ove regije.


Ukoliko je Pelion vaš izbor za ovo leto, pogledajte ovde našu preporuku za smeštaj.


Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu