Fourka (Kasandra, Halkidiki)
23/03/2016 Tekst ažuriran 12/10/2019 Iskustva 2

Fourka (Furka) je mesto na poluostrvu Kasandra na Halkidikiju i leži na zapadnoj strani poluostrva, na oko 103 km od Soluna. Pošto se nalazi na sredini poluostrva Kasandra, Fourka predstavlja idealno polazište za istraživanje prirode i tradicije ovog lepog poluostrva.
 

Mesto ima oko 700 stanovnika. Postaje sve popularnije letovailšte, a u poslednje vreme se dosta gradi novih objekata. Plaža u Fourki (Skala Fourka) je jedna od najdužih na poluostrvu Kasandra. Nalazi se na 3 km od samog sela Fourka i smeštena je između dva šumovita brda.

Dugačka i široka plaža na kojoj skoro nikada nema gužve, prodavnice, kafići, dobar smeštaj, pogled na Olimp i rivijeru sa druge strane zaliva Termaikos, aduti su da odmor na miran način provedete upravo u ovom simpatičnom mestašcu.

U mestu postoje dve lepe crkve koje predstavljaju spomenike kulture i istorije. Jedna od njih, vizantijska, nalazi se usred bujne vegetacije i ima vrlo interesantnan zvonik.
 
Skala Fourka predstavlja mešavinu tradicionalnog života i modernih pogodnosti poput kvalitetnih hotela, kafića, barova na plaži, prodavnica, super-marketa. Međutim, sve te raznovrsnosti zajedno odišu istim grčkim duhom.
 
Najbolji način da se započne veče je šetnja duž obalskog šetališta koje je ispunjeno lepim barovima i tavernama. Ovi lokali su idealno mesto da se uz osvežavajući koktel dočeka zalazak sunca, a jedno od tih mesta je i Ioli bar.


Postoji dosta dobrih restorana, a s obzirom na to da je mesto malo i sa tako puno konkurencije, svi restorani zaista imaju vrlo kvalitetnu hranu i ambijent.

Noćna zabava se uglavnom zasniva na ukusnom obroku u nekoj od taverni i opušteno čavrljanje ili đuskanje u nekom od barova ili kafića. Međutim, to nije sve. Na obali postoji jedan vrlo popularni disko klub u kojem žurke traju po čitavu noć. Povremeno se organizuju i veći koncerti koji se održavaju u amfiteatru Siviri.


Plaža Skala Fourka

Plaža Skala Fourka se nalazi na oko 3 km od samog sela Fourka. Prekrivena je sitnim žutim peskom, a voda je kristalno čista. Ovo je jedna od najdužih plaža na poluostrvu Kasandra.

Na oba kraja plaže se nalaze brda prekrivena gustim borovim šumama. Ova lepa plaža je nosilac Plave zastavice, što je pravi dokaz njene čistoće i lepote.
 
Okolne plaže su većinom prekrivene belim sitnim peskom i na njima se nalazi pregršt sportskih zanimljivosti.

Ovo je naša preporuka za smeštaj u mestu Skala Fourka.


Izleti iz Furke

Oni koji se nađu u mestu Fourka treba da iskoriste priliku da obiđu sve lepote poluostrva Kasandra. Na prvom mestu je samo selo Fourka koje se nalazi na oko 3 km od plaže i odiše tradicijom moderne Grčke. Ima prelepu vizantijsku crkvu, a vizantijski ostaci su vidljivi na ruševinama crkve Sv. Joanisa. Na groblju pored crkve Sv. Atanasije arheolozi su pronašli natpis koji nas vodi u prošlos ovih ostataka čak do rimskog vremena. Stanovnici Fourke su izuzetno ljubazni i vrlo dobri domaćini.
 
Fourka ne zaostaje ni za prirodnim lepotama. Čitavim mestom širi se osvežavajući miris okolnog zelenila. Tu su bujne borove šume i prostrani maslinjaci. Iako su tradicija i priroda naglašeni, Fourka ne zaostaje za modernim turističkim pogodnostima i zanimacijama koje su se organizatori potrudili da ponude.

Oni koji vole ludi noćni povod mogu krenuti u pravu parti turu po poluostrvu Kasandra. Ovo poluostrvo je najživlje od sva tri poluostrva Halkidikija. U svakom većem mestu ima puno dobrih barova i klubova. Međutim, pored provoda, Kasandra nudi izuzetno lepu prirodu i prave rajske plaže.
 
Turisti mogu iskoristiti priliku da posete i poluostrvo Sitoniju čije prirodne lepote nimalo ne zaostaju za lepotama Kasandre.

Poluostrvo Atos se ne sme propustiti na obilasku Halkidikija. Ovo je najsvetije mesto moderne Grčke. Na Svetoj gori se nalazi preko 20 pravoslavnih manastira. Iako je ulaz na Atos dozvoljen samo muškarcima i to uz vizu, žene takođe mogu uživati u lepotama obala Atosa sa broda.
 
Solun je naravno mesto koje se ne zaobilazi na Halkidikiju. U njemu svako može naći ono što ga interesuje.

Napiši komentar
2730 Vida Kaitović   12/10/2019
Duga peščana plaža, prelepi zalasci sunca, mirna porodična atmosfera; ljubazni domaćini (Marios studio)... Sve u svemu, mesto kome bih se uvek vratila
5280 Ruzica Zlojitro Kuzele   13/07/2023
izgleda mi privlacno za moj odmor. cini mi se da nema mnogo buke i da plaza nije pretrpana. Ne vidim da li ima lezaljki i suncobrana? Da li je vreme vetrovito s obzirom na blizinu Olympus-a? ima li u selu Fourka apoteka, lekar, pijaca... Koje su cene za studija? Ima li autobuskih veza sa ostalim delom poluostrva?


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu