Grčki advokat Dimitris Billis savetuje kako da dobijete dozvolu boravka ili da otvorite firmu u Grčkoj
16/03/2021 Tekst ažuriran 30/03/2021 Iskustva 5

Gospodin Dimitris Billis je grčki advokat koji živi i radi u Solunu i odlično govori srpski jezik. Jedan je od grčkih advokata koji se preporučuju Srbima od strane Srpskog konzulata u Solunu i veliki je prijatelj srpskog naroda.

G. Dimitris godinama unazad svojim posredovanjem pomaže ne samo građanima Srbije već i ostalih Balkanskih zemalja kako tokom procesa kupovine nekretnine tako i po drugim pravnim pitanjima.

Pitanja koja poslednjih meseci najčešće dobijamo od vas su: kako dobiti boravak u Grčkoj, koji je postupak za dobijanje grčkog državljanstva i koliko novca je neophodno imati ako želite da otvorite firmu u Grčkoj?

Ovaj put smo sa gospodinom Dimitrisom razgovarali upravo o tome.


Kako Srbi mogu dobiti dozvolu boravka u Grčkoj?

Ima raznih i sasvim konkretnih dozvola boravka koje mogu da dobiju ljudi iz takozvanih trećih zemalja (van EU zemalja). Srbi mogu dobiti dozvolu boravka u Grčkoj na sledeće načine:
    
a. Dozvolu boravka putem kupovine nekretnine čija je vrednost veća od 250.000€ - takozvana Zlatna viza, koja traje 5 godina i dozvoljava samo boravak, nikako rad. Molba za vizu ovog tipa se podnosi nakon kupovine nekretnine. Zainteresovanima mora strogo da se skrene pažnja na legalan početak procedure kupovine nekretnine i način uplate iznosa kupoprodaje, jer je moguće da kupe takvu skupu nekretninu, a da im se posle kupovine odbije molba dozvole boravka zbog pogrešnog načina uplate iznosa nekretnine.
 
b. Dozvolu boravka za takozvane finansijski samostalne osobe. Dozvola ovog tipa se izdaje na 2 (dve) godine i dozvoljava samo boravak u Grčkoj, nikako rad. Posle dve godine dozvola boravka može da se obnovi, uz uslov da je korisnik ove dozvole u međuvremenu potrošio (u roku trajanja ove dozvole boravka) minimum 2.000€ mesečno u Grčkoj.  

Zainteresovani za ovu vrstu boravišne dozvole koji mogu pre podnošenja molbe dokazati stalan mesečan prihod od barem 2.000 € - za najmanje zadnje dve godine (u Srbiji ili bilo gde na svetu), mogu zatražiti ovakvu dozvolu boravka. 

Prvi korak ove procedure se obavlja u Ambasadi Grčke u Beogradu. Nakon provere mesečnih prihoda odobrava se viza na godinu dana, nakon čega zainteresovani mogu tokom godinu dana u Grčkoj (dok traje odobrena viza) da podnesu molbu kod nadležne Grčke Uprave u vezi već odobrane vize. 

Bitan korak za ovu proceduru je da se uloži najmanje 48.000€ u nekoj od banaka u Grčkoj i da se taj novac potroši u roku od dve godine, koliko i traje ova dozvola boravka.

Nakon toga na bazi dokazane potrošnje novca u Grčkoj ova dozvola može da se obnovi na još dve godine.
 
c. Dozvolu boravka takozvanog poreskog stanovnika Grčke, uz uslov da zainteresovani prihvata da plaća poreze (24%) za svoje prihode u Grčkoj, bez obzira na to u kojoj zemlji svoje prihode dobija. Grčka poreska uprava za ovu dozvolu boravka još uvek čeka uputstvo od strane nadležnog Ministarstva. Dozvola boravka ovog tipa dozvoljava samo boravak u Grčkoj, nikako rad.
 
d. Dozvolu rada-boravka, za sezonski posao u trajanju od 6 meseci ili za posao preko poziva poslodavca. I za jedno i za drugo poslodavac treba da uputi zahtev Ambasadi Grčke u Beogradu, da zatraži konkretno osoblje za konkretne poslove, za koje postoji odobrenje da se može pozvati osoblje iz takozvanih trećih zemalja (van EU). Poslodavac mora primer radnog ugovora priložiti u Ambasadi. Svake godine svaka Upravna periferija u Grčkoj objavljuje za koje konkretne poslove poslodavci mogu pozvati osoblje iz treće zemlje i u kom broju ih mogu zaposliti.
 
e. Dozvolu boravka privrednika. Zainteresovani mora da izvrši prvi korak u Ambasadi Grčke u Beogradu tako što će da priloži temeljan biznis plan. Ako mu se biznis plan odobri i položi minimalno 60.000€ u neku od banaka u Grčkoj radi početnih troškova delatnosti, dobija se viza privrednika na godinu dana. Na bazi ove vize podnosilac dolazi u Grčku, podnosi molbu za dozvolu boravka privrednika u nadležnoj Upravi, a nakon što je dobije tada otvara firmu.
 
f. Dozvolu boravka preko investicije kupujući bankarske proizvode povezane sa grčkom vlašću vrednosti od minimum 400.000€. Slična je kao Zlatna viza, relativno je nova i čekaju se detalji od strane Ministarstva o dozvoli ovog tipa. Dozvola boravka ovog tipa dozvoljava samo boravak, nikako rad.
 
g. Dozvola boravka člana porodice, supruga ili supruge EU državljanina, koja dozvoljava i rad i boravak u Grčkoj na 5 godina, i koja se obnavlja za 5 godina uz uslov dokazanog kontinuitetnog boravka tokom 5 godina bračnog života u Grčkoj.
 
Pored ovih gore navedenih dozvola boravka, postoje i druge specifične dozvole, kao što je dozvola boravka za studente, dozvola boravka za sportiste, dozvola boravka za Monahe posvećene Svetoj Gori itd.

Stiže nova viza za digitalne nomade u Grčkoj


Kako se dobija državljanstvo Republike Grčke?

Državljanstvo Grčke se dobija ili putem veze roditelja-deteta, koja se dokazuje preko opštinske potvrde ili nakon najmanje 10 godina dokazanog stalnog i kontinuitetnog boravka u Grčkoj.


Na koji način državljanin Srbije može otvoriti firmu u Grčkoj?

Državljani Srbije mogu da otvore firmu u Grčkoj na sledeće načine - a ili b:

a. Prvo se prati procedura dobijanja dozvole boravka privrednika, kako je navedeno iznad u delu teksta Dozvolu boravka privrednika - tek posle toga se može otvoriti firma u Grčkoj.

b. Može da se otvori filijala ili "ćerka" firma u Grčkoj neke maternje firme koju poseduje Srbin u Srbiji (ili bilo gde na svetu). U ovom slučaju zastupnik te firme u Grčkoj mora strogo biti državljanin Grčke ili iz bilo koje EU zemlje. Srbin ne može da bude ni vlasnik, ni zastupnik ćerke firme u Grčkoj, ni filijale glavne firme. Može da bude samo član ili partner.


Šta se trenutno dešava na grčkom tržištu nekretnina? Da li je prodaja stanova i kuća stopirana? Da li su cene nekretnina u Grčkoj iste, više ili niže nego pre Korone?

Od kada Srbi ne dolaze u Grčku, stala je kupovina nekretnina... Ipak, Srbi treba da znaju da ukoliko su već odabrali nekretninu pre pandemije da mogu da završe kupoprodaju u Grčkoj. To se radi preko punomoćja overenog kod notara u Srbiji, sa pečatom Apostille-a i prevedenog na grčki jezik.
 
Na neki čudan način cene nekretnina su skoro iste kao i pre, mada se očekivalo tokom covid-krize da budu niže, praktično da budu realnije.

Saveti i upozorenja grčkog advokata Dimitrisa Billisa pri kupovini nekretnine u Grčkoj


Ukoliko imate dodatna pitanja ili želite da stupite u kontakt sa Dimitrisom Billisom možete to uraditi putem kontakta:

Advokatske Usluge Dimitris Billis
Broj registracije Advokatske Komore Soluna: 6960
Adresa: M. Botsari 43, Neapoli, Thessaloniki

Email: [email protected]
Broj telefona: +30 697 4435822

Facebook profil
Facebook stranica
Website

Napiši komentar
3431 LJubomir   18/03/2021
Da li posedovanje nekretnine u Grckoj (stan) u vrednosti ispod 250000 EUR utice na gore navedene uslove Ili konkretnije na b. Dozvolu boravka za takozvane finansijski samostalne osobe.
3432 GrckaInfo.com   18/03/2021
Poštovani Ljubomire, za sva pitanja i nedoumice kontaktirajte g. Dimitrisa (podaci za kontakt se nalaze na kraju teksta).
3920 Aida Jovanovic   16/07/2021
Da li postoji mogucnost da roditelj srpskog drzavljanina koji je u braku sa grckim drzavljaninom boravi u Grckoj pod povoljnijim uslovima od trenutnih?
4486 Mijic Koviljka   01/07/2022
Drzavljanin Novog Zelanda zeli da predje da zivi u Grcku a poreklom je iz Srbije zato sto Novi Zeland i Grcka imaju sporazume za prenos pune penzije. Kakvi su uslovi za dobivanje boravka u Grckoj. Hvala
4971 Slobodan   22/03/2023
Postovani, pre 2 godine moja cerka je kupila stan u Nea Plagia. Pre nekoliko dana stan je poplavljen zbog havarije u stanu iznad njenog. Vlasnica tog stana zivi u Solunu. Ne zeli da plati stetu. Koliko bi kostalo vase angaziranje da se naplati steta i svi troskovi.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu