Kefalonija - ostrvo najlepših plaža
08/03/2016 Tekst ažuriran 28/12/2023 Iskustva 6

Kefalonija je najveće ostrvo Jonskog mora i jedno od najlepših i najprivlačnijih grčkih ostrva. Možda je dovoljno reći da se nalazi između Krfa, Lefkade i Zakintosa i to će biti dovoljna garancija da je reč o dobrom mestu za odmor. 


Kefalonija je jedinstvena i neponovljiva: beskrajno plavetnilo, miris ruzmarina, sunce, lepe plaže (čak 250 km plaža), skrovita i slikovita mesta, morske pećine...
Zanimljiva je činjenica da je susedno ostrvo Itaka, nadomak Kefalonije, rodno ostrvo mitskog junaka Odiseja. Dok boravite na Kefaloniji nikako ne propustite da odete na jednodnevni izlet do Itake.

Prvo što ćete primetiti kada budete stigli na Kefaloniju su izuzetno lepa i uredna mesta, zelene palme, održavane i uredne fasade kuća u živim bojama, i mnogo, mnogo cveća svuda: u dvorištima, ispred kuća, na terasama... Ono što vam se verovatno kao i nama neće mnogo dopasti su putevi. Dosta krivina i veoma uskih deonica, prelazak preko brda i planina od jedne do druge plaže, ali uz to i upoznavanje ostrva i fantastični predeli i pogledi koje možda na drugi način ne biste mogli da doživite.

Želja za otkrivanjem raznolike unutrašnjosti ostrva odvešće vas do njenih najlepših i najneobičnijih predela. Naići ćete na skrivene crkvice, slikovite podzemne pećine, fascinirajuća jezera i mistične pojave koje ni do dana današnjeg nisu objašnjene. Impresioniraće vas zelene doline, guste senovite šume i raznovrsno cveće.

U malim, po ostrvu raštrkanim selima, susrešćete se sa starim običajima i navikama, neverovatno ljubaznim domaćinima i njihovim tradicionalnim načinom života. Ukoliko želite da probate Retzinu i slušate buzuki, shvatićete da je Kefalonija sasvim drugačija od ostatka Grčke, a ipak toliko grčka.

Uprkos tome što je Kefalonija najveće ostrvo jonskog arhipelaga, zadržala je autentičnost i svoj karakter. Domaćini vole svoje ostrvo i izuzetno su gostoljubivi prema posetiocima. Rado se zabavljaju uz vino, pesmu i ples. Zato ne iznenađuje veliki broj praznika, proslava i širok spektar noćne zabave.

Na Kefaloniji postoji međunarodni aerodrom, smešten na 8 km od glavnog grada Argostolija, između mesta Lasi i Minies. Svakog dana lete avioni do i od Atine, a u letnjim mesecima ima i čarter letova. Aerodrom je odlično opremljen, a pored pogodnosti ima prodavnice, putničke agencije, restorane i kafee, poštu i rent-a-kar agencije.


Plaže na Kefaloniji

Najveće bogatstvo ostrva je veliki broj prelepih plaža. Najlepša plaža ostrva i istovremeno jedna od najlepših u Evropi je svakako Mirtos. Pogled na plažu sa visoke planine koja je okružuje čini se skoro nestvaran. Snežnobeli pesak, pomešan s kamenčićima i penom talasa tirkiznomodrog mora, osvajaju zauvek. Severni deo ostrva, gde se nalazi i Mirtos, skriva još neke male idilične uvalice. 

Na istoku ostrva, u blizini jedne od najzanimljivijih grčkih podzemnih pećina Drogarati i fascinirajućeg jezera Melissani, očekuje vas duga šljunkovita plaža Antisami, okružena bujnom vegetacijom.

Okolina mesta Skala puna je intimnih plažica koje su neretko utočište popularnim Caretta-Caretta kornjačama, poznatom atrakcijom ostrva. Na poluostrvu Lassi, najomiljenijem i najživopisnijem delu ostrva, nalazi se nekoliko zlatnožutih peščanih plaža Makris Yialos (Duga plaža), Platis Yialos (Široka plaža), Gradakia i druge, koje osim uživanja u prijatnoj hladovini nude i veliki broj sportskih aktivnosti.

Antisamos je takođe jedna od najlepših plaža na Kefaloniji, a tirkizno more i beli pesak i zelenilo iznad je čine neodoljivom.

Južno od Fiskarda, u južnom delu poluostrva Paliki nalazi se plaža Ksi. Plićak je dugačak, a pesak zlatasto narandžaste boje. U tom pesku ima puno gline koja je vrlo blagotvorna za kožu. Na plaži često ima dosta posetilaca, ali na 5 minuta oko nje postoji par malih zaliva koji su prelepi, a pusti čak i u avgustu.

Na južnoj obali Kefalonije se nalazi i plaža Lourdas. Nalazi se blizu Skale, ima privatnu atmosferu, a jedan deo je uređen ležaljkama za iznajmljivanje. U selu iza plaže se nalaze restorani, barovi i taverne sa živom muzikom. Selo je samo po sebi interesantno, tradicionalno, sa lepim malim trgom.

Petani i Vouti su još dve fascinantne plaže koje obavezno treba posetiti i definitivno se mogu svrstati među najlepše plaže Kefalonije.


Skala - savršen spoj tradicionalnog i modernog

Ovo mestašce koje se nalazi u zelenilu sa južne strane ostrva, sagrađeno je tek nakon zemljotresa 1953. godine. To je tradicionalno mesto sa jedinstvenim kućicama raštrkanim po obronku, do kojih vode samo uski puteljci i odakle se otvara jedinstven pogled prema Zakintosu i zalivu Patra. Mesto Poros, treća po važnosti luka na ostrvu, udaljena je od Skale 12 km. Odavde više puta dnevno saobraća trajekt za Killini na Peloponezu. U Skali postoji i nekoliko kulturno istorijskih spomenika.

Skala je, po mišljenju mnogih, jedna od najlepših turističkih atrakcija ostrva. Tu je najduža i prelepa plaža boje zlata, sa borovom šumicom u zaleđu koja nudi utočište svima koji žele pronaći skrovište pod vrelim suncem. Svoje mesto će pronaći i ljubitelji nudizma budući da je nudistička plaža iza stena, malo izvan mesta. Na plaži ćete pronaći i nekoliko taverni i beach barova u kojima se možete okrepiti, a na raspolaganju su vam i razni sportovi na vodi koji će doprineti raznovrsnosti vašeg odmora. U samom centru, u glavnoj ulici koja je najomiljeniji deo mesta, nalazi se nekoliko minimarketa, restorana i lokala. Naselje je od aerodroma udaljeno 37 km.


Poluostrvo i mesto Lasi (Lassi) - omiljena turistička destinacija na Kefaloniji

Poluostrvo Lasi, koji razdvaja lagunu Koutavos na istoku i veliki Argostolski zaliv na zapadu, omiljeno je i živo turističko odredište. Lasi je omiljen zbog belih i sivih, peskom posutih plaža. Na ovom delu ostrva su mnoge od najlepših plaža Kefalonije: stenama okružena Kalamia, Gradakia, velika i omiljena Makris Yialos (duga plaža), prelepa Platis Yialos (široka plaža). Tu je pravi raj, kako za one koji žele na uređenim plažama da uživaju u suncu i kristalno čistom moru, tako i za ljubitelje različitih sportova na vodi.

Brojne taverne privlače svojom raznovrsnom ponudom i teško je odupreti se izvrsnim grčkim specijalitetima. Bogatu ponudu dopunjuju živopisne radnje i brojni noćni lokali.
Za aktivnije goste preporučujemo i pešačenje na brdo iznad Lasija, odakle se pruža prekrasan pogled na celo poluostrvo i preko zaliva na Liksuri. Mesto Lasi je od aerodroma udaljen 11 km.


Pročitajte tekst Lasi Kefalonija - iskustva i utisci, plaže, cene, informacije.


Argostoli - glavni grad Kefalonije

Glavni grad Kefalonije jedan je od najlepših provincijskih grčkih gradova sa sopstvenim stilom, lepim drvoredima palmi i širokim ulicama. Brojne stare atraktivne građevine, kao što su sud, biblioteka, škola filharmonije, pozorište Kefalos, arheološki muzej i dr, okružuju glavni trg Platia Vallianou. 

Trg je centralno mesto okupljanja, gde Grci rado odmaraju i posmatraju posetioce za stolovima brojnih taverni. Trg je isto tako dobro mesto za večernju šetnju i opuštanje na svežem noćnom vazduhu. Oko glavnog trga i obližnjih ulica, kao i uzduž pristaništa, nanizani su brojni restorani, lokali i taverne.

U blizini je i glavna pešačka trgovačka ulica Lithostroto. Nezamislivo je da posetite Argostoli, a ne prošetate ovom ulicom. Njeno ime znači Kameni put, jer je to prva popločana ulica Argostolija. Ulica je puna kafića i raznih prodavnica i butika, a u njoj meštani sede i piju kafu ili za vreme praznika oživljavaju običaje i lokalnu tradiciju.

Ulica Lithostroto počinje od trga Vallianou i proteže se do trga Kampana. U njoj ćete moći posetiti i crkvu Svetog Spiridona sa svojim lepim rezbarenim zlatom i katoličku crkvu Svetog Nikole. Na kraju ulice nalazi se "Kefalos", glavno pozorište Kefalonije.

Na šetalištu pored mora svakog jutra oko 8-9h možete hraniti kornjače Caretta-Caretta koje kao da znaju da su glavna atrakcija mesta i svakodnevno poziraju turistima pored ribarskih čamaca. 

Most Drapano je još jedna atrakcija gradića, izgradili su ga Britanci i povezuje Argostoli s drugom stranom slikovitog zaliva. Više puta dnevno možete trajektom posetiti manji, zapadni deo Kefalonije - grad Liksuri. Argostoli je od aerodroma udaljen 14 km.


Izleti na Kefaloniji

Čitavo ostrvo Kefalonija je izuzetno interesantno ljubiteljima izleta u prirodi. Brdovito je, sa puno zelenila u naletima i sa kristalno čistom vodom. Plaže su zlataste i idealne za one koji vole da se sunčaju. Izuzetno dramatične i interesantne liltice pružaju i samom ostrvu dramatičan i filmski izgled.

Dve pećine su izuzetno popularne i specijalne: pećina Svetog Gerasima u istoimenom manastiru i pećina Drogarati. U unutrašnjosti ove druge su staze kojima se može slobodno šetati. Puna je stalaktita i stalagmita. U njoj se leti održavaju koncerti i predstave, jer ima izvanrednu akustiku sličnu akustici grčkih amfiteatara.

Podzemno jezero Melisani je čudesno i predstavlja posetiocima jedan potpuno novi svet Kefalonije. Jezero se nalazi u pećini i ima kristalno čistu, prozirnu vodu. U pećinu možete doći brodićima koji prevoze turiste.  Kroz čitavo ostrvo su rasprostrte crkvice i dva manastira (Sveta Panagija i Sveti Gerasimus – izgrađen iznad pećine u kojoj je ovaj zaštitnik ostrva živeo).


Noćni život na Kefaloniji

Na Kefaloniji postoji veliki broj barova i klubova u kojima se slušaju najrazličitije vrste muzike i organizuju plesne večeri. Na ovom ostrvu se nalaze brojne taverne i restorani koji služe jela grčke kuhinje i gde možete probati najsvežiju ribu, kao i salate i domaći hleb.

U prelepom mestu Svoronata se nalazi neverovatno dobar bar Ludi Đorđe. Fantastična usluga i dobro društvo u baru su sasvim dovoljan razlog da se dođe u ovo selo. U Liksouriju se nalazi odličan kafe Overdose. U Lasiju je vrlo prijatan kafe bar Da Veronica Bar. Tu je i odlična hrana. Dve fantastične taverne u Lasiju se na smeju zaobići. To su Il Gabbiano i Sirtaki. Pored odličnih morskih plodova, u tavernama Kefalonije se služe odlična musaka i čips.

U Porosu su najbolji izbor Cactus Bar i Estiatorio Vanessa. U luci Sami koja je druga po prometnosti u Kefaloniji nalazi se par odličnih taverni. To su Capitol, Mermaid i Riviera. U Argostoliju su najbolje taverne Lučka taverna, El Greco i Elios.

Restorani u Kefaloniji nude fantastičnu i zdravu hranu. Proslavljena grčka jela poput suvlakijai girosa treba ostaviti za neki drugi put, a Kefaloniju treba iskoristiti za izuzetna jela iz mora, domaći sir i masline. Među restoranima koji se toplo preporučuju su Aquarius, Gatsoulas, Ellis i Alexis Fiscardo. Sto Psito u Lasiju pored izuzetne hrane i društva ima fantastičan pogled na more, posebno predveče.


Trajekt za Kefaloniju

Tokom letnjih meseci, a posebno u vreme top sezone kada se veliki broj turista sliva na Kefaloniju, preporučujemo da obavezno izvršite online rezervaciju trajekta. Kako to da uradite objasnili smo ovde.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!
Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke
Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj
Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani
Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar
75 Darko Savic   29/10/2016
Posetio Kefaloniju 2011 godine i jednostavno i dan danas utisci su fanastični! Ostrvo je za svaku preporuku!
76 Sladjana Nedjic Ex Lukic   29/10/2016
Ove godine idemo na Lesbos koji nema divne plaže, a sledeće ako da Bog da Kefalonija. 100% Uživala sam u svakoj rečenici ovog članka. :-)
77 Dejan Momcilovic   29/10/2016
Svaka cast!!! Dali ste potpune informacije koje su neophodne da se ljudi odluce za odmor na ovom sjajnom ostrvu. Svaka cast za sajt. Sjajni ste!
78 Emilija Bozic   29/10/2016
Hvala vam na ovoj informaciji o ostrvu. Ovo mi je trebalo, jer juna vec krecem na ostrvo. A za sajt, sve pohvale. Obozavam vas. Pozdrav.
79 Aleksandar Milicevic   29/10/2016
Opis je fantastican, i sto je naj bitnije potpuno tacan. Na Kefaloniji sam bio prosle godine i odusevljen sam tim ostrvom u celosti (priroda, ljudi, sirevi, vinarija i vino, kornjace.....) i jos mnogo toga. Pozdrav svima, a odmor ce Vam biti u svakom slucaju prijatan!!!!
4751 ljubica   31/08/2022
Prosle godine sam iz Parge isla na izlet na Lefkadu, Kefaloniju i Itaku. Odusevila me boja mora, plaze su lepe ali uglavnom sljunak i kamen mada ja volim pesak. Posetili smo divni Fiskardo na Kefaloniji, ali svakako cu izabrati i mesto za letovanje vise dana


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu