Kupovina nekretnine u Grčkoj
02/03/2016 Tekst ažuriran 25/11/2023 Iskustva 3

Grčka je svake godine najomiljenija destinacija za turiste iz Srbije, a kako i ne bi kada pleni divnim plažama, čistim morem i toplim dočekom lokalnog stanovništva u letovalištima.


Nije za zanemariti ni podatak da je Grčka i dalje jedna od najjeftinijih opcija za sve koji žele da kvalitetno provedu odmor. I pri tom ne mislimo samo na ponudu turističkih agencija, odnosno turističke aranžmane, već i na vanpasionsku ponudu. 


Kupiti stan ili kuću u Grčkoj

Iskustvo naših ljudi koji su kupili stan na Halkidikiju, njihove savete i troškove koje su imali pročitajte ovde.


Nekretnine na grčkom primorju se ne prodaju za 300 EUR/m2 kako često pišu novinski članci, ali se ipak mogu naći po prilično povoljnim cenama. Brojne naše turiste zatekla je informacija da metar kvadratni apartmana poput onoga u kome su boravili tokom letovanja na nekoj od obala Halkidikija košta oko 1.000 evra. Naravno, cena zna biti i veća, a zavisi od lokacije i luksuznosti objekta. 


Ali, poenta je da jedna prosečna porodica za potrebe sopstvenog odmora može kupiti stan ili apartman s pogledom na more, po ceni koja u retkim prilikama prelazi 1.500 evra po metru kvadratnom. To se odnosi čak i na objekte manje površine, čije su cene u Srbiji u odnosu na veće kvadrature naročito visoke.   


Državljani Evropske unije, kao i svi ostali - uključujući državljane Srbije, nemaju ograničenja po pitanju kupovine stanova u Grčkoj. Pri kupovini nepokretnosti, moraćete na uvid da pokažete svoj pasoš, grčki poreski broj - AFM (koji se može obezbediti istog dana), a u slučaju da ste pravni subjekt još nekolicinu dokumenata.


Grčke vlasti su veoma zainteresovane za poreklo novca koji se sliva u zemlju i zato će svako ko namerava da kupi nekretninu u Grčkoj morati uredno da pokaže odakle novac dolazi i kako se troši kroz takozvani “pink slip”.


Novac za kupovinu nekretnine se mora isplaćivati direktno iz grčke, srpske ili bilo koje banke, odnosno sa računa u toj banci. 


Grčki zakon nalaže da se u slučaju kupovine ili prodaje nekretnine angažuje advokat u slučaju da cena prelazi 29.000 evra u oblasti Atine, odnosno 14.000 evra u drugim delovima Grčke. Usluge advokata u Grčkoj će vas koštati od 1-2% cene nekretnine.


Usluga agencije za promet nekretnina u Grčkoj će vas koštati 2% od cene nekretnine. Ovu cenu plaća onaj ko angažuje agenciju. 


S druge strane, tema o kojoj vredi razmisliti je da li ovakvo ulaganje može biti isplativije od kupovine garsonjere u Beogradu ili Novom Sadu, namenjene izdavanju. Ako se uzmu u obzir cene kvadrata, ispada da je jeftinije kupiti u Grčkoj, a još ako se izračuna i novac koji se tokom sezone može zaraditi od apartmana ili pogodnost uživanja u svome na moru i doda manje peripetija sa podstanarima, onda stvarno vredi razmisliti.


Agencije za nekretnine u Grčkoj - preporuka

Agencija za promet nekretnina “Chatzis” - Pefkohori se uspešno bavi prodajom nekretnina na Halkidikiju od 1997. godine.

Vlasnike agencije Tanju i Dimitrisa Hatzisa možete kontaktirati na email na srpskom jeziku.


Advokat za kupovinu nekretnine u Grčkoj - preporuka

Ukoliko ste već izabrali nekretninu u Grčkoj koju želite da kupite i potrebna vam je samo usluga advokata, Srpski Konzulat u Solunu preporučuje Advokatsku kancelariju Billis.


G. Dimitris Billis govori odlično srpski jezik i građani Srbije su već uspešno koristili njegove usluge. U procesu kupovine nekretnine on će vas uvesti u celu proceduru, izvršiti temeljnu proveru statusa stana (da li postoje tereti), sastaviti kupoprodajni ugovor, pružiti usluge prevodioca...


Kontakt

Advokatske Usluge Dimitris Billis
Broj registracije Advokatske Komore Soluna 6960
Adresa: M. Botsari 43 Neapoli, Thessaloniki

Email: [email protected]
Broj telefona: +30 697 4435822

Facebook profil
Facebook stranica


Saveti grčke advokatske kancelarije 

Kupovina nekretnine u Grčkoj je slična kao i u ostalim zemljama EU. Neophodno je da advokat proveri vlasnički list određenog objekta ili zemljišta kako bi utvrdio da ne postoje potraživanja vezana za tu nepokretnost (npr. hipotekarni krediti banaka i sl.). U ovome delu kuporodajnog procesa neophodan je i Notar kako bi novog vlasnika važećim ugovorom registrovao u katastru.


U trenutku kada je pregovarački deo kupovine ili prodaje finalizovan i cena određena, procedura je sledeća:
 

1. Predugovor. 
Predugovor priprema vaš advokat u Grčkoj. Potpisnici predugovora su kupac i prodavac. Predugovorom se određuje cena kao i vremensko trajanje koje je dato kupcu odnosno njegovom advokatu-zastupniku, kako bi proverio vlasnički list, listu potencijalnih vlasnika, neizmirena dugovanja ako ih ima, prema banci ili trećem licu, kao i Poreskoj upravi. Uobičajeno je da ova procedura provere traje maksimum od 10 do 15 dana, nekada i kraće.


2. Kupac je obavezan da traži i dobije grčki poreski broj AFM (procedura ne traje više od 1 sata).


3. Kupac je odgovoran za odabir advokata. 


Advokat je odgovoran za zakazivanje sastanka kod Notara. Notar i advokat su odgovorni za zaključenje finalnog kupoprodajnog ugovora. 
Potpisivanje finalnog ugovora obavlja se u kancelariji Notara. Prisustvo kupca je neophodno, ali ukoliko je kupac ovlastio drugo lice da u njegovo ime i njegov račun može da potpiše ugovor, advokat i Notar moraju da budu upoznati sa ovlašćenjem najmanje dan ranije.


4. Dan pre potpisivanja finalnog ugovora poreska prijava je potpisana i iznos određen za porez postaje validan za plaćanje. Ovaj porez je naznačen za plaćanje državi. Postoji mogućnost u kome je ili advokat ili Notar nadležan za ovo plaćanje poreza. Nephodno je da postoji novac u nekoj od grčkih banaka za plaćanje ovog iznosa, ukoliko ne, to možete odraditi sa bankarskim čekom.


5. Ostatak budžeta sledi u nastavku i nije uračunat u cenu dogovorenu predugovorom ili zaključenim finalnim ugovorom.


6. Porez na transfer: 3% na sve nekretnine

Iznos ovog poreza nije realni iznos određen kupoprodajnim ugovorom, nego je iznos obračunat od strane poreske uprave (uglavnom je iznos obračunat od poreske uprave mnogo manji nego kupoprodajna cena u finalnom ugovoru)


7. Notar: Između 2.2% i 2.5% neposrednog poreza (u zavisnosti od vrednosti transakcije).


8. Troškovi za agenciju za nekretnine: 2% od zaključene cene.


9. Kada je kupoprodaja obavljena advokat će registrovati novog vlasnika nekretnine u katastru. Katastar zadržava u svom posedu jedan od originalnih primeraka finalnog kupoprodajnog ugovora. Notar zadržava jedan od primeraka finalnog kupoprodaja ugovora. Kupac od Notara može da traži i dobije neograničen broj overenih kopija finalnog ugovora.


10. Mogućnost odstupanja: Ukoliko se zaključenje finalnog ugovora produžava na određeno vreme, a zbog savesti kupca, možemo da posavetujemo da predugovor bude overen kod Notara. U ovakvim slučajevima depozit od 10% bi trebao da bude uplaćen na račun prodavca. 


Specijalna beleška: 

Pri kupovini stare kuće za renoviranje savetujemo klijente da prvo utvrde da li je potrebna dozvola za renoviranje. Potrebno je i utvrditi u kakvom je stanju sam objekat, krov, zidovi i zemljiste (da li je stena ili ponekad klizište). Kako bi krenuli u realizaciju i renoviranje trebalo bi ispoštovati sve predviđene mere za zaštitu, posebno kod starih kuća.. 


Godišnji porez na nekretninu u Grčkoj

Godišnji iznos poreza koji dolazi na naplatu vlasnicima nekretnina u Grčkoj potpuno je isti po visini kako za grčke, tako i za državljane Srbije - razlike nema.


Ovi porezi nisu drastično visoki na godišnjem nivou, ali jesu viši su nego u Srbiji. Manji su u letovalištima na moru dok su veći u većim gradovima. 


Ovo su neki od primera godišnjih poreza, a svaki porez se obračunava zavisno od udaljenosti nekretnine od mora, godine izgradnje itd...


1. Stan u Metamorfosisu, Sitonija 70m2 (150m od plaže), sa bazenom - godišnji porez na nekretninu 220 EUR

2. Stan u Afitosu, Kasandra, Halkidiki 40m2 - 183 EUR

3. Stan u Nea Kalikratiji, Halkidiki 72m2 - 240 EUR

4. Stan u Solunu 75m2 (izvan centra grada) - godišnji porez 450 EUR


 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!
Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke
Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj
Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani
Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

 

Napiši komentar
2057 Milanovic Milena   26/10/2018
Trazim stan u Nea Kalikrateria do 30000e
2112 Nada simikic   30/01/2019
Trazim da kupim stan oko 50-70m kvadratnih u Agia Triada ili neko manje mesto blizu soluna. Molim vas odgovorite mi koliko bi stan blizu mora kostao u ovoj kvadraturi ili manji. Zahvaljujem se puno.
3991 Sandra Besic   26/07/2021
Postovani, Trazim stan u Paralia Katerini do 40 m2, prvi red do mora, pogled more. Hvala


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu