Kokkino Nero: Iskustva turista iz banje i letovališta u Tesaliji
13/04/2019 Tekst ažuriran 02/05/2023 Iskustva 2

Kokino Nero (Kokkino Nero) je letovalište i banja u administrativnoj regiji Tesalija i nalazi se u podnožju planine Osa, na 60-ak kilometara od grada Larisa i 17 km od autoputa Solun - Atina. Od popularnijih mesta u Olimpskoj regiji najbliži mu je Nei Pori koji se nalazi na 30 km udaljenosti.


Prema poslednjim popisima, mesto ima manje od 100 stanovnika, izuzetno je mirno i ne toliko turistički razvijeno, tako da predstavlja idealnu destinaciju za miran odmor u prirodnom okruženju.


Ime Kokino Nero u prevodu znači “crvena voda”. Ovaj naziv potiče od vrela koja se nalaze na tom području i koja su bogata mineralnim solima sa visokim procentom gvožđa, što vodi daje specifičnu crvenkastu boju. Na samom ulazu u Kokino Nero se nalazi banja na otvorenom, po kojoj je mesto prvenstveno i postalo poznato.

 

Tu postoji nekoliko malih bazena za spa terapije, lekovito blato i česma sa izvorskom vodom. Lekovita svojstva ovih voda su poznata od davnina, pošto se pretpostavlja da se upravo u ovom naselju nalazio drevni grad Eurymenae. Još tada je rimski pisac i naučnik Plinije Stariji govorio da se zlato koje se baci u fontanu Eurymenae pretvara u kamen, zbog čudesnih osobina vode. 

 

Osim kupanja i mazanja blatom, postoji i terapija koja se primenjuje pijenjem ove mineralne vode, što takođe daje odlične rezultate i pomaže pri lečenju brojnih bolesti urinarnog i gastrointestilnog trakta. Kako kažu oni koji su je pili, voda nije bas najprijatnijeg ukusa, pa se pripremite na to ukoliko želite da probate.


Danas je Kokino Nero važna destinacija banjskog turizma zbog izuzetnog prirodnog okruženja koje nudi kombinaciju banje, mora i planine.


Plaža u mestu Kokino Nero

Plaža u samom mestu je šljunkovita, a na ulazu u vodu ima i krupnijeg kamenja, pa možda zbog toga nije najpogodnija za malu decu, ali je lepa i mirna. Ako ste neplivači, obratite pažnju na talase koji su ovde česta pojava.


U neposrednoj blizini se nalaze dve, po mišljenju mnogih turista, lepše peščane plaže sa prirodnim hladom, i toplom i čistom vodom: Platia Amos (severno od Kokino Nera) i Koutsopia (južno). Do njih se može doći i pešice, pošto su udaljene oko 1,5 km. 


Još jedna plaža, koja se zove Stomio, je 10-ak kilometara severno (kada se krene ka Nei Poriju). Peščana je sa dugačkim plićakom i idealna za decu. Zatim, na 15-ak km udaljenosti južno od Kokino Nera možete posetiti i plaže u mestima Velika i Agiokampos. To su takođe mala i mirna naselja za odmor, bez mnogo sadržaja, ali samim tim i sa manjim brojem turista i bez gužve.

 

Može se reći da Kokino Nero nema nekih turističkih i zabavnih sadržaja, osim par prodavnica, pekara, i nekoliko restorana i kafića na plaži. Ovde je ipak u prvom planu priroda, a ne turizam. Nema mogućnosti za šoping i izlaske, pa ukoliko to tražite na odmoru Kokino Nero će vam verovatno biti monoton.


Jedine aktivnosti koje ovde mogu da se upražnjavaju jesu duge šetnje na prelepom čistom vazduhu, pešačenje kroz šumu i planinarenje. Ono po čemu je mesto karakteristično jeste drveće kestenova, kog ima u velikom broju, a šume su ispresecane malim potocima i mostićima. Ukoliko ste ljubitelji prirode, ovde ćete sigurno uživati.


Utisci i iskustva turista iz mesta Kokino Nero

Prenosimo vam oprečna mišljenja turista iz naše grupe. Jedni tvrde da je mesto doslovno užasno, sa kamenitom obalom, nesređeno, zapušteno, da su bukvalno proveli dva dana i tražili drugi smestaj, i imamo one druge koji kažu da je lepo i mirno mesto i da bi se ponovo vratili.

 

"Pre dve godine letovali u Kokino Nero, pravi odmor."

"Bili smo početkom jula. Ja sam oduševljena mestom. Plaža je malo kamenita, ponesite one patike za vodu i ne brinite. Ima jedna plaža malo dalje (Valtos) ona je super. Prepuno zelenila. Idite do izvora sa ledenom vodom. Veoma je zdravo malo stajati u toj vodi. Ima i voda koja se pije, lekovita, puna gvožđa. U septembru možda ima kestenja."

 

"Tu se ide samo jednom i nikada više. Polomiš noge po kamenjaru na plaži, večiti talasi i nigde ribe. Prednost je pitka voda (dobra za špricer), domaći proizvodi i mir i banja sa bazenima za živce. Iznad je planina Osa i lepo i sveže je noću za spavanje."

 

"Stvar ukusa, ja Kokino Nero ne bih dala za nijednu Nea Vrasnu, Nei pori ili Paraliju... Uspavljuju me i bude ptičice, a hladovina platana i opojni mirisi nemaju cenu. Posebno blagodeti banje. Neko voli biti Robinson Kruso. P.S...nema vrištanja, niko ti ne sedi nad glavom, niko te ne prska pištoljem na vodu..."

 

"Bili 20 dana u kući na obali. Priroda jeste veličanstvena ali samo to. Za nas koji volimo da plivamo u moru ovo mesto nije. Rizično je zbog stena koje vrebaju na pola metra ispod površine a i zbog talasa koji ruše kad se izlazi iz kamenjara. Bili smo, nadisali se svežeg vazduha, upoznali neke drage ljude, lepo se proveli jer umemo da se zabavimo i na pustom ostrvu ali to nije ono što želimo kad idemo na more. Ko voli da šeta, planinari, spava u šumici, Kokino Nero je raj. Plaže Kucupija i još par plaža su super ali one nisu u Kokino Neru a i malo je bezveze imati kuću na obali a svaki dan putovati na neku drugu plažu."

 

"Nas je bilo 60 (godinama zajedno letujemo) i bilo nam extra. Vreme savršeno, more čisto, toplo. Kad hoćemo buku mi je sami napravimo (pravili žurke) čak smo imali u grupi devojku koja nastupa, Grci nam puštali bukvalno sve, srećni što smo došli. Kad nećemo u more a mi svi u jedini hotel sa bazenom, puštali nam muziku po izboru... Ledeni banjski bazeni lečili preplanulu kožu. Mogu da kažem da se nikome od nas se nije vraćalo u stvarnost. Eto takve utiske smo poneli iz Kokino Nera i to baš na današnji dan pre dve godine."

 

"Plaža "Kod Snupija" predivna i prečista voda. U Kokino Nero nema gužve, ljudi su ljubazni i prijatni, ko želi odmor, bez šopinga i tezgi sa šarenišem, Kokino Nero je dobar izbor. Bili pre tri godine u Kokino Neru, ne pamtim da sam se negde lepše odmorila..."

 

"Ja se u Kokino Nero nijednom nisam okupala. Sreća naša bili smo kolima i obišli plaže u blizini Kokinog Nera. Ima dosta lepih plaža. Meni su najlepše bile Kucupija i Stomio. Ali ništa nije tako bilizu da možete pešaka otići..."


Izleti iz mesta Kokino Nero

Ako odete na izlet u Larisu, imaćete priliku da se upoznate sa najvećim gradom regije Tesalija, koji nudi dosta aktivnosti. Poznat je pre svega po velikom broju parkova i kafića, ali i po kulturnim sadržajima.


Obiđite muzeje kao što su Arheološki, Vojni, Muzej istorije i narodne skulpture, a zatim spomenik Hipokratu, čiji je grob ovde otkriven. Idite do najznačajnijijeg arheološkog lokaliteta brda Frourio i svratite u ”Papasov mlin” koji je nekada bio mlin, a danas je muzej kulturne baštine.


Uveče uživajte u šopingu ili iskoristite priliku za izlazak u neki od mnogobrojnih barova i taverni. U Larisi se zaista može provesti jedan sadržajan dan.


Osim Larise, u blizini postoji još dosta mesta pogodnih za jednodnevne izlete u sopstvenoj režiji, pa tako možete obići dolinu Tempe, grad Volos i oblast Pelion. U ponudi organizovanih izleta preko agencija su još i planina Olimp, odlazak na Meteore, ostrvo Skijatos i Solun.


Mogućnosti su raznovrsne, tako da ne morate da brinute da će vam biti dosadno. Kokino Nero možda na prvi pogled nije toliko atraktivno mesto, ali u kombinaciji sa okolinom, može biti dobar izbor za letovanje.

Napiši komentar
2622 Aleksandar Djordjevic   14/08/2019
Bio sam tamo 2017 i nikada se nisam tako lepo odmorio. Obično se iz grčke vraćam umorniji nego pri polasku, međutim ovo mesto je prelepo. Posećuju ga uglavnom žitelji Poljske, u blizini ima dosta izvora i zanimljivih mesta za šetnju. Obavezno posetiti vizantijski most koji se nalazi na možda kilometar od centra. Ko voli da vozi biciklu uživaće tamo samo što mora poneti svoju jer nema gde da se iznajmi. Retko koja vila je opremljena klima uređajima što nije problem jer skoro svuda ima prirodan hlad a uveče temperatura dosta pada tako da može da se uživa... Plaža Amos je ok i ima prirodan hlad, koutsopia sam posetio samo jednom i nisam nešto oduševljen. Uglavnom smo išli na stomio na kupanje, a u slučaju da ne idete svojim kolima postoji i jedan jeftini taksista sa kojim možete napraviti svaki dogovor... Svaka preporuka za posetu grada Larisa i najbolje je da odete organizovanim izletom da bi ste obišli sva značajna mesta. Sve u svemu ja sam zadovoljan posetom i planiram da se vratim opet tamo jer mi je pravi odmor preko potreban... :-)
4306 Ruzica Zlojutro Kuzele   27/04/2022
MOLIM VAS! DAJTE CENOVNIK I DATUM POLASKA U KOKINO NERO. GODINAMA POKUSAVAM, ALI UVEK NEKA PREPREKA- Nema mesta, polasci tek u junu...ja bih vise od jedne smene, jer sam planinar, a na Ossi nisam bila. ja MORAM ovog maja/juna u Kokino Nero, inace cu otici na onaj svet. Smilujte se! Hvala! Pozdrav od srca, duse, i velike zelje za Kokino Nero.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu