Giola plaža i prirodni bazen - neobična atrakcija Tasosa
14/02/2018 Tekst ažuriran 12/08/2022 Iskustva 4

Jedno od omiljenih grčkih ostrva za srpske turiste je, sasvim sigurno Tasos. Ovom prilikom nećemo ulaziti u to da li je osnovni razlog tome njegova relativno mala udaljenost od naše zemlje ili nešto drugo. Ali ćemo svakako posebnu pažnju posvetiti jednom od prirodnih fenomena koji je prisutan ovde, a koji svaki turista nastoji da poseti. 


Dakle, ako se odlučite za letovanje na Tasosu, a imate za to prilike, ne bi trebalo da propustite da posetite čuvenu plažu Giola (Giola beach) odnosno prirodni bazen Giola, kako ga još nazivaju.


Giola Tasos - kako doći?

Giola plažu osim što nazivaju i prirodnim bazenom, zovu je takođe i prirodnom morskom lagunom u stenama, a oni koji su je posetili tokom većih talasa zovu je i prirodni "đakuzi" Tasosa.


Prvo što mora znati svako ko bude poželeo da poseti ovu atrakciju Tasosa, jeste da nije naročito jednostavno do nje stići. Zapravo je nezgodan i sam prilaz, ali i put koji do nje vodi. 


Giola beach se nalazi na oko 4 kilometra od mesta Astrida ili Astris na Tasosu. Svako koga interesuje ova plaža mora biti spreman na određenu avanturu, ukoliko želi da do nje stigne. 


Putokaz za plažu postoji. Najvažnije je da idete u pravcu mesta Astris, koje nazivaju još i Astrida. A do njega možete doći iz pravca letovališta Potos, s tim što su prilično laki putokazi koji će vas tamo odvesti. Sa tog puta bi trebalo da skrenete levo, onog trenutka kada budete ugledali nešto što liči na putokaz, odnosno znak na kome piše "Sirines", a koji će biti sa vaše desne strane.


Put do plaže Giola

Dodatna poteškoća jeste prilaz ovoj plaži, pa budite spremni na put koji je pun rupa, ali i prašine - zato ne zaboravite da obavezno tokom tih par kilometara do Astrisa zatvorite prozore, ma koliko da je toplo. Onog trenutka kada budete ugledali jednu omanju kuću od kamena, vreme je da pronađete i mesto za parkiranje, jer vas odavde put do plaže Giola vodi pešice. 


Zapravo bi trebalo da prepešačite nešto manje od 2 kilometra, a ono na šta upozoravaju svi koji su se uputili u ovu avanturu jeste put, koji nije baš najbolje uređen. Može se lako dogoditi da pomislite da put ni ne postoji i da vas neće odvesti do željenog mesta. Ukoliko ne želite baš mnogo da lutate, preporuka je da pratite putokaze koji u ovom delu postoje, ali i da svakako pitate turiste na koje ćete verovatno naići. 


Možda sve opisano deluje malo komplikovano, ali nakon što budete ugledali Giola plažu, sve ćete ovo zaboraviti vrlo brzo i uživati u pogledu, a onda i u kupanju na ovom prelepom mestu. 


Ne sumnjamo da ćete biti u najmanju ruku oduševljeni kada konačno stignete do odredišta. Ipak, iako je Giola beach zaista fascinantna, postoje stvari na koje morate naročito obratiti pažnju, ukoliko ne želite da tu avanturu pamtite po zlu. 


Nemojte skatati!


Vrlo je važno da pazite gde ćete ući u vodu, pošto se nažalost događa da se posetioci prilikom ulaska ili skoka teško povrede.
 

Svakako nije preporučljivo da skačete, iako mnogi to čine, jer voda nije toliko duboka da biste mogli da uskočite i izbegnete moguće povrede. Uz to u njoj ima mestimično i prilično krupnog kamenja. 


Najveći problem je u tome što kupači ne mogu sa visine dobro da procene koliko je more tu u stvari plitko i koliko ima stena.


Dubina ove plaže je oko 3 metra, a visina stena sa kojih se skače je oko 8 metara.


Kada je more unutar bazena mutno kupači ne mogu da vide velike stene. Osim toga more često menja dubinu pa se crevima vuče voda spolja.


Prilikom izlaska iz "bazena" se preporučuje dodatni oprez, jer su stene ponekad zbog algi klizave, a izlaz je moguć samo u onom delu koji je okrenut prema moru i u kome je Giola beach i najplića. A tom prilikom će vas gotovo sigurno u izlasku ometati i talasi.

Ovog leta na Giola povređeno je više kupača. Turista iz Rumunije prilikom skoka i udarca u dno je polomio obe noge, a bilo je i onih koji su polomili nos i povredili glavu.


Upozorenje na ovu opasnost je postavio član naše FB grupe - pročitajte OVDE.

 



Voda u ovom prirodnom bazenu je naravno slana, a obično je nešto toplija od morske. Međutim, vrlo često se događa da tokom sezone plažu posećuje izuzetno veliki broj turista, pa ona baš i ne bude naročito čista, jer se more u njoj prilično zamuti.


Dakle, ukoliko želite da zaista uživate u jednoj od najpoznatijih atrakcija ostrva Tasos, ali i cele Grčke, povedite računa i o ovim detaljima. 


Zbog svega navedenog, Giola plaža možda nije baš najsrećniji izbor da na nju povedete vaše mališane, ali svakako imajte na umu da na Tasosu postoji nekoliko drugih plaža odličnih za decu.


Tačnu lokaciju Giola plaže na mapi možete pogledati na našoj mapi plaža ostrva Tasos.


 

Pridružite nam se na Viberu i pratite važne vesti iz Grčke!
Napiši komentar
1426 Stefan   28/02/2018
Ko voli da šeta 10km po prašnjavim i stenovitim stazama i da na kraju vidi vodu u rupi, treba obići.
1932 Јелена   08/08/2018
Па, ми кад смо ишли није било путоказа. Али је дете од 4 године без муке дошло до ње... тако да - не плашите се кад чујете да је пут тежак, све су то празне приче.
2138 Vedran   18/02/2019
Obavezno obići, samo da imate sreće da je voda u tom trenutku čista. Nama i nije bila, ali je bio super doživljaj sa sve malom decom tj tri generacije :)
5453 Bojana   29/09/2023
Ne obilaziti,jedva sam zivu glavu izvukla.Vratila se sa devet kopci i unisteno letovanje zato sto nigde ne pise koliko je ovde opasno!


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu