Dasia, ostrvo Krf
16/03/2019 Tekst ažuriran 10/12/2022 Iskustva 1

Jedno od najpopularnijih letovališta za koje se turisti najčešće odlučuju prilikom izbora baze za smeštaj na Krfu, jeste Dasia. Dasia je jedno od prvih mesta na Krfu koje je pretvoreno u turističko naselje i vrlo brzo je postala jedno od najposećenijih. Glavni razlog za to je blizina glavnog grada Krfa.
 

Dasia se nalazi na desnoj obali ostrva, udaljena je oko 12 km od Kerkire i predstavlja dobru polaznu tačku za obilazak ostrva. Smeštena je u podnožju šumovitih, zelenih brda, po kojima je i dobila ime, pošto “dasos” u prevodu znači “šuma”.
 

Plaža u Dasiji je nagrađena Plavom zastavom. Dosta je dugačka, ali ne mnogo široka i većim delom je prekrivena sitnim šljunkom. Plaža je uređena i opremljena ležaljkama i suncobranima. Na više mesta su zastupljeni sportovi na vodi pa možete isprobati jedrenje na dasci, skijanje na vodi, paraglajding i druge sportsko-rekreativne aktivnosti. Na južnom kraju plaže Dasia postoji i deo sa prirodnim hladom. 
 

Ulaz u more u Dasiji je postepen, voda je čista i mirna i posebno pogodna za decu. S obzirom na popularnost mesta, u jeku sezone se ponekad može desiti da se stvaraju gužve. Takođe, sunce ovde ranije zalazi, pa je možda gradska plaža bolji izbor za prepodnevni boravak, dok popodne možete obilaziti zapadnu stranu ostrva.
 

Duž obale u mestu Dasia se prostire šetalište koje je prepuno kafića, restorana i beach barova. U Dasiji postoji nekoliko supermarketa, poslastičarnica i pekara, tako da snabdevanje nije problem. Noćni život nije baš razvijen, pošto je ovo ipak mesto koje u najvećem broju posećuju porodice sa decom.



Ukoliko želite provod na 2 km udaljenosti je Ipsos, mesto u kom postoji veći broj barova i diskoteka, za razliku od Dasije koju karakteriše uglavnom mirnija atmosfera. I pored toga, u Dasiji ima dovoljno izbora za odlazak na večeru i piće uz muziku. 
 

Kroz Dasiju prolazi magistrala, pa ukoliko vam je to bitno, obratite pažnju kada birate smeštaj da li se nalazi ispod ili iznad nje. U svakom slučaju, u pitanju je malo mesto gde je sve blizu, pa čak i ako ste smešteni iznad magistrale nećete morati mnogo da pešačite do plaže. 


Kao što je spomenuto na početku, glavni adut Dasije je blizina prestonice Krfa, pa neka vam to bude obavezan izlet. Da biste u potpunosti upoznali lepote ovog ostrva, preporučuje se da koristite sopstveni prevoz ili iznajmite automobil. Ali Dasia može biti dobar izbor i za sve one bez automobila, pošto je odlično saobraćajno povezana i bez problema možete koristiti usluge lokalnog autobusa. 


Cena autobuske karte od Dasije do grada Krfa je okvirno 1.70 eura i autobus ide na svakih pola sata. U pitanju su takozvani “plavi autobusi” koji povezuju grad Krf sa dosta mesta na ostrvu, idu relativno često, a karte uglavnom ne koštaju više od par evra. Takođe postoje i “zeleni autobusi” koji prelaze veće razdaljine po ostrvu, a idu i do Soluna i Atine.


Grad Krf sa svojom predivnom arhitekturom i brojnim znamenitostima nikoga ne ostavlja ravnodušnim, tako da vam predlažemo da izdvojite jedan dan za odlazak do njega, kao i do čuvenog ostrva Vido i Srpske kuće.


Ostrvo Krf pruža i druge brojne mogućnosti za izlete. Svratite u akva park AquaLand kod mesta Agios Ioannis, koji je udaljen 10-ak km od Dasije. Ako letujete sa decom, ona će sigurno uživati, ali je jedan od najlepših vodenih parkova u Grčkoj podjednako zanimljivo iskustvo i za odrasle. Ovaj veliki kompleks je otvoren od maja do oktobra, cena karte za odrasle je 30 eura, za decu od 5 do 12 godina 20 eura, a za mlađe od 5 godina je besplatan ulaz. 



Takođe iz Dasije postoji organizovan izlet “Krstarenje istočnom obalom” sa posetom gradiću Kasiopi na severu, gde se slobodno vreme može iskoristiti za kupanje. Možete otići i na jednodnevni izlet brodom do Albanije, koji obuhvata posetu nacionalnog parka Butrint sa arheološkim lokalitetom na kom su drevne grčko-rimske ruševine zaštićene od strane UNESCO-a, kao i najpoznatije albansko letovalište Saranda. Cena ovog izleta, u zavisnosti od toga sa kojom agencijom idete, iznosi oko 50 evra.


U sopstvenoj režiji obiđite neke od najpoznatijih plaža na ostrvu kao što su Paleokastritsa, uvala La Grotta, Glifada, Myrtiotissa, Barbati, Agios Georgios, Sidari - kanal ljubavi ili pronađite neku od malih i skrivenih uvala posebne lepote, kojih na Krfu ima zaista mnogo.


Dasia nije bez razloga jedno od najpopularnijih letovališta na Krfu. Dobar položaj, blizina svih važnijih lokacija na Krfu, lepa plaža i mirna atmosfera, čine ovo mesto privlačnim za gotovo sve tipove turista.
 

Trajekt za Krf: red vožnje i cene


 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!

 

Napiši komentar
2160 Vesna Djukic   17/03/2019
Pa nije baš tako... Dasia je jedno prilicno ružno mesto, BEZ šetališta uz plažu, kafići pored plaže postoje, ali su to klasicni beach barovi. Ako šetate po Dasiji, šetate uz magistralu, prelaz preko ulice skoro i da ne postoji. Mesto jeste dobro pozicionirano, grad Kerkira prelep, kao i celo ostrvo, u celini. Osim ako od 2017.godine kad sam bila na Krfu i smeštena u Dasiji nisu izgradili šetalište uz plažu, u šta ne verujem.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu